Περί χρώματος

04.03.2008
Οσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει το καρότο, τόσο πιο πλούσιο είναι σε Β καροτίνη;

Ξέρετε ότι
Οσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει το καρότο, τόσο πιο πλούσιο είναι σε Β καροτίνη;

Προσοχή
Οταν αγοράζουμε σκόρδα, καλό είναι να αποφεύγουμε εκείνα που οι σκελίδες τους έχουν μαύρα στίγματα και είναι μαλακές.

Τραγανή απόλαυση!
Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να αποκτήσουν τραγανή κρούστα, μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη.

Διακριτική γεύση
Εάν θέλουμε οι σαλάτες μας να έχουν μια ελαφριά γεύση σκόρδου, μπορούμε να τρίψουμε το εσωτερικό της σαλατιέρας μας με μια κομμένη σκελίδα σκόρδου.

Μια χρηστική ιδέα
Αντί να πετάμε το ψωμί που έχει μπαγιατέψει, μπορούμε να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια, να το ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια, να το προσθέσουμε στις διάφορες σαλάτες μας.

Για τέλεια σος
Εάν θέλουμε να παρασκευάσουμε μια κρεμώδη σος βινεγκρέτ, προσθέτουμε στο μπολ με το λάδι και το ξίδι λίγη κρέμα γάλακτος, αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει.

Μεγαλύτερη διάρκεια!
Εάν θέλουμε τα καρύδια μας να διατηρηθούν φρέσκα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φροντίζουμε να τα αποθηκεύσουμε ολόκληρα. Διαφορετικά, στην περίπτωση που τα έχουμε καθαρίσει, διατηρούμε την καρυδόψιχα στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο.

Οι ιδιότητες του μελιού!
Για να διατηρούνται τα μπισκότα μας φρέσκα για περισσότερο καιρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι αντί για ζάχαρη, γιατί το μέλι έχει την ιδιότητα να διατηρεί την υγρασία της ζύμης.

Για τα δαμάσκηνά μας
Εάν τα δαμάσκηνά μας είναι πολύ σκληρά με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα καταναλώσουμε, για να μαλακώσουν γρήγορα και εύκολα, τα κλείνουμε σε μια χάρτινη σακούλα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μια-δυο μέρες.

Ιδιαίτερα ευαίσθητες
Επειδή οι γλυκοπατάτες χαλάνε πολύ γρήγορα, φροντίζουμε να τις αποθηκεύουμε πάντοτε σε σκοτεινό μέρος. Διαφορετικά θα αλλοιωθεί η γεύση τους, θα βγάλουν ρίζες και θα χαλάσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Εξυπνος τρόπος!
Οταν θέλουμε να ψιλοκόψουμε σκόρδο, καλό είναι αφού καθαρίσουμε τις σκελίδες του, να τις αλατίσουμε λίγο. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να διατηρεί στεγνό το σκόρδο και έτσι, μπορούμε να το ψιλοκόψουμε με μεγαλύτερη ευκολία.

Για περισσότερη γεύση!
Επειδή τα χειροποίητα σπιτικά μπισκότα έχουν καλύτερη γεύση ζεστά, πριν τα δοκιμάσουμε με τον καφέ ή το τσάι μας, μπορούμε να τα ζεστάνουμε στο φούρνο για 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία ή στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα.

Δεν ξεχνάμε ότι Το φασκόμηλο, ως μπαχαρικό, ταιριάζει θαυμάσια σε πιάτα με χοιρινό και αρνίσιο κρέας, καθώς και με πουλερικά.

Για τους καλεσμένους μας
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο, υγιεινό και εύκολο επιδόρπιο, μπορούμε να κόψουμε μερικά μήλα σε μικρά κομματάκια, να τα ανακατέψουμε σε ένα μπολ μαζί με σταφίδες και στη συνέχεια, να τα πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

...Με το λίπος
Αν το κρέας μας έχει αρκετό λίπος, αντί να το αφαιρέσουμε, μπορούμε να το μαγειρέψουμε με αυτό, χωρίς όμως την προσθήκη λαδιού.

Το σωστό κομμάτι
Εάν θέλουμε το κρέας που αγοράζουμε να είναι μαλακό, πρέπει να θυμόμαστε ότι το πιο τρυφερό μέρος είναι αυτό που βρίσκεται κοντά στο κόκαλο.

Μια διαφορετική γεύση
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μια άκρως γευστική σάλτσα για τα ψάρια μας, μπορούμε να ανακατέψουμε λίγο χυμό λεμονιού με μέντα, κύμινο, κανέλα και λιωμένο σκόρδο.

Μικρά & σύντομα

...της εποχής

Μάραθος
Γνωστός και ως φινόκιο ή φοινίκουλο, ο μάραθος ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών.

Πρόκειται για ένα φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, το οποίο όμως προτιμά τα ηλιόλουστα, χέρσα εδάφη με καλή στράγγιση.

Ο μάραθος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στην αρχαία Ελλάδα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και μάλιστα, το θεωρούσαν σύμβολο της επιτυχίας. Οι χώρες της Ανατολής διαπίστωσαν πρώτες την αρωματική του χρήση στην κουζίνα, αλλά δεν αγνόησαν και τη θεραπευτική του δύναμη. Ετσι, τον χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο σε δαγκώματα φιδιών και σκορπιών, καθώς και σε πολλά είδη δηλητηριάσεων.

Σήμερα, ο μάραθος χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Ταιριάζει υπέροχα με τις σαλάτες, τις σούπες,τα φαγητά με κρέας και ψάρι, το ψωμί, ενώ το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στην παρασκευή λικέρ. Οσον αφορά στις άλλες του ιδιότητες τον χρησιμοποιούμε για να καταπραϋνει τον πόνο των ματιών και των αρθριτικών, για την αντιμετώπιση του βήχα, του άσθματος και της ναυτίας, καθώς και για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.

Λεμονάκι μυρωδάτο...

Ολο άρωμα!
Για να μυρίζει όμορφα η κουζίνα μας, μπορούμε να σιγοβράσουμε σε ένα κατσαρολάκι λίγο χυμό λεμονιού μαζί με 4-5 γαρίφαλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ