Βαθύ Κόκκινο: το χρώμα του πάθους στο ποτήρι!

02.11.2010
Καλή χρονιά θα είναι η φετινή για το οινικό ρουμπίνι της Νεμέας, της καρδιάς του αμπελώνα της Πελοποννήσου.

Εκει στη νεμεα, ατέλειωτες σειρές από αμπέλια σκαρφαλώνουν τις πλαγιές, κι ανάμεσα τους μικρά και μεγάλα οινοποιεία. Η ομορφιά των χρωμάτων και των αρωμάτων είναι αφοπλιστική. Το χαρισματικό σταφύλι Αγιωργίτικο με τον παχύ βελούδινο φλοιό και το ρουμπινί χρώμα είναι περιζήτητο.

Δίνει κρασιά βαθυκόκκινου χρώματος, με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και βελούδινες τανίνες που εύκολα κερδίζουν κάθε φίλο του κρασιού. Από το 1971 το κρασί Νεμέα ανήκει στην κατηγορία των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, πράγμα που εγγυάται ότι κάθε φιάλη με την ένδειξη ΟΠΑΠ Νεμέα προέρχεται αυστηρά από αμπελώνες της ζώνης και περιέχει μόνον την ποικιλία Αγιωργίτικο.

Ο τρύγος βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανυπομονώντας για τα κρασιά που θα έρθουν, μια εικόνα της νέας χρονιάς μάς δίνει ο Γιώργος Σκούρας, οινολόγος-οινοποιός και πρόεδρος της ΕΝΟΑΠ. «Τα αμπέλια είχαν ωραία θρέψη, η χρονιά φαίνεται ότι είναι πρώιμη και διαφαίνεται εξαιρετική διότι όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ποιοτικά σταφύλια με έντονα χρώματα που θα δώσουν συμπυκνωμένα κρασιά.

Εχουμε ανάγκη από τα κρασιά της Νεμέας, που πέρυσι επλήγησαν από τις βροχές και τα οινοποιεία έμειναν χωρίς μεγάλα αποθέματα. Η Νεμέα θα έχει μια ποιοτικά καλή χρονιά που, παρ΄ όλη την οικονομική κρίση, θα της επιτρέψει να κρατήσει τις τιμές σε λογικά επίπεδα. Φαίνεται πως το Αγιωργίτικο κερδίζει έδαφος στις ξένες αγορές. Είναι ένα στοίχημα που ελπίζουμε να κερδηθεί για το καλό όλων». Στη Νεμέα, οι οινόφιλοι μπορούν να επισκεφτούν τους αμπελώνες και τα οινοποιεία ακολουθώντας τους Δρόμους του Κρασιού της Νεμέας.

Nίκη Μηταρέα