Άνοίγει τις πύλες της η Πινακοθήκη του Δήμου ΑΘηναίων

25.10.2010
Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ξεκινάει η λειτουργία της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο του Μεταξουργείου.
Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ξεκινάει η λειτουργία της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο του Μεταξουργείου.

Η έκθεση έργων από τις Συλλογές της Πινακοθήκης παρουσιάζει, μέσα από 160 έργα, μια ενδεικτική αναδρομή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης με ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου έως τους εκφραστές των σύγχρονων διατυπώσεων.

Από τους ακαδημαϊκούς Γεώργιο Ιακωβίδη, Σπυρίδωνα Βικάτο και Γεώργιο Ροϊλό με ηθογραφικά θέματα, στα μέλη της ομάδας «Τέχνη» του 1917, Οδυσσέα Φωκά, Λυκούργο Κογεβίνα, Όθωνα Περβολαράκη, Περικλή Βυζάντιο, Νικόλαο Οθωναίο και Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη και από τους εκπροσώπους της γενιάς του ‘30 Φώτη Κόντογλου, Αγήνορα Αστεριάδη, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα και Ορέστη Κανέλλη, στους ανανεωτές Κωνσταντίνο Παρθένη και Σπύρο Παπαλουκά, στους εξπρεσιονιστές Γιώργο Μπουζιάνη και Γιάννη Μηταράκη ή στην Αφαίρεση του Γιάννη Σπυρόπουλου, ο επισκέπτης της έκθεσης ανακαλύπτει ξανά τον πλούτο και το εύρος της Συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Η παρουσίαση ενδυναμώνεται με έργα μεταγενέστερων σημαντικών καλλιτεχνών όπως των Γιώργου Βακιρτζή, Μαρίας Σπέντζα, Στέλιου Βότση, Χρόνη Μπότσογλου, Όπυς Ζούνη, Αλέκου Φασιανού, Κίκου Λανίτη, Αλέξανδρου Αλιέα, Βάσως Κυριάκη, Χρήστου Θεοφίλη, Φιλιππίνας Λιβιτσάνου.

Αυτό που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έκθεση, είναι ότι πολλά από τα έργα της Συλλογής εμφανίζονται για πρώτη φορά, όπως το έργο Προπύλαια του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, η Κόρη με Γατάκι του Γιάννη Σπυρόπουλου, αλλά και ένα τελείως άγνωστο έργο της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που έσπασε το άβατο της Σχολής Καλών Τεχνών.

Παράλληλα, παρουσιάζονται γλυπτά της Συλλογής, δημιουργίες των Ιάσονα Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τόμπρου, Βάσου Καπάνταη, Σπύρου Καταπόδη, όσο και νεότερων καλλιτεχνών.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που διοργανώνεται μια τόσο μεγάλη έκθεση των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, αφού έως πρόσφατα παρουσιάζονταν τα έργα της με συγκεκριμένο ιστορικό ή θεματικό πυρήνα.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων.

Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)
Διάρκεια: Από 27 Οκτωβρίου 2010 έως 28 Νοεμβρίου 2010
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως και Σάββατο 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: 210 3231841