Ψώνια από τον καναπέ σου με απόλυτη ασφάλεια

25.10.2011
Που να τρέχεις τώρα στα μαγαζιά! Με τη δυνατότητα που σου δίνει πια το διαδίκτυο να κάνεις ολοένα και περισσότερες αγορές από το σπίτι σου, κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Και αυτό όμως δεν είναι απλό πράγμα, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου τα θύματα απάτης οικονομικών συναλλαγών που πληθαίνουν ανάλογα. Όμως, μην ανησυχείς! Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν τις οικονομικές σου συναλλαγές ασφαλέστερες και εσένα πιο ήσυχη.


Που να τρέχεις τώρα στα μαγαζιά! Με τη δυνατότητα που σου δίνει πια το διαδίκτυο να κάνεις ολοένα και περισσότερες αγορές από το σπίτι σου, κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Και αυτό όμως δεν είναι απλό πράγμα, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου τα θύματα απάτης οικονομικών συναλλαγών που πληθαίνουν ανάλογα. Όμως, μην ανησυχείς! Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν τις οικονομικές σου συναλλαγές ασφαλέστερες και εσένα πιο ήσυχη.

Συναλλαγές μέσω διαδικτύου
Οι συναλλαγές με τις τράπεζες αλλά και οι αγορές μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι πιο γρήγορες, είναι όμως και επισφαλείς! Για να μειώσεις τους κινδύνους, πρόσεξε τα εξής:
* Απέφυγε οικονομικές συναλλαγές μέσω κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών
, π.χ. ίντερνετ καφέ και χώρων όπου έχουν πρόσβαση στον ίδιο υπολογιστή πολλά άτομα.
* Επικοινώνησε με την τράπεζά σου αν πιστεύεις ότι κάποιος γνωρίζει το pin ή τον κωδικό πρόσβασής σου στην υπηρεσία Internet banking.
* Απενεργοποίησε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρισης» του υπολογιστή σου, καθότι αποθηκεύει τους κωδικούς και τους καθιστά έκθετους για κακόβουλη χρήση.
* Πραγματοποίησε τις αγορές σου μόνο από εταιρείες που παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας.
* Για αγορές από το διαδίκτυο χρησιμοποίησε μια προπληρωμένη κάρτα. Έτσι, αν πέσεις θύμα απάτης, δεν θα χρειαστεί να ακυρώσεις όλες τις κάρτες σου.

Προσοχή στα e-mail
* Μην ανοίγεις τα e-mail σου αν είναι άγνωστης προέλευσης ή αν περιέχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs. Επίσης, υπάρχουν ιοί που στέλνουν αντίγραφά τους στις επαφές που υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του υπολογιστή και μπορεί να φανεί ότι έχει σταλεί από κάποιο γνωστό σου.
* Μην απαντάς ποτέ σε e-mail που ζητούν τα προσωπικά σου στοιχεία και μη στέλνεις προσωπικά σου στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών σου μέσω μιας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Έτσι είναι ευκολότερη η υποκλοπή των στοιχείων σου από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

«Θωράκισε» τον υπολογιστή σου
*
Λαμβάνεις τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείς και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Μην τις αγνοείς. Σκοπό έχουν να καλύψουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοσή τους.
* Φρόντισε να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall). Το δίχτυ προστασίας σε προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείς κατά την περιήγησή σου στο διαδίκτυο.
* Χρησιμοποίησε κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή σου, προκειμένου να αποτρέψεις την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
Τους κωδικούς και τα μάτια σου!
* Αλλαζε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης, ιδίως αν υποψιάζεσαι ότι έχουν γίνει αντιληπτοί από άλλους.
* Μη χρησιμοποιείς ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησής σου, ονόματα οικείων προσώπων, τον αριθμό τηλεφώνου ή προσωπικά στοιχεία, που εύκολα μπορεί κανείς να μαντέψει.
* Μη μεταφέρεις τους προσωπικούς σου κωδικούς μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση κλοπής διευκολύνεις τους δράστες.
* Μη χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό σε όλες τις κάρτες σου. Σε περίπτωση υποκλοπής θα έχουν πρόσβαση σε όλες.
* Μη δίνεις τον κωδικό πρόσβασής σου σε κανέναν, ακόμα κι αν πρόκειται για συγγενικά σου πρόσωπα ή πρόσωπα υπεράνω υποψίας.
* Αν στο τηλέφωνο σου συστηθούν ως υπάλληλοι της τράπεζας και σου ζητήσουν τον κωδικό πρόσβασης της κάρτας σου για επαλήθευση, μην τον δώσεις! Είναι απάτη. Οι τράπεζες δεν ακολουθούν ποτέ αυτή την πρακτική.

Σαν πας στον δρόμο για το ΑΤΜ...
* Εάν παρατηρήσεις οτιδήποτε ασυνήθιστο στο χώρο όπου είναι το ΑΤΜ, μην προχωρήσεις σε συναλλαγή. Επικοινώνησε αμέσως με την τράπεζά σου και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στην οθόνη του ΑΤΜ.
* Όταν πληκτρολογείς τον κωδικό πρόσβασης, να καλύπτεις πάντα το χέρι σου. Έτσι θα αποφύγεις την πιθανότητα να γίνει αντιληπτός.
* Αν υπάρχει επόμενος πελάτης για συναλλαγή, βεβαιώσου ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τον αριθμό που πληκτρολογείς. Χρησιμοποίησε το σώμα σου, έτσι ώστε να μη φαίνεται η συναλλαγή.
* Μην επιτρέπεις να σε βοηθήσει κάποιος τη στιγμή της συναλλαγής. Ακόμα και άτομα υπεράνω υποψίας μπορεί να είναι απατεώνες.
* Αν το ATM παρακρατήσει την κάρτα σου, επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στην οθόνη του ΑΤΜ.

Γενικά πράγματα που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου...
*
Χειρίσου την κάρτα σου όπως και τα μετρητά και έλεγξε συχνά ότι βρίσκεται στο πορτοφόλι σου.
*
Να ενημερώνεσαι τακτικά για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σου.
* Να φροντίζεις για την ασφάλεια των προσωπικών σου στοιχείων και εγγράφων.
* Να ελέγχεις τους λογαριασμούς των πιστωτικών σου καρτών για ασυνήθιστη συναλλαγή ή ανάληψη. Αν διαπιστώσεις κάτι ύποπτο, ειδοποίησε αμέσως την τράπεζα.
* Να καταστρέφεις όσα έγγραφα δεν σου χρειάζονται πλέον, όπως πιστωτικές κάρτες και τραπεζικά βιβλιάρια που ακυρώνεις, τα αντίγραφα των λογαριασμών σου, ακόμα και τις αποδείξεις που λαμβάνεις από τα ΑΤΜ.
* Αν χάσεις ή σου κλέψουν την κάρτα, δήλωσέ το αμέσως στην τράπεζα και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου