Η πόλη κάτω από την πόλη

13.12.2000
Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Νικολάου Π. Γουλανδρή παρουσιάζει αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στους σταθμούς του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου
Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Νικολάου Π. Γουλανδρή παρουσιάζει αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στους σταθμούς του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου.
Πεντακόσια ευρήματα από πηλό, χαλκό , μάρμαρο, ελεφαντόδοντο και γυαλί σκιαγραφούν τη ζωή στην Αθήνα από τον 17ο αιώνα π.Χ έως τον 6ο αιώνα μ.Χ, δηλαδή μέσα από τη Μυκηναϊκή, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, καθώς οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Γ΄και Α΄ Εφορείες Αρχαιοτήτων) απεκάλυψαν ίχνη της μακραίωνης ιστορίας της πόλης και μας έκαναν γνωστές, άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της. Μέσω αυτής μας παρέχονται διάφορες πληροφορίες για τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των αρχαίων Αθηναίων, τη θρησκεία και τα ταφικά τους έθιμα.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει διάφορα έργα τέχνης και τελετουργικά σκεύη των αρχαίων προγόνων του. Λείψανα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, όπως λυχνάρια, παιδικά παιγνίδια, δοχεία καλλυντικών και εργαλεία, ξαναζωντανεύουν τις γωνιές της αρχαίας πόλης που υπήρξε το λίκνο του πολιτισμού. Δεν απουσιάζουν και σπάνια ευρήματα, όπως ο τάφος ενός σκύλου με το περιλαίμιό του, καθώς και ιστορικές μαρτυρίες, όπως η μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα των Αθηναίων που έπεσαν σε μία μάχη του Πελοποννησιακού πολέμου που περιγράφει ο Θουκυδίδης.
Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Διάρκεια έκθεσης: Φεβρουάριος 2000 - Δεκέμβριος 2001