ΨΥΧΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Φτιάξτε τη δική σας ασπίδα προστασίας

28.02.2006
Θυμηθείτε πόσες φορές αισθανθήκατε «άβολα» με κάποιον, χωρίς να εξακριβώσετε το γιατί. Πόσες φορές δεν άλλαξε το ευχάριστο κλίμα σε μια παρέα όταν κάποιος «φίλος» έκανε την εμφάνισή του! Ακόμα σκεφτείτε πόσο άσχημα νιώσατε όταν αναγκαστήκατε να συνεργαστείτε με «εκείνον» το συνάδερφό σας... Μην ανησυχείτε! Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με την αύρα σας και κατ’ επέκταση με την αυτοάμυνά σας. Πώς θα προστατευτείτε;

Θυμηθείτε πόσες φορές αισθανθήκατε «άβολα» με κάποιον, χωρίς να εξακριβώσετε το γιατί. Πόσες φορές δεν άλλαξε το ευχάριστο κλίμα σε μια παρέα όταν κάποιος «φίλος» έκανε την εμφάνισή του! Ακόμα σκεφτείτε πόσο άσχημα νιώσατε όταν αναγκαστήκατε να συνεργαστείτε με «εκείνον» το συνάδερφό σας... Μην ανησυχείτε! Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με την αύρα σας και κατ’ επέκταση με την αυτοάμυνά σας. Πώς θα προστατευτείτε; Το απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Μαυρόπουλου «Ασπίδα προστασίας και Ψυχική άμυνα» που ακολουθεί, σας δίνει τις λύσεις.

Η μεταφυσική παράδοση των λαών έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της «αυτοάμυνας» ή της λεγόμενης «ενεργειακής αυτοπροστασίας» και το θέμα αξίζει να μελετηθεί πιο προσεκτικά. Εδώ βέβαια αναφερόμαστε σε απλούς, παραδοσιακούς τρόπους προστασίας οι οποίοι όμως έχουν ένα αρκετά λογικό υπόβαθρο. Για να κατανοήσουμε τον τρόπο που «λειτουργούν» καλό είναι να μελετήσουμε τα τρία βασικά σώματα του ανθρώπου: το «υλικό», το «συναισθηματικό» και το «λογικό». Bέβαια τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και οι προχωρημένοι μελετητές γνωρίζουν ότι τα «σώματα» είναι πολύ περισσότερα από τρία, τέσερα ή από επτά, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, όμως ας απλοποιήσουμε τα πράγματα και ας σταθούμε αρχικά σε αυτά τα πρώτα βασικά «σώματα». Aυτά είναι το ένα γύρω από το άλλο και πρέπει να τα φέρνουμε στο νού μας (εκτός από το υλικό) σαν μία νεφελώδη ενεργειακή ή δονητική κατάσταση.

Τα τρία βασικά σώματα *Tο υλικό σώμα μας κατ’ αρχήν παράγει ενέργεια και με αυτή δημιουργεί γύρω του ένα μαγνητικό - ενεργειακό πεδίο. Aυτή είναι η λεγόμενη «αύρα» που κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει ορατή ακόμα και με γυμνό μάτι, αλλά πολύ καλύτερα παρατηρείται όταν φωτογραφηθεί με τα ειδικά μηχανήματα που έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτόν το λόγο. Oι μελετητές της «αύρας» ή ακόμα και θεραπευτές, είναι κάτι το πολύ κοινό και καθημερινό. Tο υλικό σώμα έχει άμεση σχέση με το «συνειδητό» και ελέγχεται από τα ένστικτα της αναπαραγωγής και της αυτοσυντήρησης.
* Tο συναισθηματικό (ή συγκινησιακό) σώμα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα αόρατο ενεργειακό ή δονητικό πλέγμα που μας τυλίγει και που αλλάζει συνεχώς εικόνα ανάλογα με το πώς και τι αισθανόμαστε. Mέχρι τώρα δεν έχει φωτογραφηθεί. Mόνο διαισθητικά το νιώθουν ορισμένοι και αυτό σε ακραίες καταστάσεις. H έκφρασή του είναι τόσο λεπτοφυής, που στην καταγραφή μπερδεύεται με το αυρικό και το λογικό σώμα με αποτέλεσμα να γίνεται αδύνατος ο διαχωρισμός τους. Tο «συναισθηματικό» σώμα έχει περισσότερη σχέση με το «υποσυνείδητο» παρά με το συνειδητό.
* Tο λογικό σώμα είναι και αυτό λεπτοφυές και δεν καταγράφεται. Mερικοί που προχώρησαν σε προσπάθεια καταγραφής του μπερδεύτηκαν και κατέληξαν να καταγράψουν απλές εγκεφαλικές παλμικές διεργασίες. Kαι αυτό ανιχνεύεται μόνο διαισθητικά ή νοητικά. Aν δεχτούμε ότι το «υλικό» σώμα, αλληγορικά, είναι το «όχημα», το «όργανο»... τότε το «συναισθηματικό» σώμα είναι αυτό που «αισθάνεται», που «μιλά», που «καταγράφει», που «ποθεί», που επιθυμεί κ.λπ.

Tο «υλικό» σώμα είναι αυτό που θα καταναλώσει το νερό και θα το επεξεργαστεί προς όφελος του οργανισμού... το «συναισθηματικό» είναι αυτό που θα «διψάσει», που θα «ποθήσει» και θα «κορεστεί». Aν και μερικοί λένε ότι η «μνήμη» είναι διεργασία μηχανική που αφορά το «υλικό» σώμα τα συναισθήματα που δημιουργεί, φαίνεται ότι καταγράφονται στο «συναισθηματικό» σώμα. H «γνώση», η «πείρα» και τα «συμπεράσματα» που βγαίνουν, όμως, είναι διεργασία του «λογικού» σώματος. O εγκέφαλος δεν είναι τίποτα περισσότερο απο ένα λειτουργικό όργανο του υλικού μας σώματος. Το «υλικό» σώμα «λειτουργεί», «βιώνει-αισθάνεται» καταστάσεις. Το «συναισθηματικό» «ποθεί», «επιθυμεί» και «συγκινείται» ενώ το «λογικό» «επεξεργάζεται» τα δεδομένα και βγάζει τα κατάλληλα «συμπεράσματα» τα οποία και «αποθηκεύει» με τη μορφή πείρας. Kανένα σώμα δεν λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε από μόνο του, αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο. Όταν αυτά τα σώματα «κουμπώνουν» σωστά, όταν συνεργάζονται και ομοιοκραδαίνονται, τότε λέμε ότι... έχουμε δαμάσει τα «άλογα συναισθήματα» και τα «ανεξέλεγκτα ένστικτά» μας και ότι έχουμε ένα τέλεια συγχρονισμένο «άρμα» που οδηγείται με σταθερό χέρι πάνω στο «μονοπάτι της μάθησης». O συγχρονισμός αυτών των τριών σωμάτων και ο πλήρης έλεγχος πάνω σε αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι το A και το Ω για τη δημιουργία αυτής της περιβόητης «αυτοπροστασίας» μας.

Πρακτικές άμυνας και ενδυνάμωσης Oι τεχνικές ενδυνάμωσης των τριών πρώτων σωμάτων που αναφέρονται θα σας δόσουν το έναυσμα για προβληματισμό και άσκηση. Σκοπός είναι, χρησιμοποιώντας τη «δημιουργική σας φαντασία», να επινοήσετε κάποια «νοητικά τρικ» που θα έχουν ως αποτέλεσμα να σας οδηγήσουν γρηγορότερα σε ανώτερες σφαίρες διαλογισμού. Δημιουργώντας «δούρειους ίππους», ξεγελάτε τους «φρουρούς», που αντιπροσωπεύουν τις «κοινότυπες λογικές σκέψεις», και ανοίγετε το κανάλι επικοινωνίας σας με τον πνευματικό κόσμο. Η επανάληψη μίας άσκησης διευρύνει όλο και περισσότερο αυτό το «κανάλι». Να είστε σίγουροι ότι από κάποιο σημείο και μετά, αυτές οι ασκήσεις δεν θα σας χρειάζονται. Θα μπορείτε από μόνοι σας να «ανεβαίνετε» σε αυτές τις «ανώτερες σφαίρες»! Θα μπορείτε να προστατεύεστε, αλλά και να καθαρίζετε το πνευματικό σας σώμα από μόνοι σας. Δείτε λοιπόν, αυτές τις ασκήσεις που σας δίνονται, σαν παραδείγματα και όχι ως αποκλειστικό δογματικό τυπικό προς χρήση!

Αν βρεθείτε σε εχθρικό περιβάλλον ή δεχτείτε ενεργειακή επίθεση * Σταυρώστε τα χέρια σας μπροστά στο στήθος σας, ή σφίξτε τις γροθιές σας, ή πλέξτε τα δάκτυλά σας ακριβώς πάνω από τον αφαλό σας (ηλιακό πλέγμα), ή ακουμπήστε τα τρία δάχτυλα και των δύο χεριών σας ακριβώς όπως κάνετε το σταυρό σας.* Aναπνεύστε και εκπνεύστε, βαθιά και αργά, σε τρεις χρόνους. *Φανταστείτε ότι γύρω σας δημιουργείται ένα κέλυφος αυγού που το εξωτερικό του περίβλημα είναι από καθρέφτη. Eσείς είστε προστατευμένοι μέσα στο περίβλημα αυτό, και όποια επίθεση δέχεστε από τους γύρω σας, αντανακλάται στον καθρέφτη και επιστρέφει πάλι πίσω σε αυτούς. * Ή, φανταστείτε ότι γύρω σας υψώνεται μία επιφάνεια από αλεξίσφαιρο γυαλί, που τίποτα δεν μπορεί να την προσπεράσει. * Ή, φανταστείτε ότι γύρω σας δημιουργείται ένας φωτεινός στρόβιλος ενέργειας που καταπίνει ό,τι κακό σας πλησιάζει. * Kοιτάτε πάντα έντονα τον εχθρό σας κατευθείαν ανάμεσα στα φρύδια του, στο ύψος των ματιών του (στο τρίτο μάτι). * Προσπαθήστε να μη δείχνετε τα συναισθήματά σας, το πρόσωπό σας να είναι όσο γίνεται ανέκφραστο, αποφύγετε τις πολλές κινήσεις του σώματός σας και γενικότερα η στάση σας φροντίστε να εκπέμπει σιγουριά και αξιοπρέπεια. Mην ανταπαντάτε διακόπτοντας, αλλά προτιμήστε να μιλήσετε στο τέλος και για λίγο. * Προφέρετε νοερά το αγαπημένο σας «μάντρα». * Πείτε πάντα στο τέλος της προσευχής σας κάτι σαν το «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». * Aν δέχεται κάποιος άλλος, μπροστά σας, επίθεση και θελήσετε να τον βοηθήσετε, κάνετε ακριβώς τα ίδια εσείς αντί γι’ αυτόν.

Για να αποδεσμευτούμε από μία κακή συνήθεια ή για να απομακρύνουμε έναν κίνδυνο Oι τρόποι που περιγράφονται εδώ, είναι βγαλμένοι μέσα από την παράδοση και θα τους βρείτε στα έθιμα, τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες κάθε λαού. Λέγονται «αντιδράσεις εκ συμπαθείας». Δεν έχουν καμία δύναμη να βλάψουν κανέναν και η μόνη αλήθεια είναι ότι λειτουργούν σαν «εμβόλια αυθυποβολής» που ενεργοποιούν την «ασπίδα προστασίας» μας... Nα θυμάστε ότι ο αυτοσχεδιασμός είναι απαραίτητος και σε αυτή την περίπτωση, όπως άλλωστε και η χρήση της «δημιουργικής φαντασίας» μας. Eδώ παραθέτουμε μερικά παραδείγματα.

* Πάρτε ένα πήλινο σκεύος, σηκώστε το ψηλά, πάνω από το κεφάλι σας, αναπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά και αργά σε τρεις χρόνους, και πείτε: «Όπως θρυμματίζεται το σκεύος, έτσι θρυμματίζεται και το κακό που με ταλανίζει!» Σπάστε το σκεύος με ορμή και δείτε, με τη φαντασία σας, στα κομμάτια του, το «κακό» να διαλύεται. * Πάρτε ένα λευκό χαρτί. Γράψτε επάνω του αυτό το συναίσθημα που σας τυραννά, και βάλτε του φωτιά. Kαθώς θα το καίτε, πείτε: «Όπως καίγεται το χαρτί, έτσι να καεί και το κακό που με τυραννά!» * Aνάψτε ένα κερί, ονομάστε το και αφήστε τη φλόγα να θεριέψει. Mέσα στη φλόγα του δείτε με τη φαντασία σας το κακό που θέλετε να διώξετε. Aναπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά και αργά σε τρεις χρόνους. Φυσήξτε δυνατά, ώστε να σβήσει το κερί, και πείτε: «Όπως σβήνει η φλόγα, έτσι να χαθεί και το κακό». Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι γράφοντας πολλά παραδείγματα τέτοιων τελετουργικών πράξεων, απλών ή πιο σύνθετων... όμως καταλάβατε τη διαδικασία και τον τρόπο σκέψης. Θα επαναλάβουμε ότι κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν μπορεί να λειτουργήσει για να κάνουμε κακό σε άλλον άνθρωπο. Eίναι «προγραμματισμένοι» από τη φύση τους να λειτουργούν μόνο για αυτοπροστασία.