Κι όμως, τα θειϊκά άλατα δεν είναι απαραίτητα κακά για τα μαλλιά σου

22.01.2022
Κι όμως, τα θειϊκά άλατα δεν είναι απαραίτητα κακά για τα μαλλιά σου
Μάθε τι ακριβώς είναι τα θειϊκά άλατα και ποιοι τύποι μαλλιών πρέπει να τα αποφύγουν

Η απόκτηση όμορφων, υγιών μαλλιών δεν είναι απλώς η τήρηση μιας ρουτίνας. Ναι, είναι απαραίτητο να έχεις και να ακολουθείς μια ρουτίνα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να προσέχεις τα συστατικά στις φόρμουλες περιποίησης μαλλιών. Ορισμένα συστατικά είναι πιο γνωστά, όπως η φορμαλδεΰδη, η οποία σύμφωνα με μελέτες έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, άλλα είναι λίγο πιο διφορούμενα.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βγάζεις τις γκρίζες τρίχες, σύμφωνα με τους κομμωτές

Για παράδειγμα, τα θειϊκά άλατα. Όταν ακούμε για μια φόρμουλα περιποίησης μαλλιών χωρίς θειϊκά άλατα, τείνουμε να πιστεύουμε ότι είναι μια καλύτερη επιλογή για τα μαλλιά μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε ιδέα για τη λειτουργία των θειϊκών αλάτων. Και η αλήθεια είναι ότι τα θειϊκά άλατα δεν είναι επιβλαβή για τα μαλλιά σου, ανάλογα με τον τύπο και την υφή τους.

Τι είναι τα θειϊκά άλατα;
«Τα θειϊκά άλατα είναι μια κατηγορία καλλυντικών και οικιακών συστατικών που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό», λέει ο Ron Robinson, χημικός καλλυντικών και ιδρυτής της Beauty Stat. Συνήθως, τα θειϊκά άλατα εμφανίζονται στις ετικέτες ως λαυρυλοθειικό νάτριο, λαυρυλοθειικό αμμώνιο και θειικό νάτριο. Στην περιποίηση των μαλλιών, τα θειϊκά άλατα χρησιμεύουν ως ο καθαριστικός παράγοντας που κάνει τα σαμπουάν να αφρίζουν και καθαρίζει τα μαλλιά από βρωμιά, λιπαρότητα και υπολείμματα.

Γιατί τα θειϊκά άλατα θεωρούνται «κακά» για τα μαλλιά;
Σύμφωνα με την Gretchen Friese, πιστοποιημένη τριχολόγο, τα θειϊκά άλατα μπορούν να αφαιρέσουν από τα μαλλιά την απαραίτητη υγρασία. «Τα θειϊκά άλατα μπορεί να αφαιρέσουν την υπερβολική υγρασία και να αφήσουν τα μαλλιά στεγνά και πιθανώς να τα καταστρέψουν», λέει. «Μπορεί επίσης να κάνουν το τριχωτό της κεφαλής ξηρό και ερεθισμένο».

Για όσες έχουν βαμμένα μαλλιά, τα θειϊκά άλατα μπορούν επίσης να αφαιρέσουν και να θαμπώσουν το χρώμα των μαλλιών, λέει η Jennifer Korab, επαγγελματίας κομμώτρια. Παρά τους πιθανούς κινδύνους των θειϊκών αλάτων, δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να επιλέξουν ένα σαμπουάν χωρίς θειϊκά άλατα.

Ποιοι τύποι μαλλιών πρέπει να αποφεύγουν τα θειϊκά άλατα στη φροντίδα τους;
«Το κλειδί για την κατανόηση των θειϊκών είναι να γνωρίζεις τον τύπο των μαλλιών σου, καθώς και να αναγνωρίζεις ποιες θεραπείες ή υπηρεσίες έχουν εφαρμοστεί στα μαλλιά σου», λέει η Michelle Cleveland, επαγγελματίας κομμώτρια και ιδιοκτήτρια του Hair Addict Salon. «Εάν έχεις εξαιρετικά αφυδατωμένα ή τραχιά και σγουρά μαλλιά, ίσως καλό είναι να αποφύγεις προϊόντα που περιέχουν θειϊκά άλατα». Όσοι έχουν ξηρό ή ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να προτιμούν μια φόρμουλα χωρίς θειϊκά άλατα επειδή είναι πιο ήπια. Επιπλέον, έκανες πρόσφατα μια χημική θεραπεία ή τα έβαψες, ένα σαμπουάν χωρίς θειϊκά άλατα μπορεί να σε βοηθήσει να παρατείνεις τη διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Αυτό που αξίζει να θυμάσαι είναι ότι οι φόρμουλες χωρίς θειϊκά άλατα λειτουργούν διαφορετικά από τα παραδοσιακά σαμπουάν. Τα σαμπουάν χωρίς θειϊκά άλατα εξακολουθούν να καθαρίζουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά δεν θα δεις τον συνηθισμένο αφρό που βλέπεις από το κανονικό σου σαμπουάν.