"10 όψεις της ελληνικής φωτογραφίας" στη Νίκαια

17.09.2008
Yπό το γενικό τίτλο «Όψεις της ελληνικής φωτογραφίας», παρουσιάστηκαν 800 έργα 35 Ελλήνων δημιουργών μέσα από 24 εκθέσεις: από τους πρωτοπόρους του 19ου αιώνα (1855- 1920) μέχρι τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία (1960-1998), καλύπτοντας παράλληλα και τους Κλασικούς του Μεσοπολέμου (1920-1960).

1998: Στο πλαίσιο του «Σεπτεμβρίου της Φωτογραφίας της Νίκαιας» (Septembre de la Photo Nice), το Δημοτικό Κέντρο Φωτογραφίας (Centre Municipal de la Photographie) διοργάνωσε ένα αφιέρωμα για την ελληνική φωτογραφία από τις αρχές της μέχρι τις μέρες μας, σε συμπαραγωγή με το Δήμο της Νίκαιας στη Γαλλία και το ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού.

Yπό το γενικό τίτλο «Όψεις της ελληνικής φωτογραφίας», παρουσιάστηκαν 800 έργα 35 Ελλήνων δημιουργών μέσα από 24 εκθέσεις: από τους πρωτοπόρους του 19ου αιώνα (1855- 1920) μέχρι τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία (1960-1998), καλύπτοντας παράλληλα και τους Κλασικούς του Μεσοπολέμου (1920-1960).

2008: Δέκα χρόνια αργότερα, το Théâtre de la Photographie et de l’Image (η μετεξέλιξη του Δημοτικού Κέντρου Φωτογραφίας) ανέθεσε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης να διοργανώσει ως συμπαραγωγός μία έκθεση που να αναφέρεται στη σημερινή ελληνική φωτογραφική σκηνή. Η έκθεση «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας ? Σύγχρονες τάσεις δημιουργίας» αποτελείται από 100 έργα δέκα φωτογράφων γεννημένων ως επί το πλείστον στα τέλη της δεκαετίας του ’60, διαμορφώνοντας μία αφήγηση της πρόσφατης ελληνικής δημιουργίας ? από το 1995 μέχρι σήμερα.

Οι προβληματικές που αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των επιλεγμένων δημιουργών αναφέρονται στη σχέση με τον ανοιχτό χώρο και τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής υπαίθρου, στην αντίληψη του υποκειμένου ως μονάδας στο πλήθος, στη θέση του σε χώρους κενού ιστορίας, στην επινόηση χώρων μέσα από αντιθετικά σύμβολα, στην καταγραφή του προσωπικού χρόνου μέσα από την περιγραφή άλλων προσώπων και τέλος στην εξερεύνηση των ορίων του ιδιωτικού χώρου, των αντικειμένων και των αναμνήσεων.

Πρόκειται δηλαδή για θεματικές που εντάσσονται ουσιαστικά σε τρεις γενικές κατηγορίες: στη σχέση προς τον περιβάλλοντα χώρο (φυσικό ή ανθρωπογενή), στην αφήγηση του προσωπικού χρόνου (μέσα από επινοημένες εικόνες, αναμνήσεις, ή αυτοτελείς ιστορίες) και στην εξερεύνηση των αυτοβιογραφικών ορίων. Σε αυτή την έκθεση δεν υπογραμμίζεται το θεματικό περιεχόμενο, όσο η γραφή του κάθε δημιουργού η οποία ουσιαστικά διαμορφώνει τη θεματολογία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γιώργης Γερόλυμπος, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Γιώργος Κορδάκης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Νίκος Μάρκου, Πάρις Πετρίδης
Επιμελητές: Jean-Pierre Giusto (Διευθυντής του TPI), Βαγγέλης Ιωακειμίδης (Διευθυντής του ΜΦΘ)
Χώρος: Théâtre de la Photographie et de l’Image. 27, boulevard Dubouchage, Νίκαια, τηλ. +33 (0)4 97 13 42 20 (www.tpi-nice.org)
Διάρκεια: 18/09-09/11 Εγκαίνια: 18/09, 18:30

Η έκθεση αποτελεί μία συμπαραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Théâtre de la Photographie et de l’Image, με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ

Τα έργα είναι courtesy των γκαλερί και των καλλιτεχνών.
Γιώργης Γερόλυμπος Mare Liberum / Antonopoulou Art Αθήνα
Χριστίνα Δημητριάδη Living leaving, private spaces / Eleni Koronaiou Gallery Αθήνα
Γιάννης Θεοδωρόπουλος Μερικές μέρες μετά/ AD gallery Αθήνα
Στράτος Καλαφάτης Journal 1998-2002, Saga/ Κalfayan Galleries Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Πάνος Κοκκινιάς Visitors/ Xippas Gallery Αθήνα-Παρίσι
Γιώργος Κορδάκης Global Summer 2005-2008/ Thanassis Frissiras Art Gallery Αθήνα
Ευαγγελία Κρανιώτη Au moment X
Δήμητρα Λαζαρίδου / AD gallery ? Grimaldi’s Gallery Βαλτιμόρη
Nίκος Μάρκου 2003-2008/ AD gallery Αθήνα
Πάρις Πετρίδης Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου/AD gallery Αθήνα