Χοακίν Γκρίλο: Πρώτο τραπέζι "πίστα"!

18.10.2010
Χόρεψε φλαμένκο αλά ελληνικά και κέρδισε το κοινό! O υπέροχος ερμηνευτής φλαμένκο Joaquin Grilo (Χοακίν Γκρίλο) έδωσε τον καλύτερό του εαυτό την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια μοναδική παράσταση που ενθουσίασε το κοινό!

Χόρεψε φλαμένκο αλά ελληνικά και κέρδισε το κοινό! O υπέροχος ερμηνευτής φλαμένκο Joaquin Grilo (Χοακίν Γκρίλο) έδωσε τον καλύτερό του εαυτό την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια μοναδική παράσταση που ενθουσίασε το κοινό!

Ατίθασος, αισθαντικός και βαθύτατα λυρικός, ο κορυφαίος Ισπανός χορευτής του φλαμένκο χορογράφησε και χόρεψε σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Έλληνα συνθέτη Χρίστου Τζιφάκι, Flamenco Alchemy, σε ενορχήστρωση του Μιχάλη Τραυλού.

Ο 42χρονος Χοακίν Γκρίλο απέδωσε συγκλονιστικά με το... τακούνι του κάθε νότα και ανάσα του Έλληνα συνθέτη, αναμετρήθηκε χορεύοντας νοερά με εχθρούς και φίλους, ενώ δεν δίστασε να χορέψει «μάγκικα» και πάνω σε ένα τραπέζι, ξεσηκώνοντας το κοινό (ιδιαίτερα το γυναικείο!).

Σαν περήφανο αραβικό άλογο με κοφτό βηματισμό σάρωσε τη σκηνή, με κάθε κίνηση, τίναγμα κεφαλιού και πάτημα να παράγουν σουπερνόβα συγκίνησης.

Βασανιστικά ακούραστος, φανταζόμαστε ότι θα μπορούσε δίχως αμφιβολία να συνεχίσει να χορεύει ιδρώνοντας για ένα 10ωρο ακόμα με το ολόμαυρο σάλι του, αν δεν έπρεπε να τον τραβήξουν από τη σκηνή ... με το ζόρι!

Στην Αλχημεία Φλαμένκο τον Γκρίλο συνόδευσαν μουσικά η Ορχήστρα Εγχόρδων «Intrarti», ενώ τραγούδησαν η Carmen Grilo και ο Jose Valencia (που και φλαμένκο χορεύει!).

Χ. Τσατσαράγκου


Γεννημένος στο Jerez de la Frontera ξεκίνησε τον χορό με τους Fernando Belmonte και Paco del Rio. Σύντομα έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο "Albarizuela", εμφανιζόμενος στην Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Μαρόκο, Ισραήλ, Ιαπωνία. Το 1986 εμφανίστηκε στο Queen Elizabeth Hall στο Λονδίνο. Το 1987 κέρδισε το πρώτο βραβείο του τηλεοπτικού διαγωνισμού «Gente Joven».

Μετά τη νίκη του χόρεψε στο παλάτι της Σεβίλλης για τον βασιλιά της Ισπανίας και την βασίλισσα της Αγγλίας. Το 1989 κέρδισε το πρώτο βραβείο του εθνικού διαγωνισμού χορού της Ισπανίας στην Κόρδοβα. Το 1992 συνεργάστηκε με τους πέντε κορυφαίους χορευτές της Ισπανίας στο έργο "Zambra" (Joaquin Cortez, Antonio Canales, Cristobal Reyes, Joaquin Ruiz, Adrian Gallia). Έκτοτε συνεργάστηκε τακτικά με τους Paco de Lucia, Joaquin Cortez, Vicente Amigo.

Το 2004 ανέλαβε χορογράφος του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας. Το 2006 η παράσταση του «a Solas» ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη παράσταση flamenco της χρονιάς. Με τον Χρίστο Τζιφακι χορογραφεί για πρώτη φορά μουσική μη Ισπανού καλλιτέχνη.