Ραλλού, στα βήματά σου

14.10.2008
Τιμώντας την εμπνεύστρια και ιδρύτρια του, Ραλλού Μάνου, το Ελληνικό Χορόδραμα παρουσιάζει την παράσταση Ραλλού, στα βήματά σου?
Τιμώντας την εμπνεύστρια και ιδρύτρια του, Ραλλού Μάνου, το Ελληνικό Χορόδραμα παρουσιάζει την παράσταση Ραλλού, στα βήματά σου? Η παράσταση που πραγματοποιείται με αφορμή τα είκοσι χρόνια από το θάνατο της Ελληνίδας δημιουργού, περιλαμβάνει τα έργα της Πιθοπρακτά και Οιδίποδας Άνθρωπος, αλλά και το έργο Ιδιό-ρυθμον της Μπέττυς Δραμισιώτη.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών ? Κολλεγίου Ψυχικού.


Το Ελληνικό Χορόδραμα
Το Ελληνικό Χορόδραμα ιδρύθηκε από τη Ραλλού Μάνου και πλειάδα ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης. Οι κυριότεροι ζωγράφοι, ποιητές και μουσικοί που πρωτοστάτησαν στις καλλιτεχνικές ζυμώσεις και την πνευματική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας έχουν διατελέσει συνεργάτες του. Σημαντικοί μουσικοσυνθέτες έχουν συνθέσει έργα για παραστάσεις του.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Ιάννης Ξενάκης, Θόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Λουκιανός Κηλαϊδόνης, Γιώργος Τσαγκάρης. Σκηνικά για παραστάσεις του έχουν φιλοτεχνήσει οι: Γιάννης Τσαρούχης, Νικολής Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Σπύρος Βασιλείου, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Μαυροϊδης, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός.
Το Ελληνικό Χορόδραμα συνεχίζει την καλλιτεχνική πορεία του και αξιοποιεί το τεράστιο αρχειακό υλικό του. Σκοπός του είναι αυτός ο σημαντικός για τη νεώτερη Ελλάδα καλλιτεχνικός οργανισμός να διατηρηθεί, να προβάλει το έργο του και να ξαναδημιουργήσει.

Τα έργα
Βασισμένο στη μουσική του Ιάννη Ξενάκη το έργο Πιθοπρακτά διακρίνεται από δύο στοιχεία: το δυναμικό και το λυρικό. Στη χορογραφία αντιστοιχούν σ’ αυτά δύο γυναίκες: η Δυναμική ?που ξέρει τι θέλει, η γυναίκα της πραγματικότητας ? και η άλλη, η Λυρική, η Ονειροπόλα, η Ιδανική Γυναίκα. Ο Άνδρας ταλαντεύεται ανάμεσα στις δύο, αλλά διαλέγει τελικά τη δεύτερη. Είναι πάντα πιο ωραίο το όνειρο. Το Θηλυκό και το Αρσενικό, προσπαθούν να ενωθούν ? σχεδόν το καταφέρνουν. Όταν όλα φαίνονται πρόσφορα για ένα τέτοιο σμίξιμο, απομακρύνονται πάλι, γιατί ουσιαστικά, ποτέ δεν γίνεται απόλυτα αυτή η ένωση.

Στο Ιδιό-ρυθμον, το ένα σώμα δίνει αξία στο άλλο, καθώς συν-κινείται, συν-υπάρχει, συν-ερευνά το χώρο. Όλοι γινόμαστε δέκτες ετερόκλητων και ποικίλων ερεθισμάτων, που στη συνέχεια εναρμονίζουμε στο δικό μας ρυθμό. Ζούμε βλέποντας δίπλα μας και άλλος να ζουν. Ο παλμός της δικής τους ζωής δίνει ρυθμό στη δική μας. Αυτή είναι η ιδιορρυθμία μας. Γι’ αυτό η μουσική είναι η εκκωφαντική μας σιωπή, αλλά οι καρδιές μας, στο τέλος, χτυπούν στον ίδιο ρυθμό.

Το χορόδραμα Οιδίποδας Άνθρωπος επικεντρώνεται στην κορύφωση του τραγικού μύθου, την αποκάλυψη της εξουθενωτικής διττής σχέσης των ηρώων. Το ζεύγος των χορευτών μεταφράζει χορευτικά την ανάλγητη στιγμή. Δίνεται, επίσης, μία λύση πολύ διαφορετική, για την κίνηση του χορού: η ομάδα, που είναι κρυμμένη και ακίνητη, κλεισμένη σε πέπλα, φαντάζει σαν κινούμενα αγάλματα, ενώ οι ακίνητες κολόνες του σκηνικού αρχίζουν να παίρνουν διάφορα σχήματα, ανάλογα με τα λόγια που ακούγονται μαζί με τη μουσική. Όταν το έργο παρουσιάστηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση, η εφημερίδα Πράβντα έγραψε: «η τραγωδία των Θηβαίων παίρνει τέτοια έκταση και ένταση, ώστε πραγματικά οι πέτρες ούρλιαξαν». Και αλλού: «οι πέτρες ανατριχιάζουν? οι κολόνες του κοιτώνα τους, σαν να ζωντανεύουν».Πιθοπρακτά
μουσική: Ιάννης Ξενάκης
σκηνικά κοστούμια: Γιάννης Κύρου
χορογραφία: Ραλλού Μάνου
διδασκαλία χορογραφίας: Βούλα Μωραγέμου και βοηθός χορογράφου Ίσις Τσαμπούκου

Οιδίποδας Άνθρωπος
μουσική: Γιώργος Κουρουπός
σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Πέρης
χορογραφία μετά τη Ραλλού Μάνου: Αλίκη Καζούρη

Ιδιό-ρυθμον
μουσική: Sancho 003
σκηνικά-κοστούμια: Κική Μπάκα
χορογραφία: Μπέττυ Δραμισιώτη

Ιnfo:
Παρασκευή 17 & 18 Οκτωβρίου 2008
Ώρα: 21:00
Τόπος: Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών ? Κολλεγίου Ψυχικού,
Στεφάνου Δέλτα 15, Π. Ψυχικό 154 52
Τιμές εισιτηρίων: € 30,00 (κάτω διάζωμα)
€ 20,00 (άνω διάζωμα)
€ 10,00 (νέοι κάτω από είκοσι ετών και φοιτητικές και σπουδαστές, με επίδειξη ταυτότητας)

Προπώληση: www.ticketquest.gr, Καταστήματα ACS Courier,
Καταστήματα «Ελευθερουδάκης», Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών ? Κολλεγίου Ψυχικού
Πληροφορίες: Ελληνικό Χορόδραμα: 210-3220640

Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» : 210-7620024, 7511641 Σοφία Μυλωνά: 694 650 33 25