Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τους κλόουν; | σχεσεις & sex , θεια λουκια , της ζωής | womenonly.gr
18:20
4/11/2011

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τους κλόουν;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
@
Αιμιλία

Ακουσα ότι υπάρχει μια φοβία για τους κλόουν. Δηλαδή ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τους κλοουν. Ισχύει αυτό;

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Θεία Λουκία σήμερα άκουσα ότι υπάρχει μια φοβία για τους κλόουν. Δηλαδή ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τους κλοουν. Ισχύει αυτό; Και αν ισχύει, πού οφείλεται;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ναι, όντως υπάρχει φοβία για τους κλόουν, η οποία μάλιστα έχει και δικό της όνομα! Συγκεκριμένα λέγεται κωλοβαθρυστοφοβία (γλωσσοδέτης, ε;) που έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τους ξυλοπόδαρους. Βέβαια, οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κλόουν, αλλά διασκέδαζαν με τους ξυλοπόδαρους. Γι' αυτό οι ξένοι που πρώτοι εντόπισαν την φοβία για τους κλόουν, ήθελαν να της δώσουν ένα ελληνοπρεπές όνομα που να σχετίζεται με κάτι ανάλογο κι έτσι βάφτισαν αυτή τη φοβία coulrophobia, που σημαίνει ακριβώς "ο φόβος για τους ξυλοπόδαρους".

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευση αυτής της φοβίας, η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη στον δυτικό κόσμο. Μάλιστα οι "κλοουνοφοβικοί" (για να το πούμε πιο απλά) έχουν δημιουργήσει και δικό τους σάιτ (ihateclowns.com), όπου μοιράζονται τις σκέψεις τους για το ζήτημα.

Η φοβία των κλόουν εμφανίζεται εξίσου σε μεγάλους και σε μικρούς. Μάλιστα και αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, όπως έδειξε πανεπιστημιακή έρευνα για λογαριασμό ενός βρετανικού παιδιατρικού νοσοκομείου σε δείγμα 250 παιδιών -ηλικίας από 4ων μέχρι 16 ετών- σχεδόν όλα τα μικρά φοβούνται τους κλόουν. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί ενώ οι κλόουν θυμίζουν κανονικούς ανθρώπους, ταυτόχρονα έχουν μια παγωμένη, πάντα χαρούμενη ή πάντα λυπημένη έκφραση, στο πρόσωπο τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κάνουν διάφορα "κακά" πράγματα (όπως να βάζουν τρικλοποδιές, να πετάνε νερό στους άλλους κ.λπ.) κι αυτή η αντίφαση μπερδεύει και τρομάζει τα παιδιά.

Στους μεγάλους, η φοβία για τους κλόουν μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες, παρότι δεν έχουν γίνει συστηματικές έρευνες γι' αυτό το θέμα στους ενήλικες. Μία απ' αυτές τις αιτίες έχει τις ρίζες της σε κάποια εγκλήματα που είχαν γίνει από επαγγελματίες κλόουν στο παρελθόν, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία διάφορων κινηματογραφικών ταινιών με ανάλογα σενάρια, που τελικά διέδωσαν και συντήρησαν τον μύθο του μοχθηρού κλόουν μέχρι σήμερα. Δηλαδή, μια εξήγηση γι' αυτή τη φοβία είναι ότι πίσω από τη φιγούρα ενός κλόουν μπορεί να κρύβεται μια εγκληματική φυσιογνωμία που μπορεί να μας βλάψει.

Μια άλλη εκδοχή με περισσότερο ψυχολογική υπόσταση, λέει ότι ο σκανταλιάρικος και συχνά επιθετικός χαρακτήρας του κλόουν, υποσυνείδητα συμβολίζει και μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας κι αυτή η σύγκρουση τρομάζει πάρα πολύ κάποιους ανθρώπους που μπορεί να δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις αρνητικές πτυχές της προσωπικότητας τους.

Τώρα, εσύ δεν ξέρω πού και γιατί άκουσες για την "κλοουνοφοβία", διαλέγεις και παίρνεις για ποια περίπτωση πρόκειται. Όπως κι αν έχει πάντως, είναι πολύ εύκολο να αποφύγεις αυτή τη φοβία, αφού αρκεί να μην πηγαίνεις στο τσίρκο και να μην βλέπεις ταινίες με τέτοιους χαρακτήρες...

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ