Έντεκα εικαστικοί σχολιάζουν το ελληνικό σινεμά του '80

18.10.2010
11 Έλληνες σκηνοθέτες της δεκαετίας του '80 συναντούν άθελά τους 11 ταλαντούχους εικαστικούς, στο πλαίσιο της έκθεσης «10+1 - Έντεκα νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες σχολιάζουν το ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του ’80» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όταν 11 Έλληνες σκηνοθέτες της δεκαετίας του '80 συναντήθηκαν άθελά τους με 11 νεότερους ταλαντούχους εικαστικούς, δημιουργήθηκε η έκθεση «10+1 - Έντεκα νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες σχολιάζουν το ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του ’80» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

11 ταινίες που εκφράζουν και χαρακτηρίζουν αυτή τη δεκαετία-ταινίες που επιλέχτηκαν με την επαγγελματική σφραγίδα του Νίνου Φ. Μικελίδη και μοιράστηκαν στους νέους δημιουργούς όπως σ΄ ένα παιχνίδι τράπουλας: στον καθένα κληρώθηκε από μια ταινία που δεν είχε αυτός δεν είχε αυτός επιλέξει και πιθανότατα έβλεπε και για πρώτη φορά.

Αυτή η πρώτη έκπληξη συνοδεύτηκε από μία πρώτη γνωριμία και ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος και τέλος μια τολμηρή πρόταση καλλιτεχνικού/εικαστικού έργου, με τα μέσα που οι εικαστικές τέχνες χειρίζονται: σχέδιο, χρώμα, κατασκευές, μικτά υλικά, βίντεο, περιβάλλοντα.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης: Αυτές οι αιφνιδιαστικές συναντήσεις των τεχνών καρποφόρησαν γόνιμα και γέννησαν ένα πλούσιο εκφραστικό περίτεχνο και εμπνευσμένο διάλογο ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο. Έδωσαν έτσι αφορμή στους 11 δημιουργούς να αναπτύξουν μια πλούσια γκάμα εκφραστικών δυνατοτήτων αναστοχαζόμενοι πάνω στο χώρο και τον χρόνο, το φως και τις σκιές, τους ρυθμούς και τις παύσεις, την συνέχεια και την ά-συνέχεια, την απουσία και την παρουσία, τους μύθους και τις μυθοπλασίες του κινηματογραφικού έργου.

Οι εικαστικές τέχνες οικειοποιούνται εδώ την γραμματική και το συντακτικό του κινηματογράφου για να διευρύνουν έτσι το δικό τους λεξιλόγιο, να αναρωτηθούν για την δική τους ταυτότητα και να εμπλουτίσουν τους δικούς τους πλαστικούς κώδικες.
11 έλληνες σκηνοθέτες της δεκαετίας του ΄80 συναντήθηκαν άθελά τους με 11 νεώτερους ταλαντούχους δημιουργούς και έτσι μέσα από αυτήν τη συνομιλία ήρθαν κοντά διαφορετικές γενιές, διαφορετικοί δημιουργοί, διαφορετικές εκφραστικές γλώσσες, διαφορετικές αντιλήψεις και αισθητικές στάσεις.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα χώρο που παραδειγματικά μπορεί να υποδεχτεί αυτές τις τόσο γοητευτικές και δημιουργικές γειτνιάσεις των τεχνών: το Ίδρυμα Κακογιάννη, αυτή την πιο κατάλληλη "γλυκειά Πατρίδα", ένα σωστό χώρο για να στεγάσει νέες πειραματικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και να αναδείξει τον πυρήνα αυτών των πειραματισμών, που δεν είναι άλλος από την κοινή ανάγκη συν-λειτουργίας των τεχνών με ένα κοινό στόχο: να απευθυνθούν, να μιλήσουν και να συν-διαμορφώσουν την "κοινή πατρίδα" των θεατών, που είναι ο ψυχισμός, η ευαισθησία και η αισθητική τους συνείδηση.


Στο πλαίσιο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Από 19 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2010
Εγκαίνια: Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010, στις 20:30
Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης

Συμμετέχουν:
Αθηνά Αγοργιανίτη - «Μανία» (Γιώργος Πανουσόπουλος),
Νίκος Αρβανίτης - «Ρεπό» (Βασίλης Βαφέας),
Βαγγέλης Θεοδωρίδης - «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαίδης),
Φίλιππος Θεοδωρίδης - «Γλυκιά Πατρίδα» (Μιχάλης Κακογιάννης),
Άννα Καρατζά - «Η Τιμή της Αγάπης» (Τώνια Μαρκετάκη),
Κυριάκος Κουσουλίδης - «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» (Κώστας Βρεττάκος),
Aίμη Παλογιαννίδου - «Άρπα Κόλλα» (Νίκος Περάκης),
Μπάμπης Παπαγιάννης - «Το Δέντρο Που Πληγώναμε» (Δήμος Αβδελιώδης),
Αλίκη Παππά - «Οι Δρόμοι Της Αγάπης είναι Νυχτερινοί» (Φρίντα Λιάππα),
Νίκος Σεπετζόγλου - «Βαριέτε» (Νίκος Παναγιωτόπουλος)
Μαρήλια Σταγκουράκη - «Καρκαλού» (Σταύρος Τορνές).

Εγκαίνια 19 Οκτωβρίου 2010, στις 20:30
Διάρκεια: έως 7 Νοεμβρίου 2010
Αίθουσες: Foyer 1ου & 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας:. Καθημερινά: 18:00 - 22:00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Είσοδος Ελεύθερη