Ο λόγος για τον οποίο θέλεις να τρως σοκολάτα όταν έχεις περίοδο

20.04.2021
Ο λόγος για τον οποίο θέλεις να τρως σοκολάτα όταν έχεις περίοδο
Η επιστήμη εξηγεί τη συνηθισμένη αυτή επιθυμία

Θα το έχεις σίγουρα ζήσει: Βρίσκεσαι στις δύσκολες ημέρες του μήνα, και εκτός από τον πόνο έχεις να αντιμετωπίσεις και τις λιγούρες σου για γλυκά - και το πιο σύνηθες από όλα; Η σοκολάτα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να ωφεληθείς από την κατανάλωση σοκολάτας εκείνες τις μέρες;

Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, τα επίπεδα σίδηρου και μαγνήσιου στο αίμα μειώνονται, με αποτέλεσμα το σώμα να αναζητάει τροφή για να τα αντισταθμίσει. Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη τρόφιμα που επιθυμούμε, και παρόλο που μπορεί να αυτό να σου φαίνεται ατυχές αν προσπαθείς να αδυνατίσεις, η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 11 mg σιδήρου, που βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πιο ενεργητική. Εκτός αυτού, η σοκολάτα καλής ποιότητας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία φημίζονται για την αντιοξειδωτική τους δύναμη και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Απαραίτητες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές τροφές για απώλεια βάρους

Μελέτες έχουν δείξει πως η νοοτροπία που θέλει να αντιμετωπίζουμε την λιγούρα για σοκολάτα και την κατανάλωση της ως ένοχη απόλαυση μεγαλώνει την επιθυμία μας, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου το χρησιμοποιούμε πιο συχνά σαν δικαιολογία για να ξεφύγουμε από τη προσπάθεια μας για σωστή διατροφή.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως οι λιγούρες για σοκολάτα είναι πιο συνήθεις στον δυτικό πολιτισμό και λιγότερο στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου - ενδεικτικά, στην Αίγυπτο, μόλις το 6% των γυναικών έχει μεγάλη επιθυμία για κατανάλωση σοκολάτας.