Ιάκωβος Καμπανέλλης: 50 χρόνια δημιουργίας

28.01.2001
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κλείνει φέτος πενήντα χρόνια αδιάκοπης θεατρικής παρουσίας και προσφοράς. Το πρώτο του έργο (Χορός πάνω στα στάχυα) γράφτηκε το 1950 και παρουσιάστηκε από τον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ο συγγραφέας του παγκόσμιου μηνύματος θεάτρου που θα διαβαστεί στις 27 Μαρτίου, την "Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου", σε όλον κόσμο. Φέτος για πρώτη φορά, από το 1962, που γιορτάζεται η "Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου" το "Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου" επελέγη για να γράψει το μήνυμα ο Ελληνας θεατρικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Το πρώτο του έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Χορός πάνω στα στάχυα) γράφτηκε το 1950 και παρουσιάστηκε από τον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού. Η ουσιαστική του μύηση όμως στη μαγεία του θεάτρου θα συντελεσθεί το 1954, όταν ο Καμπανέλλης θα βρεθεί στο Θέατρο Τέχνης για να παρακολουθήσει την παράσταση του έργου του Ουάιλντερ «Το τέλος της μικρής μας πόλης». Τρία χρόνια αργότερα ο Κάρολος Κουν σκηνοθετεί την «Αυλή των Θαυμάτων» και ο Καμπανέλλης απολαμβάνει την καταξίωση του θεατρικού κόσμου.

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έχει γράψει τουλάχιστον τριάντα θεατρικά έργα -χωρίς να προσθέσει κανείς τα κινηματογραφικά του σενάρια («Δράκος» και «Ποτάμι» του Ν. Κούνδουρου, «Η αρπαγή της Περσεφόνης» του Γ. Γρηγορίου και «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» που έγινε η αξέχαστη «Στέλλα» του Κακογιάννη με την Μελίνα Μερκούρη) - και συνεχίζει ακάθεκτος να ελκύει το ενδιαφέρον τόσο των ανθρώπων του θεάτρου, όσο και του κοινού.

Αμέτρητες είναι οι παραστάσεις των έργων του που παίχτηκαν με τεράστια επιτυχία από το θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, αλλά και το θίασο Καρέζη και το ΚΘΒΕ. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις σημαντικότερες: «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας» (Εθνικό-1956), «Η αυλή των θαυμάτων» (Τέχνης-1957), «Η ηλικία της νύχτας» (Τέχνης-1958), «Παραμύθι χωρίς όνομα» (Τέχνης-1959), «Βίβα Ασπασία» (Θίασος Καρέζη-1966), «Το μεγάλο τσίρκο» (Θίασος Καρέζη/Καζάκου-1973), «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» (Τέχνης-1976), «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» (Τέχνης-1978), «Ο αόρατος θίασος» (Εθνικό-1987), «Η τελευταία πράξη» (στη Θεσσαλονίκη-1997,1998) και «Μια συνάντηση κάπου αλλού» (Τέχνης-1997,1998).

Αυτή την πεντηκονταετή προσφορά τιμά φέτος στο Ανοιχτό Θέατρο ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ανεβάζοντας δύο έργα του Καμπανέλλη που γράφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους, το «Βίβα Ασπασία» και το «Τελευταία Πράξη».