HPV | σχεσεις & sex , θεια λουκια , του γιατρού | womenonly.gr
6:38
24/5/2011

HPV

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
HPV

Εκανα τεστ παπ και βγήκε θετικό για HPV. Πως μπορώ να μιλήσω στον σύντροφο μου για αυτό;

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Εκανα τεστ παπ και βγήκε θετικό για HPV. Πως μπορώ να μιλήσω στον σύντροφο μου για αυτό; Το κόλλησα μάλλον από καλοκαιρινή περιπέτεια το διάστημα που είχαμε χωρίσει. Αυτός αποκλείεται να με κόλλησε... Νιώθω πολύ άσχημα, σαν να είμαι βρώμικη. Αντιμετωπίζεται με τον καιρό; Αν ο ιος είναι ενεργός μπορεί να μεταφερθεί και απο στοματικό σεξ; Και αν μεταφερθεί στο στόμα, μεταφέρεται και με το φιλί;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Το HPV δεν αντιμετωπίζεται με τον καιρό, αλλά με ειδική θεραπεία, την οποία θα σου συστήσει ο γυναικολόγος σου. Από εκεί και πέρα, μετά τους τρεις μήνες θα πρέπει να κάνεις επαναληπτικές εξετάσεις για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο τα κονδυλώματα να έχουν επανεμφανιστεί και μετά ξανά στους επόμενους τρεις μήνες και πάλι στους έξι μήνες. Αν η μόλυνση δεν έχει επανεμφανιστεί στους πρώτους τρεις μήνες, θεωρείσαι θεραπευμένη και απλά πρέπει να παρακολουθείσαι όπως είπαμε παραπάνω, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τα κονδυλώματα επανεμφανίζονται και σε κάποιες άλλες όχι. Στη συνέχεια κι εφόσον όλα πάνε καλά θα κάνεις κανονικά τα παπ-τεστ σου, κάθε χρόνο, όπως κάνεις και τώρα και δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι το HPV.

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να κάνεις όμως, είναι να ζητήσεις στο αγόρι σου να εξεταστεί κι εκείνος -περισσότερες λεπτομέρειες θα σου δώσει ο γιατρός σου σχετικώς- γιατί αν τον έχεις κολλήσει, τότε θα πρέπει να κάνει κι εκείνος θεραπεία. Επίσης σημαντικό και για τους δυο σας είναι να προσδιορίσετε ποιον τύπο κονδυλωμάτων έχεις, γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για την πρόβλεψη της εξέλιξης της μόλυνσης. Αν έχετε και οι δύο τον ίδιο τύπο ιού, τότε δεν μπορείτε να κολλήσετε ο ένας τον άλλον.

Αν πάλι αποδειχτεί ότι εκείνος δεν έχει κολλήσει ή ότι έχει HPV διαφορετικού τύπου, τότε πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας να κάνετε έρωτα μόνο με προφυλακτικό για να μην κολλήσετε ο ένας τον άλλον.

Με το στοματικό σεξ μπορείς να κολλήσεις στο στόμα, αν έρθεις σε επαφή με το προσβεβλημένο σημείο, αν και είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τη μετάδοση του στα γεννητικά όργανα. Αλλά καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και σ' αυτή τη φάση πριν τη θεραπεία και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, είναι προτιμότερο να το αποφεύγεις. Όσο για το αν κολλάει από στόμα σε στόμα, κολλάει μόνο αν υπάρχει ενεργή μόλυνση στα χείλη, ή στο εσωτερικό του στόματος.

Τώρα, η απάντηση από πού κόλλησες το HPV εξαρτάται από το πόσους εραστές είχες πριν από το αγόρι σου. Αν ήταν μόνο εκείνος με την καλοκαιρινή περιπέτεια, τότε πράγματι κόλλησες τότε. Αν όμως είχες περισσότερους εραστές στο παρελθόν τότε το μυστήριο θα παραμείνει άλυτο, αφού ο ιός των κονδυλωμάτων παραμένει κρυμμένος στον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και πολλά χρόνια μετά την μετάδοση του.

Άρα ανάλογη θα πρέπει να είναι και η εισήγηση σου στο αγόρι σου για το θέμα. Πες του ότι δεν έχεις καλά νέα σχετικά με το τελευταίο σου παπ-τεστ και ότι θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σίγουρα δεν θα είναι μια ανάλαφρη συζήτηση, αλλά οφείλεις να την κάνεις και να δείξεις υπευθυνότητα και ωριμότητα. Όσο για το ότι αισθάνεσαι βρώμικη, είναι κάτι προσωρινό και θα το ξεπεράσεις μόλις κάνεις τη σχετική θεραπεία. Στο κάτω-κάτω δεν διάλεξες εσύ να κολλήσεις.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ