6 παράγοντες που μπορεί να σου προκαλέσουν αλλεργία στη δουλειά σου

22.02.2020
6 παράγοντες που μπορεί να σου προκαλέσουν αλλεργία στη δουλειά σου
O βήχας, το φτάρνισμα, το αίσθημα συμφόρησης και αδυναμία συγκέντρωσης στο γραφείο μπορεί να οφείλονται σε συνήθεις αλλεργιογόνους παράγοντες στην εργασία. Και δεν είναι μόνο ότι τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να επηρεάσουν τη δουλειά σου αλλά επίσης υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορείς να κοιμηθείς λόγω της βουλωμένης μύτης και επίσης μπορεί να επηρεαστείς γενικότερα από πράγματα που σε περιβάλλουν στη δουλειά. Είναι όμως αλλεργία ή κάποιος ερεθισμός;

Τα αλλεργιογόνα μπορούν να υπάρχουν σε οτιδήποτε, από τα τρόφιμα έως τη σκόνη και είναι αβλαβή, εκτός αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν «συμφωνεί» μαζί τους και τα παλεύει. Αυτό προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση μετά από επαφή με ένα αλλεργιογόνο.

Η αλλεργική ρινίτιδα, για παράδειγμα, εμφανίζεται όταν υπάρχει φλεγμονή στη μύτη που προκαλείται από αλλεργία.

Από την άλλη πλευρά, η μη αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από πράγματα που απλώς ερεθίζουν τη μύτη χωρίς αλλεργική αντίδραση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας παράγοντας (όπως η σκόνη) μπορεί να είναι αλλεργιογόνος ή ερεθιστικός και ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ παρόμοια.

Οι αλλεργίες μπορούν να διαγνωσθούν και να αποκλειστούν μέσω μιας δοκιμασίας αίματος ή μιας δοκιμής δέρματος και ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσεις τι προκαλεί τα συμπτώματά σου θα ήταν να παρακολουθείς ακριβώς πότε συμβαίνουν στην εργασία.

Δες παρακάτω μερικούς κοινούς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν φτάρνισμα και συνάχι σε ένα γραφείο:

Διάβασε και αυτό: Αυτά τα 7 τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν την εποχιακή αλλεργία σου

1. Καλλυντικά όπως αρώματα, αεροζόλ ή σπρέι μαλλιών

Καταλαβαίνουμε ότι η οσμή του σώματος είναι δυσάρεστη στο χώρο εργασίας, αλλά δυστυχώς η φροντίδα του προβλήματος μπορεί κυριολεκτικά να αρρωστήσει τους συναδέλφους σου. Ισχυρά, συμπυκνωμένα αρώματα μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα πυρετού και ακόμη και ημικρανίες.

2. Σκόνη

Κάποιο εργοτάξιο δίπλα στο κτίριο γραφείων που δουλεύεις ή οποιεσδήποτε εργασίες ανακαίνισης στο δικό σου κτίριο, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ρινικές σου διόδους. Αλλά η σκόνη δεν οφείλεται μόνο σε βαριές κατασκευές καθώς χαλιά, κουρτίνες, ταπετσαρίες ή πάρα πολλά στολίδια σε ένα γραφείο μπορούν επίσης να συλλέξουν σκόνη.

Βεβαιώσου ότι η επιφάνεια εργασίας σου είναι καθαρή και απαλλαγμένη από σκόνη ανά πάσα στιγμή και ενημέρωσε αν ένας ανοιχτός χώρος χρειάζεται ηλεκτρική σκούπα.

3. Γύρη

Η γύρη είναι ένας σοβαρός παράγοντας που πυροδοτεί αλλεργίες, είτε εργάζεσαι μέσα είτε έξω. Όταν εργάζεσαι κοντά σε έναν κήπο ή κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, μπορείς εύκολα να εκτεθείς στη γύρη. Αλλά ακόμη και όταν είσαι περιορισμένη σε ένα γραφείο, η γύρη μπορεί να μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους με τα παπούτσια και να προσκολληθεί στα μαλλιά ή τα ρούχα.

4. Προϊόντα καθαρισμού

Τα βιομηχανικά προϊόντα καθαρισμού και τα αποσμητικά χώρου που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες και τα μπάνια γραφείου μπορούν να απελευθερώσουν πτητικές οργανικές ενώσεις στον αέρα που ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας. Μπορείς να ζητήσεις τη συντήρηση των προϊόντων καθαρισμού που χρησιμοποιούνται στον χώρο εργασίας σου.

Διάβασε και αυτό: Σωτήρης Κοντιζάς: Οι συμβουλές ενός master chef για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες

5. Καπνός τσιγάρων

Η επίδραση του παθητικού καπνίσματος έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σύνδεση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και της ρινοκολπίτιδας. Αν καπνίζεις, ξεκίνησε να σχεδιάζεις τη στρατηγική σου για να σταματήσεις το κάπνισμα. Και αν υποφέρεις από αλλεργίες, περιόρισε το χρόνο σου έξω με τους καπνιστές συναδέλφους σου.

6. Κλιματιστικό

Λίγοι μπορούν να περάσουν τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού χωρίς κλιματισμό, αλλά το κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει μερικά από τα συμπτώματα αλλεργίας σου, παρόλο που δεν είναι αλλεργιογόνο.

Η εμπειρογνώμων του Health24 για την υγεία του περιβάλλοντος, Olivia Rose-Innes, αναφέρει ότι ο κλιματισμός μπορεί να φιλοξενήσει σπόρους μούχλας που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κλιματιστικό είναι ένα φυσικό αλλεργιογόνο.

Ο Δρ Adrian Morris, εμπειρογνώμονας του Health24 για την αλλεργία σε εσωτερικούς χώρους, λέει ότι αν και μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ του κλιματισμού και της υγείας ενός ατόμου, δεν μπορεί κανείς να είναι αλλεργικός στα συστήματα κλιματισμού.

«Δεν μπορείς να είσαι αλλεργική στον κλιματισμό καθώς είναι ένα μηχάνημα που δροσίζει τον αέρα ακριβώς όπως το ψυγείο σου, αλλά μπορεί να στεγνώσει τη μύτη και να επιδεινώσει τα προβλήματα των κόλπων».

Βεβαιώσου ότι τα κλιματιστικά μέσα στον χώρο γραφείου σου συντηρούνται τακτικά για να να απαλλαγούν από σπόρους μούχλας και σκόνης.