Πώς συνδέονται οι ορμόνες με το γαστρεντερικό σου σύστημα και πώς το επηρεάζει η περίοδος σου

29.04.2020
Πώς συνδέονται οι ορμόνες με το γαστρεντερικό σου σύστημα και πώς το επηρεάζει η περίοδος σου
Τελικά πόσα ξέρεις για την περίοδο σου; Γιατί οι ειδικοί μόλις αρχίζουν να κατανοούν την ισχυρή σύνδεση της περιόδου σου με το πεπτικό σου σύστημα. Για να δούμε λοιπόν…

Μήπως σου λέει κάτι το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο; Είσαι εξοικειωμένη; Αν ναι τότε ρίξε το φταίξιμο στην προγεστερόνη, η οποία αυξάνεται περίπου μια εβδομάδα πριν έρθει η περίοδός σου. «Είναι ένα μυοχαλαρωτικό που μπορεί να χαλαρώσει το παχύ έντερο και να επιβραδύνει το χρόνο διέλευσης των τροφίμων στο έντερο σου, έτσι μπορεί να αισθανθείς φούσκωμα και δυσκοιλιότητα», λέει στο Health η Shilpa Ravella, MD, καθηγήτρια ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia. Ομοίως, συμβαίνει και με τη μείωση των οιστρογόνων λίγο πριν από την περίοδο που μπορούν με τη σειρά τους να επιβραδύνουν την πέψη.

Αλλά δεν έχουν όλες οι γυναίκες δυσκοιλιότητα τη συγκεκριμένη στιγμή του μήνα καθώς μερικές μπορεί να αντιμετωπίσουν διάρροια. Ένας λόγος είναι ότι η αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο πεπτικό σύστημα και να αυξήσει την κινητικότητα ή την κίνηση των τροφίμων μέσω του γαστρεντερικού συστήματός σου.

Αντιμετώπισε τα συμπτώματα: «Πίνε πολύ νερό και επίλεξε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες», λέει η Dr Ravella. «Αυτό θα βοηθήσει στη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα». Κινήσου επίσης καθημερινά . Εκτός του ότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν πρόβλημα στο έντερο, η άσκηση σε βοηθά να πηγαίνεις τουαλέτα τακτικά. Εάν τα προβλήματα συνεχίζονται και σου είναι αδύνατο να ζήσεις έτσι, επισκέψου έναν γαστρεντερολόγο ή τον γυναικολόγο σου.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Με την μετάβαση στην εμμηνόπαυση (η οποία συμβαίνει όταν δεν έχεις περίοδο έναν ολόκληρο χρόνο) συνεπάγεται σταδιακά η μείωση των επιπέδων των γυναικείων ορμονών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζητήματα όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα, λέει η Dr Ravella. Επιπλέον, «οι αλλαγές των οιστρογόνων επηρεάζουν τον μεταβολισμό σoυ, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο λίπος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει το βάρος και το έντερο σου, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στο έντερο», λέει η Barbara Soltes ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush στο Σικάγο.

Αντιμετώπισε τα συμπτώματα: «Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά που μπορείς να ελέγξεις», λέει η Dr Soltes. «Είναι σημαντικό να τρως τρόφιμα ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά και να ασκείσαι τακτικά. Εκτός από την αποτροπή της αύξησης βάρους κάτι που δεν είναι αναπόφευκτο, λέει η Dr Soltes, θα βελτιώσεις την γαστρική κινητικότητα και την υγεία του εντέρου σου.

Βακτήρια με οφέλη

Αποδεικνύεται ότι το έντερο μπορεί να επηρεάσει και τις ορμόνες σου. «Εκκρίνει ένα ένζυμο που αυξάνει το ελεύθερο οιστρογόνο στο σύστημά σου, το οποίο πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα», λέει η Dr Soltes. Και η χλωρίδα του εντέρου σoυ φαίνεται να είναι το κλειδί, επειδή οι αλλαγές σε αυτά τα βακτήρια συνδέονται με αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων.

Τα καλά νέα: Οι καθημερινές σου συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διατροφή ενός υγιούς εντερικού οικοσυστήματος. Εκτός από την κατανάλωση θρεπτικών τροφών (πλούσιων σε προβιοτικά), η Dr Soltes συνιστά ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να εξασφαλίσεις ότι θα έχεις αρκετά από αυτά τα χρήσιμα μικρόβια.