Παρασκευή και 13! Γιατί οι προληπτικοί τρέμουν αυτή τη μέρα;

13.11.2020
Παρασκευή και 13! Γιατί οι προληπτικοί τρέμουν αυτή τη μέρα;
Εσύ θα... βγεις από το σπίτι σήμερα; Είναι Παρασκευή και 13 και σύμφωνα με τους προληπτικούς, η τύχη θα μας εγκαταλείψει για 24 ώρες! Πώς προέκυψε όμως αυτή η δημοφιλής δεισιδαιμονία;

Είτε την πιστεύεις είτε όχι, η ημερομηνία αυτή έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα που ενισχύουν το κακό της όνομα. Σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία, ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε Παρασκευή και 13 ενώ πολλές φορές ο προδότης Ιούδας Ισκαριώτης αναφέρεται ως ο "13ος Απόστολος" του Χριστού. Οι λαογράφοι τονίζουν πως για τους πρώτους Χριστιανούς, ο αριθμός 12 είχε συμβολική σημασία, αυτήν της ολοκλήρωσης. Οπότε το 13 μοιάζει φύσιν "παράταιρο", ένα βήμα πέρα από το φυσιολογικό.

Δες εδώ 13 διάσημους που γεννήθηκαν Παρασκευή και 13!

Ωστόσο άλλοι μελετητές εκτιμούν πως η ιδρυτική πράξη του μύθου για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ' της Γαλλίας αποφασίζει να εκδόσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Τέτοια έκταση πήρε η δεισιδαιμονία που περιβάλλει αυτή την ημέρα, που το 1881 εμφανίστηκε για πρώτη φορά μια αμερικανική ομάδα, η «Λέσχη των 13», αποφασισμένη να αποδείξει τη θεωρία της ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με τον αριθμό. Γι'αυτόν τον σκοπό η ομάδα συνεδρίαζε κάθε μήνα στις 13 όπου έσπαζαν καθρέφτες, πετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες! Όλα όσα "δεν πρέπει να κάνει" κάποιος που θέλει να είναι στη ζωή του τυχερός. Όλα αυτά τα έκαναν καταγράφοντάς τα ενώ σημείωναν τον τρόπο που μπορεί να πέθαιναν τα μέλη της ομάδας.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει γιατί είχε κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, φτάνοντας να έχει 400 μέλη, ανάμεσά τους ήταν και πρόεδροι των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Independent. Λίγο αργότερα, το 1907, ένας εκκεντρικός χρηματιστής ο Tomas Lawson δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Παρασκευή και 13. Το βιβλίο έσπασε τα ταμεία και το 1916 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη όπου γνώρισε ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία!

Στη συνέχεια έγιναν πολλές μελέτες πάνω στην ημερομηνία. Το 1993 το βρετανικό περιοδικό επιστήμης ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια ελάχιστη αύξηση τραυματισμών την Παρασκευή και 13. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε, ωστόσο, μια έρευνα από Ολλανδούς επιστήμονες. Φυσικά, όταν κάποιος πιστεύει πως θα είναι άτυχος για μια ολόκληρη ημέρα, δεν είναι απίθανο να γίνεται ο ίδιος υποσυνείδητα απρόσεκτος "προσκαλώντας" την ατυχία στη ζωή του!

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Παρασκευή και 13 δεν θεωρείται "γρουσούζικη" παντού στον κόσμο. Η φοβία για την ημέρα αυτή είναι ως επί το πλείστον αμερικανικής και αγγλικής καταγωγής. Οι Ιταλοί θεωρούν γρουσούζικη μέρα την Τρίτη και 17, αλλά με την αμερικανοποίηση της χώρας πλέον και εκείνοι "φοβούνται" την Παρασκευή και 13. Σε ισπανόφωνες χώρες η «γρουσούζικη» μέρα είναι Τρίτη και όχι Παρασκευή, κάτι που ισχύει και στη δική μας χώρα καθώς, σύμφωνα με το ημερολόγιό μας, η Τρίτη είναι η ημέρα που κυριαρχείται από τον πολεμοχαρή πλανήτη (και θεό) Άρη!

Εσύ; Πώς αισθάνεσαι, τελικά, σήμερα;!