Alberto Moravia, "Ο Κομφορμιστής".

26.10.2000
"Ο Κομφορμιστής" είναι κάτι παραπάνω από την απλή ιστορία ενός γαμήλιου ταξιδιού στο Παρίσι, είναι η ιστορία ενός εγκλήματος που έχει διαπράξει το κράτος, η βιογραφία ενός άνδρα, η περιγραφή μιας εποχής και μιας κοινωνίας.
"Ο Κομφορμιστής" είναι κάτι παραπάνω από την απλή ιστορία ενός γαμήλιου ταξιδιού στο Παρίσι, είναι η ιστορία ενός εγκλήματος που έχει διαπράξει το κράτος, η βιογραφία ενός άνδρα, η περιγραφή μιας εποχής και μιας κοινωνίας. Ο Alberto Moravia περιγράφει την υπόγεια άνοδο του φασισμού, το πως ένα ολοκληρωτικό μικροαστικό κίνημα καταβρόχθισε έναν άνθρωπο, τον Μαρτσέλο, και πως γι' αυτό δεν φταίει κανένας εκτός από τον ίδιο. Ο "Κομφορμιστής" είναι η προσωπογραφία ενός ανθρώπου ταυτισμένου απόλυτα με την ηθική της εποχής μας: τον κομφορμισμό, τη συμμόρφωση με τις ποταπές μικροαστικές αξίες, ενάντια στις οποίες όχι μόνο δεν εξεγείρεται, αλλά αντίθετα φροντίζει επιμελώς να τις ενστερνιστεί. Πέρα από το πολιτικό νόημα, το μυθιστόρημα εστιάζει στο διχασμό μιας κοινωνίας της λογικής, όπου κυριαρχεί ωστόσο η ηθική αταξία.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Alberto Moravia είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς συγγραφείς και μία μεγάλη φυσιογνωμία στο χώρο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Δημιούργησε με το έργο του τη δική του σχολή, γράφοντας για την κοινωνική αλλοτρίωση του ατόμου, το σεξ χωρίς αγάπη, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και τη συναισθηματική ανωριμότητα. Σχολιάζοντας με οξύτητα τα τεκταινόμενα στην ιταλική κοινωνία στη διάρκεια του φασισμού, προκάλεσε την αντίδραση του θρησκευτικού και πολιτικού κατεστημένου. Ο "Κομφορμιστής" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, όπως και πολλά άλλα μυθιστορήματά του.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Σειρά: Σύγχρονοι Κλασικοί
Τίτλος: Ο Κομφορμιστής
Συγγραφέας: Alberto Moravia
Mετάφραση: Φωτεινή Ζερβού
Σελίδες: 496
.Τιμή πρώτης έκδοσης: 7.500
ISBN: 960-378-390-0