Έλαιο δεντρολίβανου: Οι λόγοι για τους οποίους είναι ευεργετικό για τα μαλλιά σου

28.02.2022
Έλαιο δεντρολίβανου: Οι λόγοι για τους οποίους είναι ευεργετικό για τα μαλλιά σου
Σίγουρα ξέρεις την μυρωδιά και τη γεύση του δεντρολίβανου. Το λάδι του είναι πεντανόστιμο στα φαγητά όπως στα ζυμαρικά και το ψωμί, αλλά και εκπληκτικά ευεργετικό για τα μαλλιά σου. Χάρη στις πολλές χρήσεις του, το αρωματικό αιθέριο έλαιο εμφανίζεται συνήθως σε προϊόντα μαλλιών όλων των τύπων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Ο δερματολόγος Dr. Hadley King και o hairstylist των celebrities Dominick Pucciarello δίνουν στο Harper’s Bazaar, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ιδιότητές του δεντρολίβανου, τις οποίες μάλλον δεν γνώριζες μέχρι σήμερα.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου;

Μπορεί να βοηθήσει στην πυκνότητα των μαλλιών. Έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμο με την μινοξιδίλη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Είναι αντιμικροβιακό

Σύμφωνα με τον King, «το έλαιο δεντρολίβανου έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες» που μπορούν να καταπραΰνουν το τριχωτό της κεφαλής.

Βοηθά στην πιτυρίδα

Αυτές οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες «βοηθούν να κρατήσουν μακριά την πιτυρίδα και την ακμή του τριχωτού της κεφαλής», λέει ο King.

Αντιμετωπίζει το σπάσιμο

Κάποια αραίωση μαλλιών οφείλεται στο σπάσιμο. Σύμφωνα με τον Pucciarello, το έλαιο δεντρολίβανου «βοηθά στην πρόληψη της αραίωσης από τη γήρανση ή τις ορμονικές καταστάσεις».

Είναι ασφαλές για όλους τους τύπους μαλλιών

Οι περισσότεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έλαιο δεντρολίβανου. Ωστόσο «Εάν έχεις αλλεργικές αντιδράσεις, σταμάτα να χρησιμοποιείς το προϊόν και συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου», συμβουλεύει ο Pucciarello.

Λάδι καρύδας: Πώς να το χρησιμοποιήσεις για να περιποιηθείς τα μαλλιά σου

Μπορεί το έλαιο δεντρολίβανου να βοηθήσει στην πυκνότητα των μαλλιών;

«Μια μελέτη του 2015 συνέκρινε το έλαιο δεντρολίβανου με την μινοξιδίλη για την ανάπτυξη των μαλλιών και στους έξι μήνες, και οι δύο ομάδες είδαν σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των μαλλιών», εξηγεί ο King. «Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οφείλεται στην ενίσχυση της μικροτριχοειδούς αιμάτωσης που προκαλεί το έλαιο δεντρολίβανου». Ωστόσο, ο King λέει ότι η μινοξιδίλη εξακολουθεί να είναι «η πιο αποδεδειγμένη επιλογή και λειτουργεί τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες».

Για να μιλήσουμε τεχνικά, ο King εξηγεί ότι η μινοξιδίλη «είναι ένα μέσο διάνοιξης καναλιών καλίου, που προκαλεί υπερπόλωση των κυτταρικών μεμβρανών. Θεωρητικά, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και ανοίγοντας τα κανάλια καλίου, επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο, αίμα και θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα ωοθυλάκια». Εάν προτιμάς να δοκιμάσεις έλαιο δεντρολίβανου, απλά να ξέρεις ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα. «Η ουσία είναι ότι για τα έλαια, χρειαζόμαστε καλύτερες μελέτες προκειμένου να αξιολογήσουμε εάν αυτά τα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν ή όχι στην ανάπτυξη των μαλλιών», τονίζει ο King.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να λειτουργήσει;

«Λόγω του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών, μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα», λέει ο King, προσθέτοντας ότι «Η μελέτη του 2015 με το έλαιο δεντρολίβανου έδειξε αποτελέσματα σε έξι μήνες».