Όταν ο Σούπερμαν συνάντησε τη Μίνι!

29.09.2008
Δύο κορυφαίοι ζωγράφοι της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας ο Ισλανδός Errό και ο Βέλγος Jean-Jacques Deleval παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα, στην κοινή τους έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα Fine Arts-Καπόπουλος.

Δύο κορυφαίοι ζωγράφοι της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας ο Ισλανδός Errό και ο Βέλγος Jean-Jacques Deleval παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα, στην κοινή τους έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα Fine Arts-Καπόπουλος.

O Errό ακάματος αρχειοθέτης του χάους, έχει ως βάση του τον κόσμο των κόμικς. Με αληθινή ευλάβεια ξεφυλλίζει, κόβει, αρχειοθετεί, τα περιοδικά, τις αφίσες, τις ειδήσεις, όλα όσα ενεργοποιούν την έμπνευση του. Το έργο του κατοικείται από μορφές αλλόκοτες, ερωτικές, αιματοβαμμένες, φρικτές και παιδιάστικες: πολιτικοί οίκοι, ξεγυμνωμένες στάρλετ, πολεμιστές από την επιστημονική φαντασία, μαριονέτες, μηχανόβιες, μασκοφόρες, τέρατα με κορμό ερπετών και εντόμων, γελοιογραφίες κάθε λογής.

«Η ζωγραφική είναι ένα μέσον για να επιχειρήσεις να ανακαλύψεις τη σημασία ενός συγκεχυμένου κόσμου», λέει ο ίδιος ο Errό για να ερμηνεύσει τον εαυτό του. Βάζοντας στο κέντρο κάθε πίνακα τη σύγχυση, την αύξηση, τη δίνη ο Erró θεωρεί πώς δεν υπάρχει καμιά αναμενόμενη ερμηνεία. Ο χρόνος είναι σε γενικευμένη αταξία. Η εξουσία ανήκει στην αντίφαση και το παράλογο. Τα έργα του είναι αποσπάσματα, αντιπροσωπευτικά και προκλητικά εξίσου, αυτού του παραλογισμού, όπου οι εικόνες θολώνουν και αναμειγνύονται. Και η μεγαλοφυΐα του έγκειται στη ικανότητα ανάδειξης του ανησυχητικού μεγαλείου του χάους.

Ο Jean-Jacques Deleval έχει ως βάση του φωτογραφίες pin up, μερικές από τις οποίες μας είναι πολύ οικείες, καθώς και εικονογραφήσεις του κλασικού και πάντα διαχρονικού Μίκυ Μάους ή της θηλυκής ομολόγου του. Χρησιμοποιεί στη συνέχεια τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και ως σύγχρονος μάγος δημιουργεί στον υπολογιστή υπέροχες σέξυ Betty Boop, ξαναϊδωμένες με μεγαλύτερη λάμψη, προκλητικές Minnie και θελκτικές pin-ups, σκανταλιάρες και αισθησιακές, που επιφανειακά μόνο θυμίζουν το γνήσιo ύφος των αμερικανίδων pin-up.

Η λεπτοδουλειά του Jean-Jacques Deleval τις έκανε να περάσουν από την άλλη πλευρά του καθρέπτη. Αυτήν του απόλυτου μοντερνισμού και της φαντασίας. Όλες οι pin-ups του είναι σημερινές.


Η έκθεση εγκαινιάζεται από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο στις 13 Οκτωβρίου (8.00 μ.μ.) κάτω από τον διπλό τίτλο «Never on Sundays» (Errό) και «Betty Boop and co» (Deleval).

Η έκθεση των δύο Ευρωπαίων ζωγράφων στην γκαλερί Fine Arts ?Καπόπουλος διαρκεί ως τις 12 Νοεμβρίου.

Ιnfo:

Λ. Ποσειδώνος 62, Άλιμος ? τηλ. 2109835303 fax:2109818303.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00 ως 15.00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-21.00.