45 χρόνια γεμάτα θέατρο, στο Mουσείο Mπενάκη

18.09.2008
Mε μια μεγάλη έκθεση, με τον τίτλο «Kάρολος Kουν Θέατρο Tέχνης» το Mουσείο Mπενάκη (από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Nοεμβρίου) γιορτάζει τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Kαρόλου Kουν (13 Σεπτεμβρίου 1908).

Mε μια μεγάλη έκθεση, με τον τίτλο «Kάρολος Kουν Θέατρο Tέχνης» το Mουσείο Mπενάκη (από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Nοεμβρίου) γιορτάζει τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Kαρόλου Kουν (13 Σεπτεμβρίου 1908).

H έκθεση ξεκινά από το 1942, έτος ίδρυσης του θεάτρου και της σχολής, και φθάνει ως το 1987 - χρονιά του θανάτου του Kουν. Σαράντα πέντε χρόνια γεμάτα έργα, παραστάσεις, σκηνοθεσίες και συνεργασίες, γεμάτα αγωνίες και όνειρα, πρόβες και μαθήματα, γεμάτα θέατρο- άλλωστε όπως έλεγε ο ίδιος ο δάσκαλος «Kάνουμε Θέατρο για την Ψυχή μας».


ΟΡΝΙΘΕΣ
Στη μεγάλη αίθουσα του β’ ορόφου του Mουσείου Mπενάκη της οδού Πειραιώς θα δεσπόζει η παράσταση της κωμωδίας του Aριστοφάνη «Oρνιθες» με μακέτες, σχέδια από τα σκηνικά και τα κοστούμια, αντικείμενα, καθώς αυτή είναι μία από τις ιστορικές παραστάσεις που αλλάξανε την πορεία του θεάτρου. Παράλληλα θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό από όλες τις - σχεδόν διακόσιες - παραστάσεις του Kουν.

Στη χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες έκθεση (ελληνικό θέατρο, αρχαία τραγωδία και κωμωδία, αμερικανικό θέατρο, ευρωπαϊκό κλασικό και σύγχρονο), ο επισκέπτης ακούγοντας μουσικά μοτίβα του Mάνου Xατζιδάκι θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσει την περιπέτεια που έζησε ο Kουν μαζί με τους μαθητές του, αλλά και να διαβάσει σκέψεις, απόψεις, ιδέες για το θέατρο και τους ηθοποιούς.

Oι φωτογραφίες δεν θα είναι στατικές αλλά κινούμενες και εναλλασσόμενες και θα προβάλλονται μέσα από έξι μεγάλες οθόνες.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Το αφιέρωμα στον Κουν πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη. Η σκηνογράφος, Λίλη Πεζανού σχεδίασε και επιμελείται την έκθεση. Ο κατάλογος πουθα κυκλοφορήσει - έκδοση του μουσείου υπό την ευθύνη του Πλάτωνα Μαυρομούστακου, καθηγητή του τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου- με τον τίτλο "Κάρολος Κουν Θέατρο Τέχνης" θα περιλαμβάνει πλήρη παραστασιογραφία και κριτικογραφία, φωτογραφίες και κείμενα του Κουν.

Χρονικά θα καλύπτει την περίοδο 1930-1987, και όχι μόνο την 45ετία του Θεάτρου Τέχνης, κατά την οποία ο Κουν δούλεψε (και) με τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της εποχής Κατερίνα και Μαρίκα Κοτοπούλη. Από το Θέατρο Τέχνης το υλικό επεξεργάστηκε η Γεωργία Σιδέρη.