Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο απιστούν οι γυναίκες | σχεσεις & sex , ερωτας , ζευγάρι | womenonly.gr
13:44
22/3/2018

Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο απιστούν οι γυναίκες

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η συγγραφέας Michèle Binswanger εξηγεί την επιρροή της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της μονογαμίας από τις γυναίκες 

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Μπορεί η απιστία να θεωρείται καθολικά κατακριτέα, αλλά τα πράγματα στην κοινωνία γίνονται ακόμη πιο αυστηρά όταν πρόκειται για τις γυναίκες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το γυναικείο φύλο συμβουλευόταν να μην εκφράζει τις σεξουαλικές του επιθυμίες και να μην μιλάει ανοιχτά για το σεξ.  

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, και για αυτήν ακριβώς την αλλαγή θέλησε να μιλήσει η Ελβετή δημοσιογράφος και συγγραφέας Michèle Binswanger στο βιβλίο της Cheating: A Handbook for Women. Σε αυτό, συζητούνται πολλά ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλικότητα, συνοδευόμενα από ιστορίες μοντέρνων γυναικών που έχουν απιστήσει εις βάρος των συντρόφων τους. 

Ποικίλες έρευνες έχουν δείξει πως οι άντρες απιστούν περισσότερο απ΄ότι οι γυναίκες, με τις στατιστικές να αναφέρουν πως το 70 με 80 τις εκατό των αντρών να απατούν κατά μέσο όρο στις σχέσεις τους, σε σχέση με το 30 με 40 των γυναικών. Τι συμβαίνει όμως; Γιατί οι γυναίκες απιστούν λιγότερο από τους άντρες; Φταίει η γυναικεία φύση ή η επιρροή της κοινωνίας; Η Binswanger πιστεύει πως ισχύει το δεύτερο.

"Οι γυναίκες είναι γνωστό πως είναι πιο ευαίσθητες προς την κοινωνική πίεση απ'ότι οι άντρες και πάντα δεχόντουσαν μεγαλύτερες πιέσεις", λέει η συγγραφέας. "Επίσης, παραδοσιακά, είχαν λιγότερες ευκαιρίες γιατί ήταν πιο πιθανό να μείνουν σπίτι με τα παιδιά". Εξάλλου, αν δε βγαίνεις από το σπίτι και δεν κάνεις νέες γνωριμίες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξεις μια νέα σχέση. 

Αυτό όμως έχει αλλάξει αρκετά μέσα στις περασμένες δεκαετίες, καθώς η ελευθερία των γυναικών έχει τροποποιήσει τις συμπεριφορές τους και το πώς αντιμετωπίζουν τη σεξουαλικότητα τους. "Σήμερα οι γυναίκες έχουν υψηλότερες προσδοκίες σε ό,τι αφορά την ερωτική τους ζωή σε σχέση με πριν 40 χρόνια, γιατί θέλουν να πειραματίζονται και είναι γενικά πιο ανεξάρτητες", τονίζει η Binswanger, προσθέτοντας πως η τεχνολογία έχει χαρίσει ευκαιρίες τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. 

Αλλά τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν θολώσει τα νερά σχετικά με το τι θεωρείται απιστία: Αν ανταλλάζεις προσωπικά μηνύματα με κάποιον στο Instagram, θεωρείται απιστία; 

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως ενώ οι γυναίκες ενοχλούνται περισσότερο από τις συναισθηματικές σχέσεις, οι σωματικές απιστίες είναι εκείνες που απασχολούν τους άντρες πιο πολύ. Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί οι άντρες και οι γυναίκες απιστούν για διαφορετικούς λόγους. "Για τους άντρες έχει περισσότερο να κάνει με τις ευκαιρίες", λέει η Binswanger. “Αν βρουν την τέλεια ευκαιρία και η πιθανότητα να 'πιαστούν' είναι πολύ μικρή, είναι πιο πιθανό να απιστήσουν. Οι γυναίκες συνήθως έχουν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά διαφορετικά κίνητρα".  

Μιλώντας σε διαφορετικές γυναίκες, η Binswanger ανακάλυψε πως η πλειοψηφία αυτών που είχαν απατήσει τους συντρόφους τους αισθάνονταν άσχημα, είτε στη σχέση τους είτε στη ζωή τους γενικότερα. "Πολλές από αυτές ένιωθαν ανεπιθύμητες, παραμελημένες, ή απλά ανικανοποίητες, οπότε προσπαθούσαν να βρουν κάτι να τους ενθουσιάσει", εξηγεί η Binswanger. Η συγγραφέας προσθέτει πως αυτό πολλές φορές συμβαίνει ασυνείδητα, και μόνο αφού 'πιαστεί' συνειδητοποιεί το γιατί το έκανε. 

 

 

Παρ'όλα αυτά, η Binswanger υποστηρίζει πως μερικές φορές, η απιστία κάνει καλό. "Σε μερικές γυναίκες, η απιστία τις βοηθάει να ανακαλύψουν τη σεξουαλικότητα τους, την επιθυμία τους, τις ανάγκες και τις βαθύτερες ευχές τους. Μερικές μου είπαν πως ο σύντροφος τους δεν τους είχε ακούσει ποτέ, ενώ είχαν προσπαθήσει να συζητήσουν, και τίποτα δεν είχε αλλάξει για χρόνια - μέχρι που απάτησαν. Όταν οι σύντροφοι τους άρχισαν να συνειδητοποιούν πως είχαν σχεδόν ολοκληρωτικά χάσει το άλλο τους μισό, όλα άλλαξαν. Αν η σχέση επιβιώσει την απιστία και το ζευγάρι βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί την εμπειρία, η απιστία είναι πιθανό να τους φέρει πιο κοντά". 

Τέλος, η Binswanger σημιεώνει πως θα πρέπει να υπάρχει μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση στις σχέσης και τη μονογαμία στη σημερινή κοινωνία, ειδικά προς τις γυναίκες. "Στην ιστορία, οι γυναίκες έχουν υπάρξει πιο πειθαρχημένες σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικότητα τους και δεν τους έχει επιτραπεί να έχουν μια πιο ελαφριά αντιμετώπιση. Σίγουρα, μερικές φορές είναι δύσκολο να καταπολεμήσεις το συναίσθημα της ζήλειας αλλά το σεξ είναι υπέροχο και γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιτρέψεις σε κάποιον που αγαπάς και εμπιστεύεσαι να κάνει σεξ με άλλους;"

Είναι μια δύσκολη ερώτηση προς απάντηση, αλλά οι περισσότεροι θα υποστήριζαν ότι σίγουρα είναι. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ