6 πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ μια τριχολόγος και κομμώτρια στα αραιά μαλλιά

20.09.2022
6 πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ μια τριχολόγος και κομμώτρια στα αραιά μαλλιά
Οι συνήθειες που καλό είναι να περιορίσεις αν θέλεις να προστατέψεις τα λεπτά και εύθραυστα μαλλιά σου

Εάν έχεις παρατηρήσει περισσότερα μπαλώματα του τριχωτού της κεφαλής από το συνηθισμένο, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίζεις αραίωση μαλλιών. Σε αντίθεση με την πτώση των μαλλιών, όπου τα μαλλιά απλά πέφτουν, η αραίωση συμβαίνει όταν οι τρίχες λεπταίνουν πριν αρχίσουν να πέφτουν, και δυστυχώς, είναι αρκετά συνηθισμένο.

Γιατί ξεθωριάζει το μόνιμο χρώμα των μαλλιών σου και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό;

Στην πραγματικότητα, περίπου το 50 τοις εκατό των γυναικών θα βιώσουν κάποια μορφή αραίωσης ή απώλειας μαλλιών στη διάρκεια της ζωής τους, λέει η Kerry Yates, τριχολόγος και ιδρύτρια της Colour Collective. Ενώ υπάρχουν προϊόντα για την αραίωση μαλλιών (θεραπείες, συμπληρώματα μαλλιών και σαμπουάν), απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποφευχθεί μια πιθανή κρίση του τριχωτού της κεφαλής.

Αλλά πρώτα, τι προκαλεί την αραίωση των μαλλιών; Για αρχή, «οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής των μαλλιών, μειώνοντας τον κύκλο ανάπτυξης ενώ παρατείνεται ο κύκλος ανάπαυσης», λέει η Yates. Μια επιθετική δίαιτα και το ακραίο στρες, μπορεί να αλλάξουν τα επίπεδα των ορμονών και να προκαλέσουν τριχόπτωση χωρίς επανεμφάνιση. Ανεξάρτητα από την αιτία, η Yates λέει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις το αδυνάτισμα των μαλλιών σου.

1. Περιόρισε το τράβηγμα των μαλλιών
Ένας στενός κότσος ή μια τραβηγμένη αλογοουρά μπορεί να δώσει μια κομψή και εκλεπτυσμένη εμφάνιση, αλλά το συνεχές τράβηγμα μπορεί να επιδεινώσει την αραίωση των μαλλιών. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να βλάψει το θυλάκιο δημιουργώντας ουλές», λέει η Yates. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την αναγέννηση των μαλλιών, οδηγώντας σε απώλεια ή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών. Αντίθετα, η Yates συνιστά να χωρίσεις τα μαλλιά σου στο πλάι και να τα τραβήξεις απαλά πίσω σε μια αλογοουρά στον αυχένα.

2. Απόφυγε τα μεταλλικά λαστιχάκια μαλλιών
Για να αποφύγεις τα πεσμένα μαλλιά, καλό θα ήταν να αποφύγεις τη χρήση αξεσουάρ, όπως μεταλλικά λαστιχάκια μαλλιών, επειδή μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά σου. Αντ 'αυτού, προτίμησε μεταξωτά scrunchies, τα οποία είναι πιο ήπια και δεν προκαλούν τόσο μπέρδεμα.

3. Υπερβολική χρήση ξηρού σαμπουάν
Ακριβώς όπως το δέρμα του προσώπου, έτσι και τα μαλλιά πρέπει να πλένονται τακτικά. Ωστόσο, το στεγνό λούσιμο των μαλλιών αντί για το πραγματικό λούσιμο μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες για τα ήδη αραιωμένα μαλλιά. Για παράδειγμα, μπορεί να φράξει τους θύλακες των τριχών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών. Για να μην συμβεί αυτό, προσπάθησε να λούζεις τα μαλλιά σου τουλάχιστον κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Πώς να κάνεις slick κότσο χωρίς να κάνεις κακό στα μαλλιά σου

4. Απόφυγε το επιθετικό ξύσιμο
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι το επιθετικό ή παρατεταμένο ξύσιμο στην ίδια περιοχή, το οποίο προκαλεί φλεγμονή του δέρματος και καταστροφή των τριχοθυλακίων, λέει η Yates. Το χτένισμα των μαλλιών σου μπορεί επίσης να μιμείται το ξύσιμο, επομένως απόφυγε και το επιθετικό βούρτσισμα.

5. Μην φοράς καπέλα πολύ συχνά
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το να φοράς επανειλημμένα καπέλο μπορεί να επιδεινώσει την αραίωση. Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλεί επαναλαμβανόμενες τριβές, ειδικά αν φορεθεί για συνεχόμενες ημέρες. «Αυτό το είδος τριβής μπορεί να προκαλέσει το τράβηγμα των μαλλιών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ωοθυλακίου», λέει η Yates.

6. Βάψιμο των μαλλιών
Η υπερβολική χρήση χημικών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, αφήνοντας τα ωοθυλάκια ευάλωτα σε βλάβη. «Για να αποτρέψεις την υπερβολική επεξεργασία, προσπάθησε να περιορίσεις τις χημικές θεραπείες στο τριχωτό της κεφαλής σε κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες», λέει η Yates.