Έχεις μικρότερη αδελφή; Τότε είναι πιθανότερο να είσαι υπέρβαρη και ο λόγος είναι αυτός

27.03.2019
Έχεις μικρότερη αδελφή; Τότε είναι πιθανότερο να είσαι υπέρβαρη και ο λόγος είναι αυτός
Για ένα κορίτσι, το να έχει μια μικρότερη αδελφή μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό. Μπορείς να συζητήσεις για πολλά πράγματα και να μοιραστεί η μία τα ρούχα της άλλης. Αλλά πώς θα σου φαινόταν αν μάθαινες ότι κινδυνεύεις να πάρεις υπερβολικό βάρος μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκες πριν από την αδελφή σου;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 13.406 αδέλφια στη Σουηδία που γεννήθηκαν μεταξύ 1991 και 2009 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που γεννήθηκαν πρώτα έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μεγαλύτερες αδελφές ήταν ελαφρώς ελαφρύτερες από τις μικρότερες αδελφές τους κατά τη γέννηση, αλλά όταν μεγάλωσαν και περίμεναν οι ίδιες παιδιά, είχαν 2,4% υψηλότερο ΔΜΣ.

Εκτός από αυτό, διαπίστωσαν ότι οι αδελφές που γεννήθηκαν νωρίτερα είναι 29% πιθανότερο να είναι υπέρβαρες σε σχέση με τις μικρότερες αδελφές τους και 40% πιθανότερο να είναι παχύσαρκες.

Διάβασε επίσης: Έχεις δίδυμο αδελφό; Αυτό μπορεί να σε επηρεάζει με τρόπους που δε φαντάζεσαι

Αλλά ποια θα μπορούσε να είναι η επιστημονική αιτία αυτών των ανησυχητικών ευρημάτων; Υπάρχουν μερικές θεωρίες. Μια τέτοια θεωρία είναι επιστημονική, σύμφωνα με την οποία ο καθηγητής Wayne Cutfield από το Ινστιτούτο Liggins του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ υποστηρίζει ότι τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο φαίνεται να είναι ελαφρώς λεπτότερα στις περιπτώσεις των πρώτων κυήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη πιθανή μείωση των θρεπτικών ουσιών και την πιθανότητα το άτομο να κινδυνεύει να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος και ινσουλίνη, η οποία λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά στην μετέπειτα ζωή του.

Μια άλλη θεωρία είναι πολιτιστική. Η Dr. Maria Pena, Διευθύντρια του Κέντρου για τη Διαχείριση Βάρους στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, παρατηρεί ότι οι μητέρες που γεννάνε πρώτη φορά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπερταϊζουν τα μωρά τους από ό, τι τη δεύτερη φορά ώστε να εξασφαλίσουν ένα «υγιές βάρος». Αυτή η διατροφική συνήθεια θα μπορούσε να τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

Ο αδελφικός ανταγωνισμός είναι μια άλλη εύλογη θεωρία. «Ίσως το πρωτότοκο παιδί να συναγωνίζεται με το δεύτερο πάνω στο θέμα του φαγητού. Ίσως να δαπανούνται περισσότερα χρήματα για τα πρώτα παιδιά», θεωρεί ο Gary Sacks του Πανεπιστημίου Deakin στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο οποίος πιστεύει ότι θα είχε ενδιαφέρον να εξεταστούν και οι πιθανές κοινωνικές αιτίες.

Τροφή για σκέψη, όπως και να έχει!!!