Κουραμπιέδες με γλάσο βανίλιας

19.12.2016

ΥΛΙΚΑ

Για τους κουραμπιέδες:

•  300 γρ. βούτυρο καθαρό

•  110 γρ. ζάχαρη άχνη

•  1 κλωναράκι βανίλιας

•  600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

•  30 γρ. μαύρο ρούμι

Για το γλάσο βανίλιας:

•  250 γρ. ζάχαρη άχνη

•  50 γρ. νερό

•  1 κλωναράκι βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μπεν μαρί, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφαιρούμε προσεκτικά το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια, αφήνοντας το γάλα του που μένει στον πάτο. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το παγωμένο καθαρό βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη. Σχίζουμε κατά μήκος τη βανίλια στα δύο, αφαιρούμε τους σπόρους της και τους προσθέτουμε στο μίξερ. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 20 λεπτά. Οσο περισσότερο χτυπήσουμε τα υλικά, τόσο πιο υδαρής θα γίνει η ζύμη και πιο αφράτοι οι κουραμπιέδες. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι. Τέλος, ρίχνουμε το ρούμι και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 2-3 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μπορούμε να τη πλάσουμε με το χέρι. Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες βάρους 20 γραμμαρίων. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160- 170°C για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

Για να φτιάξουμε το γλάσο βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη, το νερό και τους σπόρους της βανίλιας. Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και σχετικά ρευστό μείγμα. Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα και πάνω της βάζουμε μια σίτα. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες. Με ένα κουτάλι τούς περιχύνουμε έναν έναν με το γλάσο. Μαζεύουμε από τη λαδόκολλα το γλάσο που έσταξε. Περιμένουμε 5 λεπτά και γλασάρουμε για δεύτερη φορά. Αφήνουμε να στεγνώσουν.