Ομαλή κι υγιεινή επιστροφή στο φθινόπωρο

29.08.2008
Το τέλος των διακοπών και η αρχή του φθινοπώρου δεν είναι και το τέλος του κόσμου! Αντίθετα μπορεί να γίνει η αρχή για μια ομαλή μετάβαση σ' έναν χειμώνα γεμάτο ευεξία και ζωντάνια.

Το τέλος των διακοπών και η αρχή του φθινοπώρου δεν είναι και το τέλος του κόσμου! Αντίθετα μπορεί να γίνει η αρχή για μια ομαλή μετάβαση σ' έναν χειμώνα γεμάτο ευεξία και ζωντάνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος προγραμματισμός και πέντε καλές ιδέες.


Περπάτημα

Το περπάτημα είναι απ' τα ευκολότερα είδη γυμναστικής. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σωστό ζευγάρι παπούτσια. Το μυστικό για να το απολαύσεις είναι να το κάνεις σε καθημερινή βάση. Βάλε στο πρόγραμμά σου μια βόλτα μετά το βραδινό φαγητό ή πριν τη δουλειά και το σχολείο. Κανόνισε με την οικογένεια και τους φίλους, μερικές περιπατητικές εξορμήσεις μέσα στην πόλη, σε πάρκα ή αρχαιολογικούς χώρους για τα σαββατοκύριακα.


Πεζοπορία

Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για περπάτημα στη φύση. Χωρίς πολύ ζέστη, χωρίς πολύ κρύο και χωρίς κουνούπια μπορείς να απολαύσεις ανενόχλητα μαγευτικά τοπία. Επιπλέον, με την πεζοπορία αυξάνεις κάθετα τις καύσεις και γυμνάζεις τα πόδια σου, ιδιαίτερα αν κάνεις ανάβαση σε βουνό.


Τρέξιμο

Η καθημερινή εναλλαγή του τοπίου στη διάρκεια του φθινοπώρου κάνει το τρέξιμο μια καθημερινή ευχάριστη περιπέτεια. Ξεκίνησε σε χαλαρούς ρυθμούς και αύξησε την ταχύτητα, όσο θα συνηθίζεις. Όταν κρυώσει ο καιρός μπορείς να συνεχίσεις την εξάσκηση σου στο γυμναστήριο, όπου θα μπορείς να την εμπλουτίσεις και με άλλα είδη προπόνησης. Εκεί δεν χρειάζεται να ακολουθείς το ίδιο πρόγραμμα κάθε φορά. Αξιοποίησε όλον τον εξοπλισμό και τα προγράμματα που υπάρχουν για να μην βαρεθείς. Αερόμπικ, βάρη, κολύμπι, όλα καλά είναι, αρκεί να σ' αρέσουν και να τα εναλλάσσεις μεταξύ τους. Σαράντα λεπτά τη μέρα, τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά, ειδικά αν είσαι στο ξεκίνημα. Το ζήτημα είναι να βρεις ένα πρόγραμμα που να σου ταιριάζει και να μπορείς να το συνδυάσεις με την υπόλοιπη ζωή σου, όχι να εξαντληθείς την πρώτη εβδομάδα και να τα παρατήσεις μετά.


Εναλλακτική γυμναστική

Τάι-τσι: γνωστό και ως "διαλογισμό εν κινήσει", το Τάι-τσι είναι μια δραστηριότητα με αργές, ρευστές κινήσεις που βοηθάει την ισορροπία και την ενδυνάμωση ενώ σε διατηρεί ήρεμο και σε αρμονία με το σώμα σου. Είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης και για μέσα στο σπίτι. Φυσικά θα χρειαστείς κάποια μαθήματα, αλλά είναι μια γυμναστική που μπορείς να συνεχίσεις όσο στέκεσαι στα πόδια σου και δεν χρειάζεται κανένα εξοπλισμό.

Γιόγκα: άλλη μια μορφή "διαλογισμού εν κινήσει" που βελτιώνει την ισορροπία, την ευκαμψία, και τη σχέση μυαλού και σώματος. Στην αγορά θα βρεις πολλά βιβλία και βίντεο για να δοκιμάσεις αν σου ταιριάζει, αλλά πάντα υπάρχουν και τα ειδικά μαθήματα στις ανάλογες σχολές.

Πιλάτες: συνδυάζει τη γυμναστική με την αυτοσυγκέντρωση, αφού απαιτεί την συνεχή αυτοσυνείδηση για τη στάση που έχει το σώμα σου σε κάθε άσκηση. Έχει στόχο τόσο την ενδυνάμωση και την ελαστικότητα, όσο και την ισορροπία. Είναι πολύ καλό για τους κοιλιακούς. Το κακό είναι ότι χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα δάσκαλο για να σε βάλει στο κόλπο, τουλάχιστον τις πρώτες φορές.


Διατροφή

Τα εποχικά προϊόντα θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία και πολύ ανώτερα από τα προϊόντα θερμοκηπίου. Άσε που προσθέτουν στη διατροφή σου μεγαλύτερη εναλλαγή και ποικιλία, αφού εναλλάσσονται κάθε τόσο. Αυτό το φθινόπωρο, κάνε μια ακόμη υγιεινή αρχή κι άρχισε να τα μαθαίνεις και να τα βάζεις στη διατροφή σου.

Κολοκύθα: τα μανάβικα βρίθουν από μεγάλες κίτρινες κολοκύθες που μπορείς να τις μαγειρέψεις με χίλιους τρόπους, από πίτα και γλυκό, μέχρι σούπα και κεφτέδες. Ανάμεσα στα ευεργετικά συστατικά τους είναι τα καροτινοειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της καρδιοπάθειας και του καρκίνου, βιταμίνες C και E, ριβοφλαβίνη, σίδηρο, ποτάσιο και φυτικές ίνες.

Μήλα: ως γνωστόν, "ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα". Τι άλλο να πούμε; Έχουν λίγες θερμίδες, υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, καθόλου χοληστερόλη και προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα συστατικά όπως ποτάσιο, βιταμίνη C, ασβέστιο και φολικό οξύ, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το νευρικό σύστημα. Τρώγονται σκέτα ή συνδυάζονται με πάρα πολλά εδέσματα.

Ξηροί καρποί: παρότι έχουν πολλές θερμίδες έχουν και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ιδιαίτερα όταν τρώγονται ανάλατα. Ο βασιλιάς όλων θεωρείται το καρύδι και ιδιαίτερα αυτό της ποικιλίας πεκάν (το ξέρεις από το παγωτό μακαντέμια). Περιέχουν μεταξύ άλλων συστατικών, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ποτάσιο, θιαμίνη, φολικό οξύ και βιταμίνη Β6. Ταιριάζουν με σαλάτες, γιαούρτια, γλυκά αλλά είναι νοστιμότατα και σκέτα ή με μέλι.