Η ιδανική διατροφή πριν από το τρέξιμο

03.11.2019
Η ιδανική διατροφή πριν από το τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές άσκησης και είναι πιθανόν να το κάνεις και εσύ ή τουλάχιστον να το έχεις σκεφτεί. Αν είσαι από αυτές που τρέχουν ήδη, το φαγητό που καταναλώνεις πριν ξεκινήσεις την άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την επίδοση σου, είτε κάνεις 5 χιλιόμετρα είτε εκτελείς μια μεγαλύτερη απόσταση. Θες να ανακάλυψεις τα μυστικά της δύναμης για την επιτυχία; Τότε αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω, είναι για εσένα.

Ακόμα κι αν τρέχεις μόνο περιστασιακά θα έχεις πιθανότατα ακούσει για τους μαραθωνοδρόμους που τρώνε υδατάνθρακες το βράδυ πριν τον αγώνα της επόμενης μέρας. Αλλά τα ζυμαρικά δεν είναι το μόνο φαγητό που μπορεί να σε βοηθήσει να τρέξεις καλά και δεν επωφελούνται μόνο οι αθλητές αντοχής από την κατάλληλη τροφή. Αυτό που τρως πριν το τρέξιμό σου είναι ζωτικής σημασίας για να σε βοηθήσει να νιώσεις καλά, να ανεβάσεις το ρυθμό σου και να ανακάμψεις γρήγορα.

Διάβασε επίσης: Ξεκινάς το τρέξιμο; Ιδού μια πολύτιμη συμβουλή για να μην τα παρατήσεις

«Η διατροφή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, τις εβδομάδες και τους μήνες έχει αντίκτυπο σε όλες τις προπονήσεις σου», εξηγεί ο Kyle Pfaffenback, επίκουρος καθηγητής διατροφής και άσκησης στο πανεπιστήμιο του Ανατολικού Όρεγκον. «Πρέπει να σκέφτεσαι πως μέσα από τη διατροφή θα βελτιώσεις όλες τις προπονήσεις σου και θα επιτρέψεις στους μυς σου να ανακάμψουν και να προσαρμοστούν επίσης». Για αυτό πρέπει να τρως και να πίνεις σαν σοβαρή δρομέας.

Τι να φας πριν από το τρέξιμο

Εάν τρέχεις 5 - 6 χιλιόμετρα (ή λιγότερο): Παράκαμψε ένα γεύμα πριν από την προπόνηση. «Εάν είναι λίγα χλμ, δεν χρειάζεται να φας πριν», λέει στο Nuun ο Vishal Patel, αθλητικός διατροφολόγος. Θα υπάρχει αρκετό γλυκογόνο (η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματος) στους μυς σoυ για να σoυ δώσει ενέργεια. Πιες 200 γραμμάρια νερό ή ένα αθλητικό ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες προτού ξεκινήσεις, ειδικά εάν πας για τρέξιμο το πρωί (επειδή ξυπνάς αφυδατωμένη).

Αυτό το διάβασες; Η μικρή λεπτομέρεια που θα κάνει το πρόγραμμα γυμναστικής σου πιο αποτελεσματικό

Πριν από ένα τρέξιμο περισσότερο από 5-6 χλμ ή οποιαδήποτε γρήγορη άσκηση: Φάε ένα σύμπλεγμα υδατανθράκων (50 έως 60 γραμμάρια), όπως χυλό βρώμης και μια μπανάνα. «Αυτό γεμίζει τις αποθήκες γλυκογόνου», λέει ο Pfaffenbach. Φάε 1½ έως 2 ώρες πριν, ώστε να δώσεις στο σώμα σου χρόνο να χωνέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Για ένα σκληρό ρυθμό προπόνησης ή διαστήματα σπριντ: Κατανάλωσε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα την προηγούμενη νύχτα. Προτίμησε ένα δείπνο που να περιέχει ζυμαρικά, ρύζι, φακές, πατάτες ή quinoa (ισορροπημένο με πρωτεΐνες και λαχανικά) πριν από οποιαδήποτε ημέρα άσκησης μέχρι να γεμίσεις τις αποθήκες γλυκογόνου, κάτι που είναι σημαντικό για υψηλής έντασης προπονήσεις σε όλες τις αποστάσεις, προτείνει ο Pfaffenbac.