Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης

09.12.2014
Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση της περιόδου το πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης. Υπάρχουν κι άλλα που δείχνουν από νωρίς πως ίσως έχεις μείνει έγκυος. Με το που γίνει η σύλληψη θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα για το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Κατά το διάστημα αυτό τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν σταδιακά να μεταβάλλονται και το σώμα αντιδρά αναλόγως, με διάφορα συμπτώματα να εμφανίζονται. Ποιά είναι αυτά;

Μάθε τα σημάδια

Τα 10 πιο συχνά πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης

Ιδού

1. Το λεγόμενο spotting

Πρόκειται για μικρές στάλες αίματος, όπως αυτές που μπορεί να εμφανίζονται στη φάση της ωορρηξίας. Μέσα στοις πρώτες δέκα ημέρες μετά τη σύλληψη είναι δυνατό να εμφανιστούν τέτοιες κυλίδες αίματος που οφείλονται στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Το αίμα αυτό συνήθως είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο - μπορεί να περογραφεί ως ροζ ή καφετί κι όχι βαθύ κόκκινο όπως αυτό της περιόδου- και η αιμοραγία ελάχιστη ενώ κρατάει λίγες μόνο ημέρες. Αν δηλαδή, τις επόμενες ημέρες η ροή αίματος αυξηθεί το ενδεχόμενο να είσαι έγκυος είναι απειροελάχιστη.

2. Συχνοουρία

Η συχνοουρία είναι επίσης ένα από τα πρώιμα σημάδια που δείχνουν εγκυμοσύνη. Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν συχνοουρία, ακόμη και πριν αντιληφθούν καθυστέρηση περιόδου, συνήθως 7-12 ημέρες μετά την αύξηση της θερμοκρασία κατά την ωορρηξία. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μετά την εμφύτευση του εμβρύου, ειδικά της "ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, τη λεγόμενη hCG, προκαλούν αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ακόμη και πριν κάποια γυναίκα αντιληφθεί πως είναι έγκυος. Εννοείται βέβαια πως από μόνη της η συχνοουρία δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλές σημάδι. Η ουρολοίμωξη για παράδειγμα, το άγχος κι άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να συντελέουν στην εμφάνισή της.

3. Καθυστέρηση περιόδου

Είναι από τα πιο προφανή κι αξιόπιστα σημάδια εγκυμοσύνης, χωρίς όμως να σημαίνει πως είναι αλάνθαστο. Η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να συμβεί για οποιοδήποτε άλλο λόγο όπως για παράδειγμα έντονο στρες, λήψη φαρμάκων, κάποιας ίωσης που περνάς ή ορμονικής ανοσορροπίας που για κάποιο λόγο εμφανίστηκε. Από την άλλη αν η περίοδός σου είναι πάντα "ρολόι" κι έρχεται ακριβως στην ώρα της, τότε σίγουρα η απώλεια της περιόδου αποτελεί ένδειξη. Για να βεβαιωθείς όμως, είναι απαραίτητο κι ένα τεστ εγκυμοσύνης.

4. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Είναι φυσιολογικό κατά την ωορρηξία να παρατηρείται μικρή μεταβολή στη βασική θερμοκρασία του σώματος, που ανεβαίνει ελάχιστα. Η μεταβολή αυτή συνήθως διαρκεί μέχρι να ολοκληρωθεί ωορρηξία και να έρθει η περίοδος. Μια επίμονα αυξημένη θερμοκρασία πέραν του διαστήματος αυτού μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης.

5. Κούραση & υπνηλία

Η έλλειψη ενέργειας είναι κι αυτή πρώιμο σημάδι εγκυοσύνης, όχι όμως κι αξιόπιστο, αφού δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς αν πρόκειται απλά για εξάντληση του οργανισμού μας και κόπωση. Ωστόσο, ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά τη σύλληψη, η διακύμανση των ορμονών στο σώμα οδηγεί σε έντονο αίσθημα κόπωσης και υπνηλία, λόγω της προσπάθειας του οργανισμού να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

6. Κράμπες & φούσκωμα

Κάποιες γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν φούσκωμα και κράμπες στην κοιλιακή χώρα. Η μήτρα κάνει συχνές συσπάσεις καθώς μεγαλώνει για να υποδεχτεί το έμβρυο με αποτέλεσμα αυτό το αίσθημα δυσφορίας. Να σημειώσουμε βέβαια πως πρόκειτια για πόνους και συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται κατά το ΠΜΣ (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), κάτι που μπορεί εύκολα να παραπλανήσει και να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

7. Πρωινή ναυτία

Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνδέσει τις πρωινές ναυτίες με εγκυμοσύνη κι όντως η πρωινή αδιαθεσία με έντονη ζάλη και ναυτίες είναι σημάδι. Ωστόσο δεν είναι τόσο συχνό όσο νομίζουμε. Δε βιώνουν όλες οι γυναίκες τα συμπτώματα αυτά στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μόνο στις μισές περιπώσεις παρατηρούνται τα παραπάνω συμπτώματα ενώ η ναυτία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή και της νύχτας κι όχι απαραίτητα μόνο τα πρωινά.

8. Ευαισθησία στις θηλές και στα στήθη

Ένα από τα πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης είναι κι αυτό. Ο πόνος και η ευαισθησία στο στήθος και τις θηλές, κάτι που οφείλεται στη μεταβολή των ορμονών στο σώμα. κάτι που μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη. Το καλό νέο είναι πως η ευαισθησία και ο πόνος αρχίζουν να υποχωρούν μόλις ο οργανισμός προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Και σε αυτή την περίπτωση όμως να σημειώσουμε πως η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι ριψοκίνδυνη. Μη ξεχνάς πως το στήθος φουσκώνει και γίνεται πιο ευαίσθητο και πριν την περίοδο.

9. Αλλαγές στη περιοχή γύρω από τις θηλές

Η περιοχή γύρω από τις θηλές μπορεί να σκουρύνει ήδη και μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν και μικρά εξογκοματάκια, τα λεγόμενα μοντγκόμερι, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

10. Δυσκοιλιότητα

Αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα είναι και η δυσκοιλιότητα. Και σε αυτή την περίπτωση υπαίτιες είναι οι ορμόνες και ιδιαίτερα η μεταβολή της προγεστερόνης που οδηγεί σε πιο αργή λειτουργία του εντέρου. Να τονίσουμε ξανά βέβαια πως και σε αυτή την περίπτωση η δυσκοιλιότητα δεν είναι ασφαλές σημάδι από μόνο του καθώς μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα άλλων λόγων.

*** Κάνε κλικ στην επόμενη σελίδα και μάθε ποιό είναι το πιο αξιόπιστο σημάδι απ΄όλα!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υποψιάζεσαι πως είσαι έγκυος;

Κάνε τεστ

Όπως θα έχεις ήδη αντιληφθεί αν διάβασες το άρθρο μας με προσοχή, το μόνο που μπορεί να επιβεβαιώσει την υποψία σου για πιθανή εγκυμοσύνη είναι το τεστ εγκυμοσύνης για κατ΄οίκον χρήση, που μπορείς να βρεις σε όλα τα φαρμακεία και το οποίο παίρνεις χωρίς ιατρική συνταγή.

Αν το αποτέλεσμα δείξει "θετικό" τότε δεν υπάρχει αμφιβολία - εκτός σπανίων περιπτώσεων, όταν για παράδειγμα γίνεται λήψη ηρεμιστικών ή υπνωτικών- πως πρόκειται να αποκτήσεις παιδάκι, οπότε κλείνεις ραντεβού με το γυναικολόγο σου και ξεκινάς τις απαραίτητες αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις που θα δείξουν με απόλυτη βεβαιότητα την εγκυμοσύνη. Η ίδια βεβαιότητα όμως δεν υπάρχει στην περίπτωση που το τεστ δείξει "αρνητικό", οπότε πρέπει να επαναληφθεί μετά από μερικές ημέρες για να λάβεις πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το τεστ εγκυμοσύνης δίνει αποτέλεσμα εντοπίζοντας μια ορμόνη, τη λεγόμενξ ανθτώπινη χοριονική γοναδοτροπίνη, που αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου. Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται αμέσως μετά την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας, συνήθως μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση. Αν λοιπόν κάνεις το τεστ πριν από αυτό το διάστημα το τεστ δε θα εντοπίσεις εγκυμοσύνη γι΄αυτό και είναι απαραίτητη η επανάληψή του.

Λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις

  • Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν ημερομηνία λήξης. Κοίτα πότε λήγουν για να είσαι σίγουρη πως θα λάβεις αξιόπιστα αποτελέσματα.
  • Δεν έχει νόημα να κάνεις το τεστ ακριβώς την επόμενη ημέρα από τη σεξουαλική επαφή.
  • Το τεστ το κάνεις κατευθείαν με το που συλλέξεις τα ούρα τα οποία πρέπει να είναι πυκνά κι όχι αραιά.