Βάφεις τα ντουλάπια της κουζίνας; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα

04.11.2021
Βάφεις τα ντουλάπια της κουζίνας; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα
Οι συμβουλές ενός επαγγελματία

Το βάψιμο των ντουλαπιών της κουζίνας είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δώσεις στον χώρο μια ολοκαίνουργια εμφάνιση, χωρίς να κάνεις μια πλήρη ανακαίνιση. Το να αποφασίσεις να το κάνεις μόνη σου, μπορεί να είναι αρκετά οικονομικά προσιτό, αλλά χρονοβόρο. Για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να αποφύγεις μερικά κοινά λάθη.

Πώς να κάνεις τα ρούχα σου να στεγνώσουν γρήγορα, παρά τον κρύο καιρό

Ένας επαγγελματίας αναφέρει τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγεις να κάνεις αν επιλέξεις να βάψεις μόνη σου τα ντουλάπια της κουζίνας σου:

Να μην αφαιρέσεις τις πόρτες
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να περάσεις μια νέα στρώση χρώματος χωρίς να καταβάλεις προσπάθεια αφαιρώντας πρώτα τις πόρτες των ντουλαπιών, για καλύτερα αποτελέσματα είναι καλύτερο να αφαιρέσεις τις πόρτες. Αυτό θα αποτρέψει τις σταγόνες, ενώ θα σου επιτρέψει να βάψεις κάθε επιφάνεια του ντουλαπιού, μέσα και έξω. Επιπλέον, εάν κρατάς τις πόρτες μακριά και ξεχωριστά, όπως σε ένα γκαράζ ή σε ξεχωριστό χώρο εργασίας, θα είναι λιγότερο πιθανό να τις χτυπήσεις καθώς το χρώμα στεγνώνει.

Να παραλείψεις τη σωστή προετοιμασία
"Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην αφιερώνεις χρόνο για να κατανοήσεις σωστά τι χρειάζεται για να προετοιμάσεις τα ντουλάπια για βάψιμο", λέει ο ειδικός David Steckel. Πριν ξεκινήσεις το βάψιμο, τα περισσότερα ντουλάπια θα χρειαστούν τρίψιμο της επιφάνειας και γέμισμα τυχόν ρωγμών και να τα αφήσεις να στεγνώσουν. Αφού τρίψεις, χρησιμοποίησε ένα υγρό πανί ή ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια για να αφαιρέσεις όλη τη σκόνη και τα υπολείμματα. Οποιαδήποτε μικρά σωματίδια δεν έχουν καθαριστεί μπορεί να εισχωρήσουν στο χρώμα και να καταστρέψουν την παρθένα επιφάνεια του ντουλαπιού.

Να μη βάλεις επισημάνσεις
Ακόμα κι αν δεν έχεις πολλά ντουλάπια, μόλις αφαιρεθούν όλες οι πόρτες και το υλικό, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείς τι πηγαίνει που. Για να κάνεις την επανατοποθέτηση των θυρών πολύ πιο εύκολη αργότερα, αφιέρωσε χρόνο για να αριθμήσεις κάθε πόρτα καθώς την αφαιρείς.

Ο καναπές σου έχει "καθίσει"; Να τι πρέπει να κάνεις

Να βάλεις παχές στρώσεις χρώματος
Όταν βάφεις ντουλάπια κουζίνας, ο στόχος είναι να δημιουργήσεις μια ανθεκτική επιφάνεια που να μπορεί να επιβιώσει στην καθημερινή χρήση. Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις την επιφάνεια είναι με πολλαπλές στρώσεις λεπτής βαφής αντί για ένα παχύ στρώμα που μπορεί πιο εύκολα να κοπεί. Η υπομονή και η αναμονή του συνιστώμενου χρόνου στεγνώματος μεταξύ των στρώσεων θα αποδώσουν με ένα στιβαρό φινίρισμα.

Να μην χρησιμοποιήσεις primer
Όποια επιλογή χρώματος κι αν κάνεις, το primer θα δημιουργήσει ένα εμπόδιο ώστε το χρώμα που έχεις επιλέξει να λάμπει. Εάν η επιφάνεια με την οποία ξεκινάς είναι λεία και γυαλιστερή, το primer θα βοηθήσει το χρώμα να κολλήσει. Απλώς φρόντισε να χρησιμοποιήσεις το σωστό τύπο primer για τα ντουλάπια που βάφεις.

Να μην αφήσεις τα ντουλάπια να στεγνώσουν για αρκετό καιρό
Τα βαμμένα ντουλάπια μπορεί να στεγνώσουν στην αφή μέσα σε λίγες ώρες, αλλά η διαδικασία σκλήρυνσης μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Είναι καλύτερο να περιμένεις τουλάχιστον 48 ώρες προτού επανατοποθετήσεις τις πόρτες και το υλικό και, στη συνέχεια, πρόσεξε να μην χτυπήσεις ή ξύσεις τις πόρτες για την πρώτη εβδομάδα.