Eνα κομματάκι ουρανός

15.02.2001
Αναπτύσσοντας αριστοτεχνικά την ιστορία της, η Κατερίνα Ζαρόκωστα τοποθετεί τους χαρακτήρες της σε μία τυπική ελληνική οικογένεια της Μικράς Ασίας και παρακολουθεί την πορεία τους από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα (Βιθυνία 1908- Αθήνα 1998). Η ανάγλυφη, γεμάτη μουσικότητα γλώσσα παρασύρει τον αναγνώστη στην εποχή που διαδραματίζεται κάθε φορά το έργο και οι εκτενείς περιγραφές γοητεύουν με την λυρικότητά τους.
Ήρωες πιασμένοι στη δίνη των καιρών και στα αδιέξοδα του προσωπικού πάθους. Ανθρωποι που γεννήθηκαν σε λάθος εποχή. Με φόντο τα ενενήντα τελευταία χρόνια του Ελληνισμού, ξετυλίγεται η ιστορία της οικογένειας Τσακίρη. Η Θωμαή θα αγαπήσει τον Ραούφ, έναν Τούρκο, παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο έρωτας τους θα ποδοπατηθεί βάναυσα από την μανία της Ιστορίας. Η ανιψιά της Θωμαής, η Κάκια, στη δεκαετία του '30, θα γνωρίσει κι αυτή τη διάψευση. Μόνο η Πολωνή Κριστίνα, το νέο αίμα της οικογένειας Τσακίρη, θα σταθεί πιο τυχερή στην Αθήνα του 2000. Όμως ποιο είναι αυτό το μυστήριο που πλανιέται πάνω απ' την παλιά οικογένεια; Ποια είναι τα μυστικά που τόσα χρόνια δεν έχουν ειπωθεί; Στην Κύθνο του 1950 θα δοθούν όλες οι απαντήσεις.
"Ένα κομματάκι ουρανό" πασχίζουν να κρατήσουν οι ηρωίδες του βιβλίου, αλλά πάντοτε αποτυγχάνουν. Η προσφυγιά και ο πόνος των ξεριζωμένων, κάτι που βίωσε οδυνηρά η ελληνική κοινωνία και το βιώνει και σήμερα, διαπερνά το βιβλίο αυτό, από άλλη σκοπιά αυτή τη φορά.
Αναπτύσσοντας αριστοτεχνικά την ιστορία της, η Κατερίνα Ζαρόκωστα τοποθετεί τους χαρακτήρες της σε μία τυπική ελληνική οικογένεια της Μικράς Ασίας και παρακολουθεί την πορεία τους από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα (Βιθυνία 1908- Αθήνα 1998). Η ανάγλυφη, γεμάτη μουσικότητα γλώσσα παρασύρει τον αναγνώστη στην εποχή που διαδραματίζεται κάθε φορά το έργο και οι εκτενείς περιγραφές γοητεύουν με την λυρικότητά τους. Παράλληλα, η ψυχοσύνθεση των ηρώων ξεδιπλώνεται, καθώς η συγγραφέας διεισδύει στην ψυχή τους και "εισβάλλει" στα όνειρά τους και στις πιο μύχιες σκέψεις τους.
Ο χρόνος τέλος, της αφήγησης δεν είναι γραμμικός αλλά κυκλικός και αυτός είναι που τελικά θα δώσει νόημα στα πράγματα και θα δικαιώσει εν τέλει τις επιλογές και τους έρωτες των ηρώων.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του βιβλίου "Ένα κομματάκι ουρανός", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα γίνει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου 46, Αθήνα, τηλ. 6433750- 6424826). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Αλαβάνος, γενικός διευθυντής ΕΤ-1, η Αλόη Σιδέρη, ποιήτρια και ο Νίκος Χουλιάρας, συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Κατσανδρή, ενώ μουσικά κομμάτια της Μικράς Ασίας θα ερμηνεύσει στο κανονάκι η Σοφία Λαμπροπούλου.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Ένα κομματάκι ουρανός
Συγγραφέας: Κατερίνα Ζαροκώστα
Σελίδες: 463
ISBN: 960-03-2878-1