Μόλυνση με Gardnerella | σχεσεις & sex , θεια λουκια , του γιατρού | womenonly.gr
14:45
27/1/2012

Μόλυνση με Gardnerella

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Ολγα

Επισκέφτηκα τον γιατρό μου για τεστ ΠΑΠ. Έδειξε κολπίτιδα με Gardnerella και συνέστησε αντιβίωση σε εμένα και τον σύντροφό μου. Ο σύντροφός μου ορκίζεται ότι δεν με έχει απατήσει. Ο γιατρός μου μου είπε ότι είναι ΣΜΝ... 

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Καλησπέρα Θεία Λουκία και συγχαρητήρια για την στήλη σου! Χρειάζομαι την άποψή σου για ένα γυναικολογικό θέμα που με απασχολεί. Τον Ιούλιο του 2011 έκανα κονωειδή εκτομή τραχήλου λόγω μιας χρόνιας (15 χρόνια) τραχηλίτιδας που είχα. Ακολούθησα τις οδηγίες του γιατρού κατά γράμμα (αντιβίωση, όχι sex κλπ).

Η επανεξέταση τον Σεπτέμβριο 2011 έδειξε ότι ήταν επιτυχή η επέμβαση και ο τράχηλος επουλώνεται. Πριν μια εβδομάδα επισκέφτηκα τον γιατρό μου για τεστ ΠΑΠ. Έδειξε κολπίτιδα με Gardnerella και συνέστησε αντιβίωση σε εμένα και τον σύντροφό μου. Πέραν της τραχηλίτιδας όλα τα προηγούμενα τεστ ΠΑΠ μου δεν έδειχναν τίποτα άλλο ούτε είχα ποτέ άλλα ΣΜΝ.

Είμαι 40 ετών και έχω σταθερή σχέση εδώ και 8 χρόνια. Ο σύντροφός μου ορκίζεται ότι δεν με έχει απατήσει. Ο γιατρός μου μου είπε ότι είναι ΣΜΝ. Πως στο καλό την έπαθα την κολπίτιδα; Την κόλλησα από τον σύντροφο μου ή την ανέπτυξε ο οργανισμός μου; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Όλγα μου, μην φρικάρεις! Η Gardnerella είναι ένα αναερόβιο μικρόβιο που υπάρχει στον κόλπο χωρίς να προκαλεί προβλήματα, αλλά αρχίζει ν' αναπτύσσεται και να γίνεται ενοχλητικό όταν αλλάξει η χημική ισορροπία της περιοχής. Δηλαδή, είναι μια βακτηριδιακή κολπίτιδα που μεταδίδεται μεν και με το σεξ, αλλά μπορεί να την πάθεις κι από μόνη σου (ακόμη και παρθένα), γι' αυτό και δεν θεωρείται αμιγώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με του μύκητες.

Η ταυτόχρονη θεραπεία του συντρόφου σου είναι απαραίτητη (αν και δεν συμφωνούν μ' αυτή όλοι οι γιατροί) γιατί μπορεί να του έχεις μεταδώσει το μικρόβιο και να στο ξανακολλήσει αφού θα έχεις θεραπευτεί, αλλά δεν σημαίνει ότι σε κόλλησε εκείνος αρχικά. Κατά πάσα πιθανότητα η μόλυνση σου οφείλεται στη χρήση των αντιβιοτικών που πήρες μετά την επέμβαση, τα οποία διατάραξαν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σου, αλλά μπορεί και να είναι αποτέλεσμα μιας πτώσης στην παραγωγή οιστρογόνων, συχνών κολπικών πλύσεων ή αφρόλουτρων με αρωματικά σαπούνια, ή χρήσης αντισυλληπτικού σπειράματος.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, ιδιαίτερα πριν και μετά το σεξ, βοηθάει σημαντικά στην διατήρηση της υγείας μας. Αυτό σημαίνει να αποφεύγεις τα στενά και συνθετικά εσώρουχα (ακόμα και τα κορμάκια μπορεί να σου κάνουν τη ζημιά), να τα αλλάζεις καθημερινά, να πλένεσαι τοπικά πάντα μετά την αφόδευση αλλά και πριν και μετά το σεξ (εξωτερικά) με νερό και ουδέτερο, υποαλλεργικό σαπούνι και ίσως να κάνεις μια (μόνο) προληπτική κολπική πλύση με ένα αντισηπτικό μια φορά τον μήνα, μετά το τέλος της περιόδου σου. Ταυτόχρονα, φρόντισε ν' αποφεύγεις τα προϊόντα που διαφημίζονται για "την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής" και ιδιαίτερα όσα χρησιμοποιούνται κολπικά γιατί κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Επίσης, τώρα που θα παίρνεις αντιβίωση, φρόντισε να ζητήσεις από τον γυναικολόγο σου μια προληπτική θεραπεία για τους μύκητες (συνήθως δίνουν ένα κολπικό υπόθετο μονής δόσης κάθε τρεις μέρες από την τρίτη μέρα και για όσο διαρκεί η αντιβίωση), γιατί πολύ συχνά στις γυναίκες αντιβίωση και μύκητες πάνε χέρι-χέρι -πόσο μάλλον όταν ήδη έχει διαταραχτεί η χλωρίδα του κόλπου σου- κι είναι κρίμα να ξανατρέχεις στους γιατρούς για κάτι που μπορείς να προλάβεις.

Σου εύχομαι ταχεία ανάρρωση και σιδερένια από εδώ και εμπρός.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ