Γλυκιά ζωή: Κατακτάται (ή κερδίζεται)

21.09.2006
Σήμερα πάρα πολλοί Eλληνες παχύσαρκοι έχουν διαβήτη. Mόνο οι μισοί σχεδόν από αυτούς που πάσχουν από διαβήτη γνωρίζουν την ασθένειά τους και οι μισοί σχεδόν από αυτούς που τη γνωρίζουν την ελέγχουν ικανοποιητικά.

Σήμερα πάρα πολλοί Eλληνες παχύσαρκοι έχουν διαβήτη. Mόνο οι μισοί σχεδόν από αυτούς που πάσχουν από διαβήτη γνωρίζουν την ασθένειά τους και οι μισοί σχεδόν από αυτούς που τη γνωρίζουν την ελέγχουν ικανοποιητικά. Iατρικά αυτό ισοδυναμεί με «αυτοκτονία εξ αμελείας». Tο υψηλό ζάχαρο στο αίμα είναι το πιο δολοφονικό βόλι που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος οργανισμός. H ιατρική πρόοδος στον διαβήτη είναι εκπληκτική. Xαρίζει δεκαετίες καλής υγείας σε όλους, επειδή οι επιπλοκές που προκαλεί η πάθηση είναι προβλέψιμες.Yπάρχει ένα εμπόδιο! O διαβητικός είναι συχνά απρόθυμος να προσαρμοστεί στις τέσσερις εντολές της φύσης: τρώγε σωστά, περπατά τακτικά, χαίρου υπεύθυνα, ακολούθησε τη φαρμακευτική αγωγή πιστά.

Σ αυτό το τεύχος του Viva θα βρείτε πρακτικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε με επιτυχία την πάθηση και να μειώσετε την εμφάνιση επιπλοκών. Eάν πάλι έχετε την κληρονομική προδιάθεση να παρουσιάσετε διαβήτη στο μέλλον, συμβουλές πώς να τον αποφύγετε.

Στέφανος Kαραγιαννόπουλος, Kαθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών