ΤΕΣΤ ΠΑΠ | σχεσεις & sex , θεια λουκια , του γιατρού | womenonly.gr
18:04
6/12/2011

ΤΕΣΤ ΠΑΠ

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
lean

Μία φίλη μου μού είπε πως αφού είμαι σεξουαλικά ενεργή, έπρεπε ήδη από την 1η μου φορά να κάνω τεστ ΠΑΠ... Είναι αλήθεια; Είμαι σχεδον 16 χρονών...

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεία μου γεια σου! Συγχαρητηρια για τη στήλη σου! Να σε ρωτήσω... Μία φίλη μου μού είπε πως αφού είμαι σεξουαλικά ενεργή, έπρεπε ήδη από την 1η μου φορά να κάνω τεστ ΠΑΠ... Είναι αλήθεια; Είμαι σχεδον 16 χρονών και έχω κάνει κολπικό σεξ δύο φορές μέχρι στιγμής (με προφυλακτικό φυσικα), πολλές φορές χειρωνακτικό και μία φορά στοματικό ... Πρέπει να κάνω τεστ ΠΑΠ τώρα; Είναι αργά; Νωρίς; Επίσης να σημειώσω πως η οικογένειά μου δεν ξέρει ότι δεν είμαι παρθένα και ούτε θελω να το μάθει... Μόνο ο ξαδερφος μου (18 χρονών) το ξέρει... Στο λεω αυτό γιατι έχω ακουσει πως για να κανεις τεστ ΠΑΠ πρέπει να συνοδευεσαι απο ενήλικα αν είσαι ανήλικος... Απάντησέ μου σε όλα αυτα σε παρακαλω! Ευχαριστω εκ των προτέρων.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Όχι, δεν χρειάζεται να κάνεις από τώρα παπ-τεστ. Διεθνώς, το πρώτο παπ-τεστ συστήνεται στις γυναίκες από την ηλικία των 21 ετών, εκτός κι αν ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για εμφάνιση προβλημάτων στο αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε θα πρέπει να το κάνουν νωρίτερα. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις πάσχουσες από αυτοάνοσα νοσήματα ή καταστολή του ανοσοποιητικού (όπως ο HIV) κι εκείνες που αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους ή έχουν στο ιστορικό τους κάποια εγκυμοσύνη.

Βλέπεις, η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται κυρίως για τον εντοπισμό ενδεχόμενων αλλοιώσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ταυτόχρονα για την ανίχνευση πιθανών μολύνσεων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια ή η γονόρροια). Όταν όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για καρκίνο, η εξέταση για τις μολύνσεις αυτές μπορεί να γίνει και με απλή καλλιέργεια κολπικού υγρού που είναι πολύ φθηνότερη από το παπ-τεστ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι είσαι σεξουαλικά ενεργή καλό θα ήταν να κάνεις κάποια στιγμή μια επίσκεψη στον γυναικολόγο για προληπτικούς λόγους, ώστε να επιβεβαιώσεις ότι το αναπαραγωγικό σου σύστημα λειτουργεί σωστά, να ενημερωθείς για την καταλληλότερη μέθοδο αντισύλληψης για σένα, αλλά και για την προστασία σου από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να πάρεις έγκυρες απαντήσεις για οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχεις σε σχέση με την περίοδο σου και τις όποιες αλλαγές παρατηρείς στο σώμα σου και μπορεί να σε προβληματίζουν.

Για να ξέρεις γενικότερα, σύμφωνα με την ιατρική πρακτική, αυτή η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο συστήνεται για τις ηλικίες 13-15 χρόνων ή μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, αναλόγως τι θα συμβεί πρώτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα, οι περισσότερες νέες κοπέλες και οι μητέρες τους δεν είναι ενημερωμένες σωστά ή μπορεί να έχουν έντονες προκαταλήψεις γύρω από προληπτική φροντίδα του αναπαραγωγικού τους συστήματος κι έτσι την αμελούν.

Όμως, σε περίπτωση που το αποφασίσεις, σίγουρα θα μπορούσες να κλείσεις ραντεβού και να επισκεφτείς μόνη σου κάποιον ή κάποια γυναικολόγο εμπιστοσύνης χωρίς τη συνοδεία κάποιου ενήλικα. Για να βρεις έναν τέτοιο γιατρό μπορείς να ρωτήσεις κάποια μεγαλύτερη φίλη ή συγγενή σου κι όταν θα πας να έχεις μαζί σου κάποιον για παρέα, καθώς μπορεί να νιώσεις άβολα αν πας μόνη σου, ιδιαίτερα την πρώτη φορά.

Βέβαια, απ' ότι καταλαβαίνω αυτή τη στιγμή τίποτα δεν σε βιάζει για να προγραμματίσεις μια τέτοια επίσκεψη κι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να το κάνεις δεν χρειάζεται να αγχωθείς. Η μόνη περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να σε δει γυναικολόγος σ' αυτή τη φάση είναι αν παρουσιάσεις ενοχλήσεις, όπως αυξημένα κολπικά υγρά, φαγούρα ή ερεθισμό στα γεννητικά σου όργανα, αν δεις εκεί κάποιο σπυράκι ή πληγή, αν παρατηρήσεις κάποια σημαντική αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου σου (π.χ. μεγάλη καθυστέρηση), έντονους πόνους περιόδου ή μεγάλη αιμορραγία και τέλος, αν μείνεις έγκυος.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι αυτά που σου είπε η φίλη σου είναι καθαρή παραπληροφόρηση, καθώς φαίνεται να έχει μπλέξει την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο και το παπ-τεστ (που δεν χρειάζονται συνοδεία ενήλικα) με την έκτρωση, για την οποία όντως πρέπει να συνοδεύεσαι από ενήλικα. Μιλάμε δηλαδή για τρεις διαφορετικές διαδικασίες που καθεμία τους έχει διαφορετική χρησιμότητα, διαφορετικό στόχο και γίνεται σε διαφορετική χρονική στιγμή... Άρα κακώς σε αναστάτωσε.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ