Ρωσική Πρωτοπορία για άτομα με προβλήματα όρασης

18.09.2008
Τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης θα έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν τα σπουδαία έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως το «Μαύρο τετράπλευρο» και τη «Γυναίκα στη γέννα» του Μάλεβιτς, την «Οικογένεια» και το «Κόκκινο φως» του Κλιούν ή τη «Γυναίκα που ουρλιάζει» του Νικρίτιν.

Τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης θα έχουν τη δυνατότητα να "νιώσουν" τα σπουδαία έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως το «Μαύρο τετράπλευρο» και τη «Γυναίκα στη γέννα» του Μάλεβιτς, την «Οικογένεια» και το «Κόκκινο φως» του Κλιούν ή τη «Γυναίκα που ουρλιάζει» του Νικρίτιν.

Αυτό θα συμβεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας - Εργα από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης».

Το δικαίωμα των τυφλών στην έκθεση προσφέρει το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη», σύμφωνα με το οποίο 25 αντιπροσωπευτικά έργα της έκθεσης αποδόθηκαν απτικά ώστε να «αναγιγνώσκονται» από τα άτομα χωρίς όραση.

Τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές. Τα έργα παρουσιάζονται από χθες και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου παράλληλα με την έκθεση.

Το πρόγραμμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με φορείς τυφλών, εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο μουσείων, όπως το Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και η Τέιτ Γκάλερι του Λονδίνου, που εφαρμόζουν την «Τέχνη πέρα από την όραση».