Πώς να καταλάβεις αν μια προσφορά σου εξοικονομεί πραγματικά χρήματα

12.10.2021
Πώς να καταλάβεις αν μια προσφορά σου εξοικονομεί πραγματικά χρήματα
Οι συμβουλές των ειδικών για το πώς να εντοπίσεις μια πραγματικά καλή προσφορά

Είναι δύσκολο να αντισταθείς σε μια καλή προσφορά. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να εκμεταλλευτείς μια τέτοια ευκαιρία, καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι εξοικονομείς πραγματικά χρήματα - κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή ο τρόπος με τον οποίο διαφημίζονται το κάνει δύσκολο να καταλάβεις αν πραγματικά κερδίζεις μια καλή ευκαιρία.

Οι εύκολοι τρόποι να εξοικονομείς χρήματα κάθε μέρα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να καταλάβεις εάν μια προσφορά αξίζει ή όχι:

Μπορείς να πληρώσεις ολόκληρο το προϊόν;
Μπορείτε να πληρώσεις για αυτό το προϊόν στο σύνολό του και να μην χρεωθείς; Εάν το σχέδιό σου είναι να το αγοράσεις χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα που δεν είσαι σίγουρη ότι θα μπορείς να εξοφλήσεις πλήρως, πιθανότατα είναι καλύτερο να το παραλείψεις.

Είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείς τακτικά ή σκοπεύεις να το χρησιμοποιείς συχνά;
Αν δεις μια συμφωνία για κάτι που χρησιμοποιείς συχνά, πιθανότατα θα εξοικονομήσεις χρήματα. Μια συμφωνία αγοράς και πώλησης είναι καλή όταν γνωρίζεις ότι σου αρέσει το προϊόν και θα το χρησιμοποιήσεις. Αλλά αν πρόκειται για ένα προϊόν ή ένα αντικείμενο που δεν έχεις χρησιμοποιήσει πριν ή δεν σχεδιάζεις να το χρησιμοποιείς πολύ συχνά, δεν αξίζει πραγματικά. Καλό θα είναι να αξιολογήσεις το κόστος ενός προϊόντος ανά χρήση. Αν αγοράσεις ένα ζευγάρι μπότες αξίας 100 ευρώ και τις φορέσεις μία φορά, ξόδεψες 100 ευρώ για μία μόνο φορά.

Σχεδιάζεις να το αγοράσεις ούτως ή άλλως;
"Θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι εξοικονομείς χρήματα μόνο εάν σχεδίαζες να αγοράσεις το προϊόν ούτως ή άλλως", λέει η Anna Barker, ιδρύτρια της ιστοσελίδας προσωπικής χρηματοδότησης LogicalDollar.

Εάν αγοράζεις κάτι μόνο και μόνο επειδή πωλείται, στην πραγματικότητα ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, επειδή δεν είχες ποτέ σκοπό να αγοράσεις το προϊόν.

Είναι η χαμηλότερη τιμή που έχεις δει για προϊόν μετά από σύγκριση;
Για να γνωρίζεις πραγματικά αν κερδίζεις μια καλή συμφωνία για κάτι, βεβαιώσου ότι κάνεις την έρευνά σου και δες πόσο κοστίζει αλλού. Η σύγκριση τιμών μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις μια ακόμη καλύτερη προσφορά ή να σου δείξει πόσο κοστίζουν παρόμοια αντικείμενα, ώστε να μπορείς να αποφασίσεις αν αξίζει η αγορά ή αν θέλεις να περιμένεις.

Εμποδίζει τους οικονομικούς σου στόχους;
Σκέψου αν το εν λόγω προϊόν ακολουθεί με τις προτεραιότητες και τους οικονομικούς σου στόχους. Εάν είναι εντός του προϋπολογισμού σου για το μήνα, ανεξάρτητα από το αν είναι ανάγκη ή επιθυμία, τότε αξίζει να το αγοράσεις. Αναρωτήσου εάν αγοράζεις κάτι που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου ή τον εμποδίζει. Εάν εξοικονομείς χρήματα για μια μεγάλη αγορά, όπως αυτοκίνητο, σπίτι ή διακοπές, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς αν τα χρήματα είναι καλύτερα να εξοικονομηθούν.