Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στη γυμναστική σου και δεν μπορείς να χάσεις κιλά

20.01.2020
Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στη γυμναστική σου και δεν μπορείς να χάσεις κιλά
Έχεις κόψει τους υδατάνθρακες, περιόρισες τα γλυκά, κάθε μέρα λιώνεις στην αερόβια άσκηση και η ζυγαριά δεν λέει να κατέβει. Τι συμβαίνει άραγε; ‘Ενας trainer, τον οποίο εμπιστεύονται οι celebrities, δίνει την απάντηση. Ειλικρινά, θα μπορούσε κυριολεκτικά να είναι οτιδήποτε. Αλλά υπάρχουν κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Το health 24 μίλησε με τον trainer των celebrities, Corey Calliet, για τα πιθανά λάθη που μπορεί να κάνεις στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος και τι μπορείς να κάνεις για να τα διορθώσεις.

Δεν έχεις σχέδιο

Υπάρχει το παλιό ρητό που λέει ότι «η αποτυχία του σχεδίου είναι ο σχεδιασμός της αποτυχίας» και ο Corey Calliet συμφωνεί απόλυτα.

«Το σχέδιό σου είναι σαν το χάρτη / το GPS σου για να πετύχεις τους στόχους σου. Το να μην έχεις το σωστό σχέδιο για να φτάσεις στους στόχους σου (διατροφή, άσκηση, κλπ.), είναι σαν να προσπαθείς να φτάσεις σε έναν προορισμό χωρίς να γνωρίζεις τις οδηγίες», λέει.

Ένας εύκολος τρόπος για να το διορθώσεις αυτό είναι να έχεις ένα εβδομαδιαίο σχέδιο, όπου θα σχεδιάζεις τους στόχους σου για την εβδομάδα.

Είτε διασφαλίζεις ότι ασκείσαι 4 ημέρες την εβδομάδα είτε προετοιμάζεις όλα τα γεύματα σου, έχοντας ένα σχέδιο, θα σε βοηθήσει να ελαχιστοποιήσεις τις φορές που ξεφεύγεις από το πρόγραμμα.

Διάβασε και αυτό: To τρικ που θα σε βοηθήσει να κάνεις σωστά σανίδα

Το φαγητό και η άσκηση σου, δεν λειτουργούν μαζί

Ο Corey λέει ότι, κατά τη γνώμη του, η άσκηση και η διατροφή πηγαίνουν χέρι-χέρι.

«Χωρίς το ένα, δεν μπορείς να έχεις το άλλο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν με τη γυμναστική να εξισορροπήσουν μια κακή διατροφή ή πιστεύουν ότι περιορίζοντας τον εαυτό τους θα χάσουν βάρος πιο γρήγορα (το αντίθετο συμβαίνει με αυτή τη μέθοδο)», λέει.

Σύμφωνα με τον Corey, θα πρέπει να σκεφτείς ότι η διατροφή είναι ο παράγοντας που όχι μόνο τροφοδοτεί το σώμα σου αλλά καθορίζει πόσο μακριά θα σε πάει.

Ενώ η άσκηση αφορά τη διαδικασία χτισίματος του σώματος, «με κάθε τρόπο και τα δύο καθορίζουν το πώς φαίνεσαι και αισθάνεσαι».

Επειδή πολλοί αγωνίζονται περισσότερο με τη διατροφή παρά με την άσκηση, προτείνει να επικεντρωθείς σε άπαχες πρωτεΐνες, ισχυρούς υδατάνθρακες (ναι, υδατάνθρακες) και υγιή λιπαρά (όπως αβοκάντο και αμύγδαλα).

Συνιστά επίσης να τρως μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών σε όλη την ημέρα - περίπου κάθε 2-3 ώρες.

Κάνεις πάρα πολύ αερόβια άσκηση

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, συχνά πιστεύουμε ότι πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας να κάνει αερόβια άσκηση.

«Το σώμα προσαρμόζεται σε αυτό που το υποβάλλουμε. Όσο πιο πολλή αερόβια άσκηση κάνεις, τόσο περισσότερη προσπάθεια θα πρέπει να κάνεις για να φτάσεις το όριο που έχεις θέσει στην απώλεια βάρους», λέει ο Corey.

Προτείνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσεις το φόβο του ορίου του βάρους σου είναι να προσθέσεις ασκήσεις ενδυνάμωσης στη γυμναστική σου.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση. «Χωρίς επαρκή ύπνο το σώμα δεν μπορεί να ανακάμψει και χωρίς ανάκαμψη, θα βρεθείς χωρίς αμφιβολία σε έναν φαύλο κύκλο αποτυχίας και ήττας που έρχεται με την απομάκρυνση από τους στόχους σου», εξηγεί ο Corey.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σου αναγεννάται μέσω της επιδιόρθωσης και της αύξησης του μυϊκού ιστού και βοηθά στην ρύθμιση των ορμονών. Το κλειδί για τη ρύθμιση των ορμονών είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνεις ανθεκτική στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.