Νιώθεις πως σε χειραγωγούν; 3 βήματα για να το αντιμετωπίσεις σωστά

12.07.2018
Νιώθεις πως σε χειραγωγούν; 3 βήματα για να το αντιμετωπίσεις σωστά
Τρία απλά και αποτελεσματικά βήματα για τα βάλεις τέλος στη χειριστική αντιμετώπιση

Οι χειριστικές συμπεριφορές είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επηρεάζει κάποιον άλλο με έμμεσο, παραπλανητικό ή και καταχρηστικό τρόπο. Η χειραγώγηση μπορεί να φαίνεται καλοπροαίρετη ή ακόμα και φιλική ή κολακευτική, σαν να το εν λόγω άτομο να ενδιαφέρεται πραγματικά, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθεί να πετύχει έναν σκοπό.

Τα αγαπημένα όπλα των χειραγωγών είναι η ενοχή, τα παράπονα, η σύγκριση, τα ψέματα, η άρνηση, η άγνοια ή υποτιθέμενη αθωότητα ("Ποιος; Εγώ;!"), οι κατηγορίες, οι δωροδοκίες, οι συναισθηματικοί εκβιασμοί και οι ψεύτικες ανησυχίες.

Πώς μπορείς λοιπόν να αντιμετωπίσεις καταστάσεις σαν αυτές; Σύμφωνα με την Harriet Braiker, κλινική ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και συγγραφέα του βιβλίου "Who's Pulling Your Strings? How to Break the Cycle of Manipulation", υπάρχουν τρία βήματα αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών:

Διάβασε επίσης: 5 φράσεις που σε κάνουν να χάνεις το δίκιο σου

Εξέτασε την αξία της σχέσης σου με το χειριστικό άτομο

Αν δεν είναι στενή σου φίλη/φίλος ή συγγενής, είναι προτιμότερο να πάρεις της αποστάσεις σου από το άτομο αυτό, έτσι ώστε να καταφέρεις να διατηρήσεις την ισορροπία στην καθημερινότητα σου.

Αντιστάσου στις τακτικές του χειριστικού ατόμου

Αν δέχεσαι κατηγορίες για κάτι για το οποίο δε φταις, στο πλαίσιο μιας χειριστικής συμπεριφοράς, αρνήσου την ευθύνη που εκείνος/εκείνη προσπαθεί να σου αποδώσει. Υποχρέωσε το χειριστικό άτομο να αναλάβει την ευθύνη, μπλοκάροντας τη συνήθη τακτική του.

Μίλησε του απλά και ξεκάθαρα, σε πρώτο πρόσωπο

Το χειριστικό άτομο είναι συνηθισμένο στις επίπλαστες ευγένειες και στους ελιγμούς που θα κάνεις τη στιγμή που θα έρθεις σε δύσκολη θέση. Όταν νιώσεις ότι προκαλείσαι ή εκτίθεσαι, πες το άμεσα, ανοιχτά ήρεμα και κατηγορηματικά.