Πώς να ξεπεράσεις τη βαρυστομαχιά

16.12.2008
Το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων ήταν θεσπέσιο. Επειδή δεν ήξερες τι να διαλέξεις, προτίμησε να δοκιμάσεις απ' όλα τα εκλεκτά εδέσματα του λουκούλλειου τραπεζιού. Όμως πώς θα αντιμετωπίσεις τη δυσπεψία που σου προκάλεσε η γουρουνιά σου και ποιά είναι η λύση για να... επανέλθεις στα κιλά που ήσουν;

Το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων ήταν θεσπέσιο. Επειδή δεν ήξερες τι να διαλέξεις, προτίμησε να δοκιμάσεις απ' όλα τα εκλεκτά εδέσματα του λουκούλλειου τραπεζιού. Όμως πώς θα αντιμετωπίσεις τη δυσπεψία που σου προκάλεσε η γουρουνιά σου και ποιά είναι η λύση για να... επανέλθεις στα κιλά που ήσουν;

Τις μέρες των εορτών όλοι -άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Ετσι, ύστερα από ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να «βρεθούμε αντιμέτωποι» με τα συμπτώματα της δυσπεψίας, δηλαδή πόνο στο στομάχι, βάρος και πρήξιμο στην κοιλιά, ναυτία και εμετό, πονοκεφάλους, που σίγουρα θα μας χαλάσουν... τη διάθεση.

Επικίνδυνες ομάδες: για ορισμένες ομάδες ανθρώπων η υπερβολή στο φαγητό μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία τους, γι' αυτό θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και να μην παρασυρθούν από τα διάφορα εδέσματα που θα κοσμούν «προκλητικά» το εορταστικό τραπέζι.

Στις επικίνδυνες ομάδες ανήκουν τα παχύσαρκα άτομα ή όσοι έχουν τάση για παχυσαρκία, οι καρδιοπαθείς και οι διαβητικοί, οι οποίοι δεν πρέπει να καταναλώνουν στη διάρκεια αυτών των ημερών πολύ φαγητό και ιδιαίτερα γλυκά. Επίσης εγκρατείς με τα γλυκά θα πρέπει να είναι όσοι έχουν προβλήματα με το στομάχι ή το έντερο, επειδή είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Εάν κάποιος ακολουθεί ένα συγκεκριμένο διαιτητικό πρόγραμμα, το να ξεφύγει τις ημέρες των εορτών και να φάει ένα γλυκό παραπάνω δεν πρόκειται να χαλάσει τη δίαιτα ολόκληρης της χρονιάς.

Για όλους τους υπόλοιπους εντός εισαγωγικών υγιείς, ισχύει ο χρυσός κανόνας που λέει: «λίγο απ όλα». Αν παρ' όλα αυτά δεν καταφέρεις να φρενάρεις τη βουλιμία και τα πρώτα σημάδια της δυσπεψίας κάνουν την εμφάνισή τους, απειλώντας να χαλάσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Αν νιώσεις το στομάχι βαρύ, δεν θα πρέπει να πάρεις αντιόξινα. Το καλύτερο φάρμακο για την περίπτωση είναι να πιεις ένα ζεστό ρόφημα ή ζεστό νερό με λεμόνι.
  • Εάν κάνεις εμετό, δεν θα πρέπει να σε πιάσει πανικός, γιατί το στομάχι «ανακουφίζεται» και η δυσπεψία περνάει πιο γρήγορα.
  • Εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν σε 10-12 ώρες ή εκδηλωθεί και ταχυκαρδία, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς αμέσως τον γιατρό.
  • Την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να κάνεις το λάθος να παραλείψεις να φας το γεύμα ή το βραδινό, γιατί θα διαταραχτεί η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής στο μεθεπόμενο γεύμα. Μπορείς να καταναλώσεις κάτι ελαφρύ και να μειώσεις την κατανάλωση των υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες). Προτίμησε τα λευκά κρέατα, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

      Βασικοί κανόνες σωστής διατροφής: παρότι το πνεύμα των ημερών οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής, μπορούμε να μη βγούμε εντελώς εκτός διαιτολογίου εάν ακολουθήσουμε τους βασικούς κανόνες σωστής διατροφής:

    • Τρία γεύματα την ημέρα.
    • Τα φρούτα και τα λαχανικά να καταναλώνονται καθημερινά. Μπορούμε να φάμε έως και τρία φρούτα την ημέρα και τουλάχιστον δυο σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.
    • Όχι περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας, ενώ ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
    • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας και μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή 1-2 ποτήρια γάλα.
    • Τα γλυκά, όσο το δυνατόν λιγότερα τόσο το καλύτερο, το ίδιο ισχύει και για το λίπος.

        Όχι στις δίαιτες πείνας: εάν κατά τη διάρκεια των εορτών πάρεις 2 έως 3 κιλά, καλό είναι να μην προσπαθήσεις να τα χάσεις μέσα σε μία εβδομάδα, κάνοντας δίαιτες πείνας. Η δίαιτα δεν πρέπει να περιέχει κάτω από 1.000 θερμίδες ημερησίως, ενώ ο χρόνος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30 ημέρες. Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι σταδιακή γιατί η απότομη μείωση έχει αρκετές παρενέργειες, όπως είναι οι ραγάδες ή ηχαλάρωση.

        ΛΙΤΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ