Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: 5 σοβαροί λόγοι για να χαμογελάς πιο συχνά

07.10.2022
Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: 5 σοβαροί λόγοι για να χαμογελάς πιο συχνά
Κάθε χρόνο, την 7η μέρα του Οκτώβρη γιορτάζουμε τη θετική επίδραση που έχει στην καθημερινότητά μας το χαμόγελο (και το γέλιο) κι εμείς συγκεντρώσαμε 5 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το χαμογελάμε περισσότερο -όχι μόνο επειδή είναι μεταδοτικό, αλλά γιατί μας κάνει καλό γενικότερα.

1. Οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν τα συνασθήματα

Το συνοφρύωμα για παράδειγμα ενισχύει τον αρνητισμό ενώ το χαμόγελο ενισχύει το συναίσθημα της ευτυχίας. Μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Cardiff κατέληξε πως γυναίκες που σταμάτησαν να συνοφρυώνονται λόγω botox που είχαν κάνει ήταν τελικά πιο ευτυχισμένες σε σχέση με όσες συνέχιζαν να ζαρώνουν τα φρίδια τους. Τέρμα η γκρίνια λοιπόν, για σκέψου!

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία - Ιδού το πώς και το γιατί

2. Το χαμόγελο μειώνει αισθητά το στρες και το άγχος

Αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφάρον. Όταν χαμογελάς το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες και ενεργοποιεί την κίνηση των μυών του προσώπου. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι υπεύθυνοι για την ευτυχία και δρουν κατά του στρες μειώνοντας την κορτιζόλη, την ορμόνη που ευθύνεται για το άγχος. Τι άλλο θέλεις;

3. Το χαμόγελο σε κάνει συμπαθή

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο αυτονόητο: όταν χαμογελάς φαίνεσαι πιο φιλική και γίνεσαι πιο αρεστή. Δε χρειάζεται κάποια σοφία για να γίνει αυτό κατανοητό. Το ζήτημα είναι πόσο ζυγίζει η εν λόγω λεπτομέρεια για τον καθένα. Σε κάθε περίτπωση, προκειται για ένα συναίσθημα με θετικό πρόσημο και τέτοια τα θέλεις στη ζωή σου.

4. Το χαμόγελο βελτιώνει τη συγκέντρωση

Άκου τώρα κάτι πράγματα! Τι σχέση μπορεί να έχει το χαμόγελο με τη συγκέντρωση; Κι όμως. Σύμφωνα με τους ερευνητές άνθρωποι που χαμογελουν και γεμίζουν θετικά συναισθήματα παρουσιάζουν αυξημένες ικανότητες προσήλωσης και μεγαλύτερο εύρος προσοχής.

5. Οι χαμογελαστοί άνθρωποι δείχνουν να είναι πιο ικανοί -ανεξάρτητα από το αν, όντως, είναι

Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται κι αυτό, ισχύει. Σύμφωνα με ειδικές μελέτες, οι άνθρωποι που χαμογελούν δημιουργούν πιο εύκολα την εντύπωση του ικανού, υπεύθυνου κι αξιόπιστου ατόμου, πράγμα που συνδέεται άμεσα με προηγούμενες έρευνες, που όπως περιγράψαμε παραπάνω συνδέουν το χαμόγελο με την φιλικότητα και την οικειότητα. Όταν κάποιος φαίνεται φιλικός, ενεργοποιούνται τα θετικά συναισθήματα και συνεπώς η θετική κρίση των άλλων για εκείνον. Να ένας ακόμη λόγος.

Συμπέρασμα: Οι άνθρωποι που χαμογελούν όχι μόνο είναι πιο ευτυχισμένοι αλλά δείχνουν πιο αξιόπιστοι και αποκτούν περισσότερες ικανότητες. Αν αυτοί δεν είναι αρκετοί λόγοι για να ξεκινήσεις την προσπάθεια από σήμερα, δεν ξέρουμε τι άλλο είναι... Ξεκίνα να χαμογελάς περισσότερο, λοιπόν, κι άλλαξε τη ζωή σου.