Μικρά μυστικά για τέλειο γαλακτομπούρεκο

25.11.2013
Μάθε όλα τα μυστικά του γαλακτομπουρικου και καλή όρεξη!

Γαλακτομπούρεκο: Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το γάλα και το μπουρέκι. Ένα γλυκό ανατολίτικης προέλευσης βασισμένο στο γάλα, δηλαδή την πλούσια κρέμα που περιέχει, και το φύλλο (στα τούρκικα "μπουρέκ") γιατί μοιάζει πολύ με το μπουρέκι που περιγράφει μια σειρά από τούρκικα εδέσματα που γίνονταν αρχικά με ζύμη ψωμιού κι έπειτα με λεπτοανοιγμένα φύλλα.

Χαρακτηρίζεται από την πλούσια σιμιγδαλένια κρέμα που δίνει αυτή την κοκκώδη υφή, το τραγανό και βουτυρένιο φύλλο και το σιρόπι να δένει απόλυτα με το υπόλοιπο γλυκό. Συχνά αρωματίζουμε την κρέμα με βανίλια ή ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού. Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν κανέλα στο σιρόπι.

Μικρά μυστικά...

* Προσοχή στην ποιότητα των υλικών. Η ποιότητα των υλικών πρέπει είναι υψηλή ειδικά το φύλλο κρούστας το βούτυρο και το γάλα.

* Το βούτυρο που θα χρησιμοποιηθεί για τα φύλλα και την κρέμα πρέπει να είναι φρέσκο βούτυρο γάλακτος. Αυτό δίνει άλλωστε το άρωμα και την πλούσια γεύση.

* Τα φύλλα πρέπει να βουτυρωθούν πολύ καλά ένα προς ένα και σε όλη την επιφάνεια, για να ψηθούν σωστά κ να γίνουν τραγανά.

* Για την κρέμα, η οποία γίνεται συνήθως με ψιλό σιμιγδάλι (αυτή προτιμάται αφού το αλεύρι δίνει αμυλώδη γεύση που θεωρείται αρνητικό), θα πρέπει στην προπαρασκευή της να μην πήξει πολύ εφόσον στο φούρνο θα δέσει κι άλλο, και δεν θέλουμε μία πολύ σφιχτή και συμπαγή κρέμα.

* Ακόμα μεγάλο ρόλο παίζει το μέγεθος του ταψιού αφού δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλο με αποτέλεσμα να έχουμε μία πολύ απλωμένη και λεπτή στρώση κρέμας, ούτε πολύ μικρό για να μην έχουμε μεγάλη δόση κρέμας σε σχέση με το φύλλο.

* Το γαλακτομπούρεκο πρέπει να χαραχτεί πριν μπει στο φούρνο και να ψηθεί σωστά για να ψηθούν τα φύλλα ομοιόμορφα κ να γίνουν τραγανά.

* Όσον αφορά το σιρόπι τώρα είναι γνωστό πως γίνεται πιο πηχτό σε σχέση (μεγαλύτερη αναλογία ζάχαρης και περισσότερο βράσιμο) με τα άλλα γλυκά ταψιού, πράγμα πολύ σωστό διότι διαφορετικά θα μαλακώσει τα φύλλα και θα εισχωρήσει στην κρέμα. Πρέπει επίσης να κρυώσει τελείως πριν πέσει στο γλυκό για να δέσει κι άλλο. Κρύο σιρόπι λοιπόν στο καυτό -μόλις βγει απ' το φούρνο- γαλακτομπούρεκο και λίγο λίγο για να μπορέσει να το "πιει" όλο.

* Συνταγή για γαλακτομπούρεκο

Τα μυστικά και τη συνταγή μας έδωσε το food blog "γευσις"