Το κρασί που σόκαρε κριτικό της Wall Street Journal

14.03.2015
Ποιό είναι το κρασάκι που έκλεψε την καρδιά γνωστού γευσιγνώστη της Wall Street Journal;

"Θα μπορούσε να πει κάποιος πως όποιος ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί σε όλη του τη ζωή, τα έχει δοκιμάσει όλα. Κι όμως, όπως και με τους κριτικούς της Τέχνης ή της λογοτεχνίας που κατά τύχη βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο αριστούργημα έτσι και στην περίπτωση του γευσιγνώστη συμβαίνει το ίδιο και μπορεί να "ανακαλύψει" ένα κρασί πυο θα τον εκπλήξει τόσο από άποψη γεύσης όσο και ποιότητας. Αυτό συνέβη και σε εμένα μερικές εβδομάδες πριν"

Έτσι ξεκινά το άρθρο του - ύμνο στα ελληνικά κρασιά και συγκεκριμένα το λευκό Ασύρτικο Σαντορίνης, ο γνωστός γευσιγνώστης και αρθρογράφος της Wall Street Journal Will Lyons. Όπως εξομολογείται ο ίδιος τα εκλεκτά κρασιά της Σνατορίνης μπορούν να προκαλέσουν "σοκ" ακόμη και σε έναν έμπειρο γευσιγνώστη, εκπλήσσοντάς τον με τη γεύση και το άρωμά τους.

Η υφή, η γεύση, η φρεσκάδα του κρασιού αυτού ήταν που έκλεψαν τις αισθήσεις του και τον έκαναν να αναφωνήσει δημοσίως πως το Ασύρτικο είναι ίσως το καλύτερο κρασί που δοκίμασε ποτέ. Όσο για τη γεύση του; Όπως λέει είναι ασυνήθιστη αλλά και απολαυστική ταυτόχρονα, κάνοντας τη διαφορά.

Ο ίδιος τονίζει μάλιστα τη δύναμη του ελληνικού κρασιού και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει εν καιρώ κρίσης αφού η Ελλάδα έχει εκατοντάδες ποικιλίες εφάμιλλες του Ασύρτικου.

«Η Ελλάδα είναι χώρα µε εξαιρετική παραγωγή κρασιού. Απλώς δεν έχει ακόµα κάνει αρκετά για να το αποδείξει. Αν η Ελλάδα που µαστίζεται από τη κρίση βγάζει τέτοια κρασιά, τότε έχει έναν εξαγωγικό τοµέα µε λαµπρό µέλλον».

Άλλα ελληνικά κρασιά που προτείνει ο ίδιος μέσα από το άρθρο του είναι το Αγιορείτικο, το Ληµνιό και το Ξινόµαυρο αλλά και τα Μοσχοφίλερο και Ροδίτης.