ΣΚΠ (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) | σχεσεις & sex , θεια λουκια , του γιατρού | womenonly.gr
6:24
9/12/2013

ΣΚΠ (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας)

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
maria

Μια ξαδερφη μου διαγνωστηκε πριν λιγες μερες με σκληρυνση κατα πλακας. Τι ειναι αυτο και σε τι θα επηρεασει την ζωη της; 

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεια μου, εχω στεναχωρηθει πολυ και θελω τη βοηθεια σου κ να μου λυσεις καποιες αποριες. Μια ξαδερφη μου διαγνωστηκε πριν λιγες μερες με σκληρυνση κατα πλακας. Ειναι μολις 27 χρονων. Τι ειναι αυτο και σε τι θα επηρεασει την ζωη της; Θα μπορεσει να παντρευτει και να κανει οικογενεια;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαράκι μου, καταλαβαίνω τη στεναχώρια σου, καθώς η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται τελευταία, είναι μια χρόνια ασθένεια που θα απασχολεί την ξαδέλφη σου για ολόκληρη τη ζωή της.

Όμως, με τα σύγχρονα φάρμακα και την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση θα μπορεί να έχει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά αν θέλει, μόνο που θα πρέπει να προσέχει λίγο περισσότερο από τους άλλους, για να μην κουράζεται σωματικά και να μην στρεσάρεται ψυχολογικά.

Γενικότερα, η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια (δηλαδή προκαλείται από τον ίδιο τον οργανισμό) η οποία προσβάλει το περίβλημα των νεύρων οδηγώντας στον σταδιακό εκφυλισμό τους. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει από τι προκαλείται, αλλά όπως έχει διαπιστωθεί συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στις ηλικίες των 20 με 40, με προτίμηση στις γυναίκες.

Οι πάσχοντες παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα νευρολογικής φύσης, όπως απώλεια αίσθησης των άκρων, ή του προσώπου, διαταραχές στην όραση ή την ομιλία, αστάθεια, ίσως και ψυχιατρικές διαταραχές, τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή παροδικών κρίσεων. Αν δεν τους χορηγηθεί θεραπεία, τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν με τον καιρό και γίνονται συχνότερα, προκαλώντας διάφορες μόνιμες βλάβες, ή και αναπηρίες.

Ωστόσο, όπως σου είπα και στην αρχή, οι σύγχρονες θεραπείες είναι σε θέση να καθυστερήσουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και να επαναφέρουν ταχύτερα τον ασθενή στις φυσιολογικές του λειτουργίες μετά από κάθε κρίση.

Συνεπώς, αν η ξαδέλφη σου κρατήσει μια θετική και ενεργητική στάση απέναντι στην ασθένεια της, ακολουθώντας πιστά την αγωγή που της υποδεικνύουν οι γιατροί και προσέχοντας τον εαυτό της, θα είναι σε θέση να συνεχίσει κανονικά τη ζωή της, όπως μέχρι τώρα. Ως προς αυτό, ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον θα τη βοηθήσει πολύ και δεδομένης της στενής σχέσης που καταλαβαίνω ότι έχετε ο ρόλος σου μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος στην εξέλιξη της. Στήριξε την λοιπόν, δείχνε της πάντα την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων και την πίστη σου σε εκείνη και να δεις που όλα θα πάνε καλά.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ