Καρκίνος... | σχεσεις & sex , θεια λουκια , του γιατρού | womenonly.gr
6:53
29/1/2013

Καρκίνος...

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Μαίρη

Σε διαστημα 3 ετων εχασε τους γονεις του και τα 2 του αδερφια απο καρκινο. Τον αγαπαω πολυ ομως η ολη κατασταση με εχει κατατρομαξει.

Γεια σου θεια Λουκια.! Θα ηθελα να σου αναφερω και το δικο μου θεμα. Με τον συντροφο μου ειμαστε 5 και κατι χρονια μαζι. Προσφατα ομως (σε διαστημα 3 ετων) εχασε τους γονεις του και τα 2 του αδερφια απο καρκινο. Τον αγαπαω πολυ ομως η ολη κατασταση με εχει κατατρομαξει. Αν προχωρησω σοβαρα μαζι του, υπαρχει πιθανοτητα να αποκτησει και αυτος στο μελλον; Επισης, αν κανουμε παιδια στο μελλον θα ειναι κληρονομικο; Τι εξετασεις μπορει να κανει ετσι ωστε να προλαβει τυχον απροοπτα συμβαντα; Σε χιλιοευχαριστω θεια μου.. Αν μπορεις, απαντησε μου γιατι με εχει φαει η αγωνια μου.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαιρούλα μου, όπως πιθανόν γνωρίζεις ο καρκίνος είναι μια μυστήρια ασθένεια που δεν εξαρτάται μόνο από κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και από το φυσικό περιβάλλον, τη διατροφή και τις γενικότερες συνθήκες ζωής ενός ανθρώπου.

Για παράδειγμα, αν τα μέλη της οικογένειας του αγαπημένου σου ασχολούνταν με γεωργικές καλλιέργειες όπου χρησιμοποιούνται πολλά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου, τις οποίες μπορεί να μην εμφάνιζαν ή να εμφάνιζαν πολύ αργότερα, αν ασχολούνταν με ένα επάγγελμα λιγότερο εκτεθειμένο σε τοξικές ουσίες, ακόμη και αν ζούσαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Επίσης, οι ίδιοι άνθρωποι πιθανόν να είχαν πολύ καλύτερη διάγνωση και ενδεχομένως να είχαν προλάβει το μοιραίο, αν φρόντιζαν να κάνουν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους υγείας κι αν πήγαιναν πιο γρήγορα στον γιατρό με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Αφού σήμερα πια, πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να θεραπευτούν πλήρως χωρίς να επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Αυτό εξαρτάται βέβαια από το είδος του καρκίνου, αλλά και από την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση του.

Με άλλα λόγια, σίγουρα ο καλός σου ανήκει σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο, εφόσον υπάρχει μια σειρά προληπτικών μέτρων που μπορεί να λάβει για να διασφαλίσει την υγεία του, τη μακροβιότητα του και την ποιότητα ζωής του.

Πρώτα απ' όλα, όπως όλοι μας, θα πρέπει να ακολουθεί έναν όσο γίνεται υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, ήπια άσκηση, αποφυγή του στρες, του  καπνίσματος και της κατάχρησης αλκοόλ. Έπειτα, επίσης όπως όλοι μας, θα πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του με τακτικά τσεκ απ, αναλόγως της ηλικίας του βέβαια.

Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση του, θα ήταν έξυπνο να υποβληθεί σε ανάλυση DNA, ώστε να διαπιστωθεί αν και σε ποια ήδη καρκίνου έχει κληρονομική προδιάθεση, ώστε να είναι σε επαγρύπνηση και να κάνει ειδικότερους προληπτικούς ελέγχους για τις συγκεκριμένες παθήσεις. Περισσότερες συμβουλές σχετικά με το θέμα θα μπορέσετε να πάρετε αν απευθυνθείτε σε έναν ειδικό παθολόγο, ή ογκολόγο, οι οποίες είναι οι κατάλληλες ειδικότητες για να σας καθοδηγήσουν.

Όσο για τα παιδιά σας και για τις πιθανότητες να νοσήσουν κάποια στιγμή από καρκίνο, αυτό εξαρτάται και από τη δική σου γενετική προδιάθεση, μαζί με όλα όσα είπαμε στην αρχή.

Όμως, καλύτερα θα ήταν να μην προτρέχεις και να μην αγχώνεσαι προκαταβολικά. Όλοι από κάτι θα πεθάνουμε κάποια μέρα, αλλά το σημαντικό είναι να ζήσουμε καλά μέχρι τότε, προβλέποντας όσο γίνεται το χειρότερο και ελπίζοντας στο καλύτερο. Δείξε λοιπόν εμπιστοσύνη στη ζωή, απόλαυσε την και μην προσπαθείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των καταστάσεων, γιατί έτσι μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να συναντήσεις.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ