Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Εγκαίνια αξίας 6 εκατ. ευρώ!

18.09.2008
Μπορεί να μην είμαστε εγγλέζοι στο ραντεβού με τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, που από φθινόπωρο του 2008 μετατίθενται για την άνοιξη του 2009, όμως αυτό καθαυτό το γεγονός, που θα γιορταστεί παγκοσμίως, θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στους Αγγλους για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μπορεί να μην είμαστε εγγλέζοι στο ραντεβού με τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, που από φθινόπωρο του 2008 μετατίθενται για την άνοιξη του 2009, όμως αυτό καθαυτό το γεγονός, που θα γιορταστεί παγκοσμίως, θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στους Αγγλους για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίσης, υπήρξαμε όχι απλώς εγγλέζοι, αλλά... σκοτσέζοι στον προϋπολογισμό ανέγερσης. Εκατόν τριάντα εκατομμύρια ευρώ είχαν προϋπολογιστεί και τόσα ακριβώς ξοδεύτηκαν, με απλή τιμαριθμική αναπροσαρμογή μονάχα. Πρωτοφανές για ένα τόσο μεγάλο έργο. Και όμως, αληθινό.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, που επισκέφθηκε το κτίριο για να δει πώς εξελίσσεται η έκθεση, ανακοίνωσε πως κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για το μουσείο.

Επίσης, ανέφερε πως γίνεται διεθνής διαγωνισμός για την προβολή των εγκαινίων.

Θα έχει προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ (τόσα απέσπασε από τον κ. Αλογοσκούφη) και στόχο να παρουσιαστεί διεθνώς το μέγα γεγονός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, προς το παρόν, συνεργάζεται με το υπουργείο εθελοντικά και στο μέλλον θα ληφθούν αποφάσεις για την «τελετή έναρξης» και για τα χρήματα που θα διατεθούν γι αυτήν.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ο Αλέξανδρος Μάντης, ο Νικόλαος Δαμαλίτης ξενάγησαν τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλα, στην αίθουσα με τα αρχαϊκά γλυπτά, που αρχίζει να παίρνει ζωή. Πολλές δοκιμές τοποθέτησης γίνονται μέχρι να συνταχθεί η μουσειογραφική μελέτη, βάσεις αγαλμάτων αλλάζουν, καθώς εντοπίζονται οι αρχαίες, και γλυπτά μετακινούνται (όπως η γλαύκα, που ως το ιερό πτηνό της θεάς Αθηνάς θα καλωσορίζει τον επισκέπτη).

Κοντά της, ένα «παγκάρι» για την Αφροδίτη, με κλειδαριά, όπου μελλόνυμφοι κατέθεταν τον οβολό τους. Σε μια «γωνιά» θα τοποθετηθούν και ευρήματα που έχουν καταστραφεί κατά τους περσικούς πολέμους, ώστε να φαίνεται η διαφορά.

Πριν από τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει, ωστόσο, να δοθούν στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως άλλα γλυπτά, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.

Το μουσείο έχει ήδη 500-600 επισκέπτες την ημέρα, κατά το δίωρο λειτουργίας του (10-12). Οι αρχαιολόγοι Χριστίνα Βλασοπούλου και Σταματία Ελευθεράτου, όπως και ο έφορος Αλ. Μάντης και ο Δ. Παντερμαλής μίλησαν για την ανάγκη να γίνονται αλλαγές και συντηρήσεις και κατά την έκθεση.

Η ΤΕΛΕΤΗ
Η «ευρηματική, πρωτότυπη διαδικασία «κοπής κορδέλας», η οποία θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο του συνολικότερου κόνσεπτ», είναι το κεντρικό στοιχείο των εγκαινίων, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, τα δρώμενα της τελετής «θα πρέπει να είναι σύγχρονα, καθόλου αρχαιοπρεπή».

Επίσης, ο φωτισμός «θα πρέπει να είναι εντυπωσιακός, να καλύπτει όλο τον χώρο, να περιλαμβάνει φωτιστικά σώματα υψηλού σχεδιασμού, κινούμενους θεατρικούς προβολείς, λέιζερ, οπτικές ίνες».

Η μουσική είναι πρωτότυπη και θα ακουστεί σε ζωντανή εκτέλεση, ένα εξελιγμένο σύστημα ήχου θα δημιουργεί «ένα τέλειο ηχητικό περιβάλλον» (τι σημαίνει αυτό άραγε;) και θα υπάρξουν σκηνογραφική προσέγγιση και χρήση νέων τεχνολογιών. Η τελετή των εγκαινίων θα διαρκέσει 45 λεπτά. Οι προσκεκλημένοι θα ανέρχονται σε περίπου 1.000 άτομα.

Αγγελική Κώττη