Μακαρόνι κοφτό με παστουρμά ψητό στον φούρνο

25.02.2013
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 400 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 4 δαφνόφυλλα
  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. παστουρμά ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 150 γρ. γκούντα τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα και βράζουμε τα μακαρόνια για τον μισό χρόνο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σουρώσουν καλά. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο και προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, τον παστουρμά και το θυμάρι. Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει τη μορφή αλοιφής. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο επιπλέον βούτυρο ή ελαιόλαδο. Μόλις το αλεύρι αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε όλο το γάλα, το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνέχεια.

Προσοχή! Δεν πρέπει να αφήσουμε το μείγμα να δέσει. Αν αυτό συμβεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη δάφνη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε σε ταψί το ελαιόλαδο και αλείφουμε τη βάση και τα τοιχώματα. Προσθέτουμε τα μακαρόνια, το περιεχόμενο του τηγανιού, την ψιλοκομμένη ντομάτα και τα απλώνουμε σε όλο το ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα τυριά και περιχύνουμε όλο το ταψί με το μείγμα από το αλεύρι και το γάλα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ταψιού με τη φρυγανιά και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά, για 30 λεπτά περίπου.