Αλέξανδρος Κομπόγιωργας: Ταξιδεύει στο Κέντρο της Γης [συνέντευξη]

20.03.2017
Ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας πρωταγωνιστεί στην παιδική παράσταση "Ταξίδι στο Κέντρο της Γης" στο θέατρο 104 που είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα μικρών και μεγάλων Ιούλιου Βερν. Εκτός αυτού έχει κάνει τη σκηνοθεσία (μαζί με τον Άγγελο Χατζά), τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε συζητήσαμε για τους στόχους της θεατρικής του ομάδας ΝΕΑΠΟΛΙΣ, για τις δυσκολίες που συναντάει στο ανέβασμα της παράστασης και τις απαιτήσεις που έχει το παιδικό θέατρο απο όσους ασχολούνται με αυτό.

Παρουσιάστε μας την ομάδα σας ‘’ΝΕΑΠΟΛΙΣ’’. Πόσα χρόνια ασχολείστε με το παιδικό θέατρο και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

H θεατρική ομάδα Νεάπολις αποτελείται από τον Άγγελο Χατζα, o οποίος εκτός από τον Θείο Όττο που ερμηνεύει στην παράσταση, έχει κάνει και την διασκευή και θεατρική μεταφορά του έργου, την Νεφέλη Κούλουρη, η οποία ερμηνεύει την Γκρόιμπεν και έχει αναλάβει και τη μουσική επιμέλεια και τέλος εμένα, που εκτός από τον Άξελ που ενσαρκώνω στην παράσταση, έχω αναλάβει τα κοστούμια, τα σκηνικά και μαζί με τον Άγγελο συν-σκηνοθετήσαμε την παράσταση. Πολύτιμοι φίλοι και υποστηρικτές μας είναι και η Άρτεμις Ιγνατίου, που έχει επιμεληθεί την κίνηση, ο Γιάννης Τσιανάκας, όπου μας "ταξίδεψε" την παράσταση με τις φωτογραφίες του και φυσικά ο Αντώνης Δελαπόρτας που "χρωμάτισε" την παράσταση με τους μαγικούς του ήχους κάνοντας και την μουσική ενορχήστρωση. Είναι πολύ σημαντικός για μένα αυτός ο πυρήνας που δημιουργήθηκε. Όλοι εμείς είμαστε φίλοι χρόνων, έχουμε περάσει πολλά, έχουμε δοκιμαστεί, έχουμε μοιραστεί τα όνειρά μας και τώρα επιτέλους τα πραγματοποιούμε. Αυτό για εμένα είναι ευλογία. Η ομάδα ασχολείται για πρώτη φορά με το παιδικό θέατρο, εμείς βέβαια έχουμε ασχοληθεί με αυτό πολλά χρόνια σε σημαντικές παραστάσεις. Στόχος της ομάδας είναι να συνεχίσει να μαγεύει μικρούς - μεγάλους θεατές και μαζί με εκείνους και εμάς.

Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το «Ταξίδι στο κέντρο της γης» του Ιουλίου Βερν;

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ένας ύμνος στην αλληλεγγύη και των αγώνα για την κατάκτηση των στόχων μας, αυτός ήταν και ο λόγος που το επιλέξαμε. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα γραμμένο από έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπημένους συγγραφείς. Στόχος μας ήταν να μεταφερθεί στο θέατρο χωρίς να χάσει τίποτα από την αρχική του μαγεία. Το προσεγγίσαμε με σεβασμό, βάζοντας ένα μεγάλο στοίχημα, αφού το συγκεκριμένο έργο δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στο θέατρο. Δουλέψαμε σκληρά με πίστη, αφοσίωση και επιμονή.

Η παράσταση σε τι ηλικίας παιδιά απευθύνεται και τι μηνύματα μπορούν να πάρουν από έργο;

Ξεκινώντας να δουλεύουμε στις πρόβες, βάλαμε στόχο η παράσταση να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα για ένα παιδί 3 ετών και για ένα “παιδί” 83 ετών. Έτσι λοιπόν, φροντίσαμε να έχει ερεθίσματα για κάθε ηλικία. Να είναι πλούσιο σε εικόνες για τα πολύ μικρά παιδιά, που δεν μπορούν ακόμα να παρακολουθήσουν την ιστορία και για τα μεγαλύτερα παιδιά δίνουμε ερεθίσματα για σκέψη, όπως για την αναγκαιότητα του να βάζει κάνεις στόχους και να προσπαθεί γι΄ αυτούς, όπως για τη δύναμη της αγάπης, της συνεργασίας και της πίστης. Απαραίτητα εφόδια για την ζωή όλων μας.

Τα παιδιά συνήθως έρχονται προετοιμασμένα και γνωρίζουν τι θα δουν; Πώς αντιδρούν;

Ναι, συνήθως έρχονται προετοιμασμένα. Έχουμε διαπιστώσει πως οι γονείς σήμερα πριν έρθουν στο θέατρο συζητάνε με τα παιδιά τους, τους μιλούν για την παράσταση που πρόκειται να παρακολουθήσουν και αυτό είναι υπέροχο. Τα παιδιά συμμετέχουν με όλη τους την ψυχή στα σημεία που τους το ζητάμε, καθώς η παράσταση έχει πολλά στοιχεία διάδρασης, τα μάτια τους λάμπουν σε όλη την διάρκεια της παράστασης. Είναι μοναδική εμπειρία να κάνεις θέατρο για παιδιά.

Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις για μικρούς θεατές;

Δεν είναι εύκολοι, είναι τρομερά έξυπνοι και απαιτητικοί θεατές. Οι παραστάσεις που απευθύνονται στα παιδιά είναι δύσκολες και απαιτητικές για όλους όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος θεάτρου. Τα παιδιά αγαπούν την αλήθεια. Αν είσαι ειλικρινής μαζί τους θα σε λατρέψουν και από τον τρόπο που θα σε λατρέψουν θα τα λατρέψεις και εσύ και θα γίνετε οι καλύτεροι φίλοι.

Η παράσταση εκτός από το θέατρο 104 μεταφέρεται και στα σχολεία;

Αυτή ήταν η αρχική μας σκέψη. Να δημιουργήσουμε μια παράσταση, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στα σκηνικά, κοστούμια, φώτα και να ταξιδεύουμε στα σχολεία. Αυτό είχε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, πράγμα που το έκανε στα μάτια μας ακόμα πιο ελκυστικό σαν σκέψη. Για να μην πολυλογώ, μια ολόκληρη παράσταση "μετρήθηκε ", "κόπηκε", "ράφτηκε" και χώρεσε σε ένα μακρόστενο μεγάλο κουτί. Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών βλέποντας αυτό το "Μαγικό κουτί" και τα "κρυμμένα του μυστικά" καθώς στήνουμε το σκηνικό, είναι υπέροχες . "Μα πώς τα καταφέρατε;", "δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο" και άλλα τέτοια κολακευτικά, που μας γεμίζουν χαρά!