Πώς να αντιμετωπίσεις την πιτυρίδα

05.02.2022
Πώς να αντιμετωπίσεις την πιτυρίδα
Οι συμβουλές των ειδικών

Κατά κάποιο τρόπο, ένα «ξηρό» τριχωτό της κεφαλής θεωρείται λιγότερο ενοχλητικό, αλλά η πιτυρίδα είναι πολύ πιο ενοχλητική. «Οι λεπτές νιφάδες προκαλούνται συνήθως από ξηρό τριχωτό της κεφαλής, ενώ η πιτυρίδα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες νιφάδες και λιπαρές ρίζες και πιστεύεται ότι προκαλείται από τη φυσική χλωρίδα στο τριχωτό της κεφαλής μας», λέει η δερματολόγος και ειδικός στα μαλλιά Dr Sharon Wong.

Κι όμως, τα θειϊκά άλατα δεν είναι απαραίτητα κακά για τα μαλλιά σου

«Όπως το δέρμα στο πρόσωπό μας, το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επωφεληθεί από εβδομαδιαίες εντατικές θεραπείες, όπως μια στοχευμένη μάσκα τριχωτού της κεφαλής για καθαρισμό, ενυδάτωση ή απολέπιση», λέει η Anabel Kingsley, σύμβουλος τριχολόγος στην κλινική Philip Kingsley. «Για παράδειγμα, εάν έχεις ξεφλουδισμένο ή ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείς μια καταπραϋντική αντιμικροβιακή μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής μία έως δύο φορές την εβδομάδα».

Η Dr Sharon Wong συνιστά ένα απολεπιστικό δύο φορές την εβδομάδα με σαλικυλικό οξύ. «Το σαλικυλικό οξύ είναι εξαιρετικό για τη διάσπαση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και την αφαίρεση της λιπαρότητας, αλλά είναι αντιφλεγμονώδες και έχει επίσης αντιμικροβιακή δράση».

«Φρόντισε το τριχωτό της κεφαλής από μέσα προς τα έξω», λέει η Kingsley. «Ορισμένα συμπληρώματα, όπως αυτά που περιέχουν ωμέγα 3 και το συνένζυμο Q-10, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετικά σε όσους έχουν προβληματικό τριχωτό της κεφαλής».

«Όπως και άλλες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, το ξεφλούδισμα ή ο ερεθισμός στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να σχετίζεται με την υγεία του εντέρου», λέει η Eve Kalinik, συγγραφέας και διατροφολόγος που ειδικεύεται στην υγεία του εντέρου. "Αυτό οφείλεται σε μια αυξημένη φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση που μπορεί να παραμορφωθεί εάν υπάρχουν ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου ή σε μειωμένη λειτουργία του εντερικού φραγμού. Επιπλέον, επειδή το δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μικροβίωμα στο σώμα, συχνά υπάρχει ένας αντικατοπτρισμός της υγείας του εντέρου και του μικροβιώματος του δέρματος».

Εάν το πρόβλημα επιμένει, επισκέψου έναν ειδικό για να βεβαιωθείς ότι τυχόν προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής έχουν διαγνωστεί σωστά. «Τα προβλήματα του δέρματος όπως η ακμή ή η ροδόχρου ακμή μπορούν επίσης να επηρεάσουν το τριχωτό της κεφαλής», λέει η Wong.