Οισοφαγικη παλινδρομηση | σχεσεις & sex , θεια λουκια , του γιατρού | womenonly.gr
7:02
17/12/2014

Οισοφαγικη παλινδρομηση

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Αναστασια

Ειμαι μπερδεμενη ομως γιατι ο συγκεκριμενος γιατρος που με παροτρινε να χειρουργηθω αρνηθηκε να με αναλαβει γιατι ειμαι μικρη και φοβαται...

Θεια Λουκια καλησπερα! Συγγαρητηρια για την στηλη σου και για τις τοσο καθοριστικες συμβουλες σου! Θα ηθελα την γνωμη σου για ενα προβλημα υγειας που αντιμετωπιζω. Ειμαι 20 ετων! Διεγνωστηκε προσφατα που υλοποιησα μια γαστροσκοπηση οτι πασχω απο οισοφαγικη παλινδρομηση και εχω μεγαλη διαφραγματοκηλη, ενω αναμενεται να βγει σε 2 μηνες  η ληψη βιοψιας. Εχω ολα τα συμτωματα της Γ.Ο.Π και πολυ εντονα οπως επιστροφη απεπτων τροφων (αναγωγη) οπισθοτερνικο αισθημα καυσου και σε ορισμενες περιπτωσεις ταση προς εμμετο. Ο γαστρεντορολος που με εξετασει μου εδωσα φαρμακευτικη αγωγη για να καταπραινουν τα συμτωματα και μου το τονισε να ακολουθησω την συντηρητικη αγωγη διοτι προσωπικη του γνωμη ειναι οχι η χειρουργικη αντιμετωπιση. Μου εδωσε ενα 80% επιτυχιας και ενα 20%  αποτυχιας και να ειμαι χειροτερα και απο πριν. Λογω του επαγγελματος επειδη ειμαι νοσηλευτρια ενημερωθηκα αρκετα αποφασιζοντας να επισκευτω και αλλον γαστρεντολογο χειρουργο ο οποιος ηταν απολυτος και πειστικος με τα επειχηρηματα του να κανω χειρουργειο. Εαν παραμελησω την Γ.Ο.Π ενδεχεται να εμφανιστει καρκινος του οισοφαγου λογω της επιστροφης του γαστρικου υγρου. Η δικη μου αποφαση ειναι να κανω χειρουργειο γιατι ειναι κ η μονη λυση να διορθωθει ο σφικτηρας και να μην ξανα  εχω αυτα τα συμπτωματα που με ταλαιπωρουν. Ειμαι μπερδεμενη ομως στο γεγονος οτι ο συγκεκριμενος γιατρος που με παροτρινε να χειρουργηθω αρνηθηκε να με αναλαβει γιατι ειμαι μικρη και φοβαται. Σε παρακαλω θεια Λουκια μπορεις να μου πεις λογω το νεαρο της ηλικιας μου να ειναι διακινδυνεμενο; Να σας πω οτι δεν συνυπαρχουν και αλλα προβληματα υγειας. Εσυ τι θεωρεις να κανω; Η συμβουλη και η γνωμη σου θα μετρησει πολυ!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αναστασία μου, ως γνωστόν δεν είμαι γιατρός γι' αυτό και η απάντηση που σου δίνω ακολουθεί απλά την κοινή λογική, η οποία όμως είναι πάντα ένας ασφαλής τρόπος για να παίρνεις τις αποφάσεις σου. Πρώτα απ' όλα να πούμε λοιπόν ότι όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υγείας που δεν είναι άμεσα απειλητικό για τη ζωή μας, για το οποίο υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε συντηρητική θεραπεία και σε χειρουργείο, διαλέγουμε πάντα τη συντηρητική θεραπεία.

Αν η συντηρητική θεραπεία καταφέρει να λύσει το πρόβλημα, τότε γλιτώνουμε μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα, τα οποία πάντα συνοδεύουν ένα χειρουργείο, όσο και απλό αν είναι.

Εφόσον λοιπόν στην περίπτωση σου δεν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα άμεσα απειλητικό για τη ζωή σου -ο καρκίνος είναι μόνο μια πιθανότητα που ίσως εμφανιστεί μετά από πολλά χρόνια χωρίς αυτό να είναι καθόλου βέβαιο, αν αφήσεις εντελώς αθεράπευτη την παλινδρόμηση- το σωστό θα ήταν να ακολουθήσεις τη συντηρητική θεραπεία που σου πρότεινε ο πρώτος γιατρός και αν δεις ότι δεν σε πιάνει μέσα σε μια εβδομάδα π.χ., να ζητήσεις και δεύτερη γνώμη πάνω στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της συντηρητικής θεραπείας.

Αν σε πιάσει η θεραπεία με τα φάρμακα, καλύτερα να ξεχάσεις το χειρουργείο και να επικεντρωθείς στο να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις την αρχικη αιτία που προκαλεί την παλινδρόμηση (όπως η παχυσαρκία, η λανθασμένη διατροφή, η κατάχρηση αλκοόλ κ.ά) μήπως και απαλλαγείς οριστικά από το πρόβλημα.

Αν βέβαια μετά από ένα εξάμηνο που έχεις πάρει όλα αυτά τα μέτρα και τα φάρμακα δεις ότι συνεχίζεις να ταλαιπωρείσαι, τότε θα πρέπει να καταφύγεις σε κάποιον άλλον χειρουργό-γαστρεντερολόγο ο οποίος να μην φοβάται να σε αναλάβει αν πιστεύει ότι χρειάζεται και να ζητήσεις τη γνώμη του.

Οπωσδήποτε όμως, θα πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτική με εκείνον τον γιατρό που ενώ προσπάθησε να σε πείσει για την ανάγκη να κάνεις χειρουργείο -χειρουργός είναι άλλωστε, τι θα έλεγε;- μετά αρνήθηκε να σε αναλάβει με αυτή την μάλλον ύποπτη δικαιολογία. Βλέπεις, συνήθως ένα χειρουργείο είναι πάντα ευκολότερο και ασφαλέστερο σε έναν νέο και γενικότερα υγιή άνθρωπο. Άρα, το γεγονός ότι εκείνος το "φοβήθηκε" με κάνει να σκεφτώ ότι πιθανότατα δεν σου είναι απαραίτητο κι ότι αφού εκτίμησε την ηλικία σου και το επάγγελμα σου, έκρινε ότι δεν μπορεί να βγάλει αρκετά χρήματα από σένα κι ότι δεν αξίζει να διακινδυνεύσει τη φήμη του ανάμεσα σε συναδέλφους για λάθος χειρισμό. 

Με άλλα λόγια, ξέχνα για την ώρα την περίπτωση του χειρουργείου και ακολούθησε τη συντηρητική τακτική, αφού μπορεί να δουλέψει για σένα. Αυτή είναι η πιο ασφαλής επιλογή, όπως κι αν το δεις το πράγμα.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ