Οδηγός γονιμότητας για επίδοξες μαμάδες και μη

30.03.2009
Εδώ και λίγο καιρό ακούς το μητρικό καμπανάκι να χτυπάει και όπου βλέπεις παιδάκια και μωράκια, τρέχεις να τα αγκαλιάσεις ρίχνοντας το δάκρυ κορόμηλο. Μάθε σήμερα πώς λειτουργεί ο κύκλος γονιμότητας και λύσε πιθανές απορίες για να προγραμματίσεις καλύτερα μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Εδώ και λίγο καιρό ακούς το μητρικό καμπανάκι να χτυπάει και όπου βλέπεις παιδάκια και μωράκια, τρέχεις να τα αγκαλιάσεις ρίχνοντας το δάκρυ κορόμηλο. Μάθε σήμερα πώς λειτουργεί ο κύκλος γονιμότητας και λύσε πιθανές απορίες για να προγραμματίσεις καλύτερα μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Για όλα φταίνε οι ορμόνες: σαν γυναίκα, ο κύκλος γονιμότητας σου επηρεάζεται άμεσα από τις ορμόνες που παράγει το σώμα σου αλλά και τις ημέρες που γίνεται η παραγωγή τους. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν την απελευθέρωση και πιθανή γονιμοποίηση των ωαρίων, κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Όλα τα κορίτσια γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα χρειαστούν, τα οποία είναι αποθηκευμένα μέσα στις ωοθήκες σε ξεχωριστούς σάκους σαν κουκούλια. Αυτό συμβαίνει κατά την εφηβεία που τυπικά ξεκινά και η έμμηνος ρύση για τις περισσότερες κοπέλες.

Το να καταλάβεις τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του κύκλου, είναι πολύ σημαντικό για να συγχρονιστείς με τον κύκλο γονιμότητας σου. Οι κύκλοι διαρκούν από 25 έως 36 ημέρες, με τις ημέρες της αιμορραγίας να φτάνουν από 3 μέχρι και 7. Ο έμμηνος κύκλος χωρίζεται σε 3 φάσεις και ξεκινά την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας όπου τα αγονιμοποίητα ωάρια απελευθερώνονται. Σε αυτό το σημείο του κύκλου γονιμότητας, τα επίπεδα ορμονών είναι πολύ χαμηλά.

Η φάση της ωορρηξίας: στο τέλος της θυλακοειδούς φάσης, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των επιπέδων της ωχρινοποιητικής ορμόνης. Τη στιγμή εκείνη γίνεται η ρήξη του κυρίαρχου ωοθυλακίου, προκαλώντας την απελευθέρωση του ωαρίου, γνωστή και ως ωορρηξία. Η φάση αυτή διαρκεί 16 με 32 ώρες. Κατά την περίοδο αυτή μπορείς να μετρήσεις τα επίπεδα της ωχρινοποιητικής ορμόνης για να δεις αν βρίσκεσαι στις γόνιμες μέρες σου. Δηλαδή, είναι πιο πιθανό να γονιμοποιηθεί το ωάριο εφόσον υπάρχει σπέρμα στην μήτρα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αν θέλεις να μείνεις έγκυος, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβεις.

Η ωχρινική φάση: η ωχρινική φάση ξεκινά μετά την ωορρηξία καθώς το σώμα σου ετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Μετά την ωορρηξία, το θυλάκιο μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο. Τα κύτταρα του ωχρού σωματίου παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Η προγεστερόνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του στρώματος της μήτρας. Εάν δεν μείνεις έγκυος, το ωχρό σωμάτιο υποστρέφει περίπου 2 εβδομάδες μετά την ωορρηξία. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν και η ενεργοποίηση του ενδομήτριου σταματάει. Αυτό προκαλεί την αποβολή του στρώματος και την έναρξη του νέου έμμηνου κύκλου.

Σε περίπτωση γονιμοποίησης του ωαρίου (η γονιμοποίηση θα πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών από την ωορρηξία). Πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, το γονιμοποιημένο ωάριο εισέρχεται στη μήτρα και ενσωματώνεται στο ενδομήτριο μερικές ημέρες αργότερα. Με την εμφύτευση, τα κύτταρα τα οποία θα αποτελέσουν τελικά τον πλακούντα αρχίζουν να παράγουν χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG). Η HCG διακόπτει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο παρέχοντας συνεχή διέγερση του ωχρού σωματίου, ώστε να παράγει οιστρογόνο και προγεστερόνη. Αυτή η διαδικασία αποτρέπει την απώλεια του ενδομήτριου. Την περίοδο αυτή έχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πολλές εσωτερικές αλλαγές όπως: την πάχυνση του ενδομητρίου και την παραγωγή θρεπτικών ουσιών και υγρών που θα χρειαστεί το έμβρυο. Επιπλέον, η τραχηλική βλέννα γίνεται παχύρρευστη για να απομακρύνει τα βακτήρια και το σπέρμα από την μήτρα. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να δεις πως τα στήθη σου γίνονται πιο ευαίσθητα καθώς οι αγωγοί γάλακτος διαστέλλονται.

Προγραμματίζοντας μια εγκυμοσύνη: το να γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον κύκλο γονιμότητάς σου είναι πολύ σημαντικός εφόσον θέλεις να μείνεις έγκυος. Υπάρχουν τρία σημάδια που θα σε βοηθήσουν να να υπολογίσεις τον προσωπικό σου κύκλο. Το πρώτο είναι θερμοκρασία σώματος που είναι χαμηλότερη πριν την ωορρηξία που αυξάνεται αμέσως μετά. Άρχισε να καταγράφεις τη θερμοκρασία καθημερινά, έτσι ώστε να βλέπεις τις πιθανές μεταβολές. Πιθανές αλλαγές στα κολπικά υγρά είναι μια ένδειξη εγκυμοσύνης. Τέλος, ο τράχηλος είναι μαλακός και ανοιχτός παρά κλειστός και τραχύς όπως όταν θέλει να δεχτεί το σπέρμα